România are oportunitatea de a deveni un jucător strategic pe piața energetică a Uniunii Europene și un exportator semnificativ de energie verde, dacă reușește să valorifice potențialul pe care îl are țara noastră în sectorul energiei regenerabile și va da curs accesării rapide și eficiente a portofoliului extins de fonduri europene nerambursabile, apreciază Petru Luhan, CEO EMAS Business Consulting, specializată în accesarea fondurilor europene din România.
”Avem, ca țară, resursele necesare pentru a deveni un lider regional în exportul de energie regenerabilă. Avem la dispoziție foarte multe fonduri europene, dar ne lipsește accesul eficient și strategic la acestea, cheia fiind să știm unde să mergem și cum să alegem partenerul potrivit pentru a accesa aceste resurse”, explică Petru Luhan.
În contextul obiectivelor de sustenabilitate ale Uniunii Europene, România are nevoie de o strategie clară pentru a valorifica potențialul de finanțare a proiectelor dedicate energiei verzi, pentru că are la dispoziție o gamă largă de fonduri europene dedicate, de la finanțări pentru parcuri fotovoltaice, eoliene, instalații de biogaz până la proiecte pentru producția de hidrogen.
Fondurile europene sunt disponibile pentru o gamă largă de proiecte, iar companiile din România, atât din mediul urban, cât și din cel rural, pot beneficia de aceste resurse pentru dezvoltarea infrastructurii, achiziția de tehnologii avansate, implementarea de soluții inovatoare și modernizarea capacităților de producție. În plus, fondurile sunt accesibile pentru toate tipurile de organizații, de la microîntreprinderi și IMM-uri până la mari corporații.
Domeniul energiei regenerabile reprezintă una dintre cele mai promițătoare arii de investiție, potrivit specialiștilor EMAS Business Consulting. ”România trebuie să devină un exportator net, nu doar un importator, altfel spus, să analizeze și să valorifice potențialul intern din toate domeniile. În timp ce alte țări din Europa sunt recunoscute prin exporturi specifice – Olanda pentru lalele, Italia – produse de turism, Germania pentru tehnologie și mașini, România importă multe produse pe care le-ar putea produce la nivel local. România are nevoie de o schimbare de paradigmă iar această schimbare de paradigmă se aplică inclusiv în domeniul energiei verzi, cu condiția să ne schimbăm strategia și să vedem fondurile europene ca pe o resursă în sprijinul investițiilor. Este momentul să ne schimbăm strategia și să investim inteligent în sectoare care ne pot transforma în exportatori competitivi, cum ar fi energia verde și produsele agroalimentare”, spune Petru Luhan.
Specialiștii EMAS Business Consulting atrag atenția că accesarea fondurilor europene este totuși un proces complex astfel că garanția succesului unui proiect este cu atât mai mare cu cât în realizarea lui este implicat un partener specializat. ”Un specialist în fonduri europene înțelege nu doar cerințele de finanțare, dar și întregul ciclu de procesare a proiectului, de la identificarea oportunităților de finanțare, la elaborarea documentației, obținerea avizelor și până la implementarea efectivă, este esențială pentru a maximiza șansele de reușită”, spune Petru Luhan.
Momentul actual oferă un set de oportunități unice prin fondurile europene disponibile, mai ales în condițiile în care există niște termene limită de depunere a dosarelor și de accesare a banilor. ”Este important pentru firmele mici și mijlocii din zona București-Ilfov să acceseze fonduri europene acum, deoarece perioada de programare 2021-2027 este în plină desfășurare, iar fondurile europene disponibile în cadrul acestei perioade sunt alocate pentru diverse domenii prioritare. Programele sunt proiectate să sprijine tranziția către economia verde și digitală, domenii în care IMM-urile pot găsi oportunități semnificative. Fondurile sunt disponibile pentru o perioadă limitată, și, deși vor mai exista oportunități și în viitor, fiecare ciclu de finanțare aduce priorități și alocări noi. IMM-urile din București-Ilfov pot beneficia acum de un sprijin semnificativ în comparație cu alte perioade, deoarece fondurile actuale sunt orientate spre dezvoltarea competitivității și creșterii economice, iar criteriile de eligibilitate sunt mai flexibile”, adaugă CEO-ul EMAS Business Consulting.
