Miercuri, 28 septembrie peste 100 de invitaţi au sărbătorit 20 de ani de la lansarea postului RFI România. Toţi cei prezenţi la eveniment au lucrat la RFI în aceşti ani. Mihai Găinuşă, Răzvan Popescu, Leonard Miron, Laura Chiriac, Carmen Constantin, Claudiu Pândaru, Petrişor Obae au împărţit şampania aniversară cu Luca Niculescu, Lea Berzuc, Mihaela Dedeoglu, Cosmin Ruscior, Andreea Orosz şi întreaga echipă actuală a radioului.
Cornel Ion, directorul RFI România şi unul dintre primii cursanţi ai Radioului Şcoală Delta, a vorbit emoţionat despre ce a însemnat pentru el transformarea prin care a trecut instituţia. „Nu m-am gândit vreodată că o să ajung aici atunci când am intrat în echipa care a lansat acest radio acum 20 de ani. La acea vreme era un laborator pentru studenţi, un radio şcoală, unde învăţam ce înseamnă radio. Iată totuşi că, după 20 de ani, RFI România este o marcă pe piaţa media din România, sinonimă jurnalismului profesionist, informaţiei clare, corecte”, spune Cornel Ion.
Evenimentul aniversar a fost susţinut de Mira Telecom.
Anul acesta, RFI România marchează 20 de ani de activitate. În cifre, RFI înseamnă 12 jurnalişti la Bucureşti şi doi la Paris, 15 emisiuni de actualităţi şi 9 talk-showuri în fiecare săptămână, 13 buletine de ştiri în limba română în fiecare zi, 7 premii pentru jurnalism.
RFI România, post de radio bilingv în română şi franceză, este prima şi cea mai mare filială înfiinţată de Radio France Internationale în afara Franţei. Totul a început în 1990 când RFI a dorit să înfiinţeze un post de radio bilingv în parteneriat cu Institutul Politehnic din Bucureşti. În decembrie 1992, Consiliul Naţional al Audiovizualului a atribuit Universităţii Politehnica Bucureşti o licenţă de emisie pe frecvenţa de 93,5 Mhz pentru Radio Scoală Delta. Acordul prevedea preluarea emisiunilor produse de RFI Monde şi de Redacţia Română din Paris, dar şi formarea unor specialişti în emisiuni de radio. Între 1992 şi 1998, RFI a încheiat un parteneriat şi cu Facultatea de Jurnalism a Universităţii din Bucureşti, oferind studenţilor posibilitatea de a efectua stagii la Radio Delta. În 1998, Radio Delta devine Radio Delta RFI, iar în 2006 îşi schimbă numele în RFI România.
RFI România emite pe frecvenţe proprii în Bucureşti, Iaşi, Cluj, Craiova, precum şi în capitala Republicii Moldova, Chişinău. Programele sale sunt preluate de 50 de posturi locale de radio din România.
La 20 de ani de la debutul său în România, RFI se angajează să continue promovarea unui jurnalism serios, independent şi profesionist.