Peștele este unul dintre alimentele care joacă un rol esențial în alimentația copilului, fiind o sursă importantă de acizi grași Omega-3, proteine, vitamine și minerale.
Poate fi introdus în dieta copilului începând cu vârsta de opt luni, când bebelușul începe să mănânce hrană solidă și devine capabil să digere peștele slab. De la 10 luni cel mic poate consuma chiar și pește mai gras, dar în cantități foarte mici. Introducerea acestui aliment trebuie făcută cu multă grijă, dar odată ce a fost testată toleranța, ar trebui să fie nelipsit de pe masa ta.
Este important să alegem peștele potrivit pentru cel mic. Evită-l pe cel cu un conținut ridicat de mercur, precum rechinul, peștele spadă sau lufărul. Ai grijă la pangasius, care are o calitate nutritivă săracă și poate fi periculos din cauza apelor poluate în care trăiește. Printre peștii care sunt indicați în alimentația copiilor se numără heringul, dorada, morunul, șalăul, somonul, codul, păstrăvul, sardina sau macroul.
Poți introduce peștele la conservă în alimentația celor mici începând cu 5-6 ani. Încearcă fileurile de hering sau macrou de la Eva, preparate din cele mai bune părți ale peștelui. Acestea conțin proteine ușor de digerat, superioare celor din alte tipuri de carne, fiind bogate în acizi grași esențiali Omega 3, vitaminele A, D, E, B12, dar și minerale precum potasiu, fier, iod, fosfor și seleniu.
Toate acestea contribuie la dezvoltarea cognitivă, îmbunătățesc considerabil vederea, întăresc sistemul imunitar și previn o serie de probleme ale pielii, cum ar fi eczemele. Datorită conținutului de fier, carnea de pește previne anemia la copii, iar iodul ajută la buna funcționare a glandei tiroide. Vitamina D este esențială în absorbția și fixarea calciului, asigurând oase puternice și o dantură sănătoasă pentru cei mici.
Asocierea peștelui cu câteva legume sau cu puțin orez brun va crea o mâncare simplă, sănătoasă și cu aspect apetisant, care să îi atragă atenția celui mic și să îi stârnească pofta de mâncare. Îți sugerăm să încerci o rețetă delicioasă de hering cu năut pentru care ai nevoie de o conservă de hering Eva, 100 g de năut fiert și scurs de zeamă, o salată verde, o ceapă roșie tăiată felii, o legătură de pătrunjel, o lingură de ulei de măsline, puțină sare și suc de lămâie. Amestecă toate ingredientele, toarnă dressing-ul obținut din mixarea uleiului de măsline cu sarea și sucul de lămâie și decorează cu pătrunjel verde. Vei petrece cel mult 10 minute în bucătărie, iar copilul tău se va bucura de o masă gustoasă și sănătoasă.