Durata de implementare a unui proiect este de max. 20 de luni
Cu o experiență de peste un deceniu, EMAS Business Consulting propune soluții complete, personalizate pentru accesarea fondurilor europene. Compania a dezvoltat un model unic de tip one-stop-shop, prin care preia întregul proces de la idee până la implementare. Prin divizia sa specializată EMAS Energy, sunt gestionate toate etapele necesare pentru realizarea acestor proiecte, prin servicii de EPC (Engineering Procurement Construction), de la identificarea terenurilor potrivite, până la implementarea și operarea parcurilor de energie regenerabilă. “Împreună cu echipa mea, EMAS Business Consulting, ne asigurăm că fiecare proiect pe care îl gestionăm este evaluat riguros și beneficiază de cele mai bune surse de finanțare disponibile, atât la nivel național, cât și european. Un element cheie în succesul proiectelor de energie verde este durata de implementare, care, în funcție de mărimea proiectului, poate varia între 1 an și 1 an și 8 luni. Parcurile de dimensiuni mai mici, cu o capacitate de 1-5 MW, se pot construi în 2-4 luni, în timp ce proiectele de până la 45 MW necesită între 8 și 10 luni pentru a fi finalizate. Timpul de implementare este critic, iar noi ne asumăm responsabilitatea de a finaliza proiectele în termenele stabilite, asigurând că beneficiarii noștri sunt pregătiți să injecteze energie verde în rețea la scurt timp după finalizarea construcției”, spune Petru Luhan.
EMAS oferă un pachet complet de servicii pentru accesarea fondurilor europene printr-o abordare integrată. În primul rând, EMAS identifică sursele de finanțare adecvate fiecărui proiect, analizând atât programele disponibile la nivelul Comisiei Europene, cât și cele guvernamentale. Apoi, compania elaborează cererile de finanțare și prefezabilitățile, oferind gratuit analize preliminare pentru a garanta că doar proiectele cu o șansă de succes de cel puțin 90% sunt depuse. Pe lângă acestea, EMAS se ocupă de obținerea tuturor avizelor necesare, iar pentru a asigura finanțarea completă, compania colaborează cu șase bănci mari din România, oferind soluții de cofinanțare adaptate nevoilor fiecărui proiect, astfel încât clienții să poată accesa toate resursele financiare necesare implementării.
După finalizarea proiectului, EMAS oferă consultanță pentru comercializarea energiei produse, asigurând clienților săi acces la piețe competitive și optimizarea prețurilor de vânzare.
Despre EMAS Business Consulting
EMAS Business Consulting este unul dintre cei mai mari furnizori de servicii de consultanță pentru accesarea fondurilor europene din România, cu o experiență de peste 10 ani în domeniu și o valoare totală a proiectelor depuse de peste 1.500 milioane de euro. Compania oferă soluții complete, de la identificarea surselor de finanțare, până la implementarea proiectelor și monitorizarea acestora pe termen lung. EMAS colaborează cu parteneri locali și internaționali pentru a aduce cele mai bune soluții de finanțare și dezvoltare în România.
EMAS Business Consulting oferă soluții inovatoare și pentru sprijinirea creșterii durabile a IMM-urilor din România, pentru digitalizarea proceselor și achiziția de tehnologii avansate, inclusiv software-uri și licențe necesare pentru eficientizarea activităților. De asemenea, EMAS sprijină proiectele de cercetare și dezvoltare, care pot conduce la brevetarea de soluții tehnologice inovatoare și generarea de venituri semnificative pentru economia locală.