de sustenabilitate conform standardelor internationale GRI (Global Reporting Initiative)
· Petrom a publicat Raportul de sustenabilitate aferent anului 2012
· Raportul include date consolidate la nivelul grupului Petrom pentru 2012 din toate sectoarele de activitate: Explorare și producție (E&P), Gaze și energie (G&E), Rafinare și Marketing (R&M)
· Raportul a fost realizat in format online şi poate fi accesat pe site-ul companiei (www.petrom.com)
Petrom este prima companie din domeniul energetic din România care publică un raport de sustenabilitate realizat conform cerințelor Inițiativei Globale de Raportare (Global Reporting Initiative – GRI), cel mai utilizat standard de raportare la nivel internaţional, și include date consolidate la nivelul grupului Petrom pentru 2012 din toate sectoarele de activitate: Explorare și producție (E&P), Gaze și energie (G&E) și Rafinare și Marketing (R&M).
Raportul prezintă rolul și impactul companiei în societatea românească precum și viziunea grupului Petrom asupra performanței durabile, aplicată prin conceptul „Resourcefulness“. Lansat în 2011 la nivelul Grupului OMV, conceptul „Resourcefulness“ trasează liniile unui comportament de business responsabil, punând accent pe oameni şi folosirea responsabilă a resurselor – naturale sau financiare.
”Ca și angajator a peste 20.000 de oameni și jucător cheie în economia românească, impactul pe care îl avem asupra societății atrage după sine și un grad înalt de responsabilitate. Creșterea durabilă este unul dintre obiectivele noastre, astfel încât ne străduim să dezvoltăm o cultură a sustenabilităţii care să aibă la bază utilizarea eficientă a resurselor naturale şi standarde înalte de siguranţă şi mediu. Această privire retrospectivă a anului 2012 ne permite să vedem încă o dată că, eforturile depuse şi valorile resimțite în activitatea zilnică a angajaților companiei respectă strategia generală de dezvoltare pe termen lung.” a declarat Mariana Gheorghe, director general executiv OMV Petrom.
În cadrul raportului sunt detaliate realizările companiei din domenii precum managementul mediului, surse alternative de energie, educație și dezvoltare, sănătate, securitate, diversitate, etică în afaceri, drepturile omului, relațiile cu comunitățile.
Câteva exemple dintre realizările anului 2012, detaliate în Raportul de sustenabilitate Petrom:
· Petrom a redus consumul propriu de energie și al emisiilor de CO2 cu 24.000 de tone doar în 2012 și a scăzut volumul de apă reziduală cu 50% (raportat la nivelul din 2007).
· În 2012, centrala pe gaze de la Brazi a devenit funcțională: o investiție de 530 de milioane de euro care poate asigura 8-9% din necesarul de electricitate al României. Centrala folosește cele mai bune soluții tehnologice de ultimă generație din domeniu care îndeplinesc standardele UE de mediu şi contribuie la reducerea emisiilor.
· Pentru optima desfășurare a activităților de business, peste 10.000 de angajați ai companiei au fost instruiți în noțiuni de sănătate şi siguranță în muncă şi alți 2.000 au urmat cursuri de prim-ajutor.
· Peste 100 de comunităţi locale din România beneficiază de contribuția Petrom în domeniul dezvoltării durabile prin programe dedicate mediului, sănătăţii, educaţiei sau cauzelor sociale.
· Peste 2.400 de voluntari au fost implicați în proiecte adresate comunităţilor în care compania desfăşoară activităţi de business.
Petrom a ales să își alinieze sistemul de raportare de sustenabilitate la Inițiativa Globală de Raportare (Global Reporting Initiative – GRI), un sistem de referință recunoscut ca model de bună practică la nivel european și global. Prin acest demers, compania respectă proactiv şi cerințele noii directive ale Strategiei Europene pentru responsabilitatea corporativă care presupun creșterea nivelului de transparență și încredere în mediul de business. Astfel, conform ultimei propuneri legislative a Comisiei Europene, anunțate de către Michel Barnier, comisarul european pentru piața internă și servicii, respectiv 78/860/EEC și 83/349/EEC, începând cu 2017, raportarea de sustenabilitate ar putea deveni o cerinţă obligatorie pentru toate companiile active în cadrul Uniunii Europene cu un număr mai mare de 500 de angajați.
Pentru a citi integral raportul, accesați site-ul Petrom: www.petrom.com, secţiunea Sustenabilitate, Raport de sustenabilitate.