Campania “Nu lăsaţi neglijenţa să vă despartă!” desfasurata de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România si Liga Romana de Cancer cu sprijinul Roche Romania si Radio Romania Actualitati s-a incheiat cu succes la sfarsitul lunii martie. Rolul principal al campaniei a fost acela de a informa publicul larg cu privire la metodele de prevenire si diagnosticare a cancerului de intestin gros.
In luna martie, mesajul campaniei “Nu lăsaţi neglijenţa să vă despartă!” a fost vizibil in Bucuresti si in Cluj-Napoca si a ajuns la peste 820.000 de oameni. In Bucuresti, campania a fost vizibila, atat la metrou, pe magistralele M1 (Dristor – Pantelimon) şi M3 (Preciziei – Anghel Saligny), cat şi pe stradă, unde au fost montate panouri luminoase cu acest mesaj.
De asemenea, publicul a putut afla despre campanie si de pe site-ul oficial al acesteia: www.invingemcancerul.ro, unde au fost postate detalii despre cancerul de intestin gros, precum si despre alte tipuri de cancer, dar si din brosura aparuta in revista Click pentru Femei. Mesajul campaniei a putut fi auzit si la radio pe frecventa Radio Romania Actualitati, in cadrul unui spot difuzat de 2 ori pe zi pe parcursul lunii martie.
“Ne bucuram sa vedem, la final, ca aceasta campanie “Nu lasati neglijenta sa va desparta!” a fost un real succes. Pe parcursul campaniei am incercat sa oferim publicului cat mai multe informatii despre cancerul de intestin gros – cauzele, factorii de risc, metodele de prevenire, diagnosticare si tratamentul acestei boli. Chiar daca aceasta campanie s-a incheiat, noi vom fi si de acum inainte alaturi de persoanele care au nevoie atat de informatii, cat si de sfaturi prin diversele actiuni pe care le vom desfasura pana la sfarsitul anului.”, a declarat Cezar Irimia, Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.
Campania “Nu lăsaţi neglijenţa să vă despartă!”, s-a adresat în mod special persoanelor cu vârsta de peste 50 de ani, deoarece 90% dintre pacienţii care se confruntă cu această boală se încadrează în această categorie. Însă, nici persoanele cu vârsta de până la 50 de ani nu trebuie să ignore eventualele simptome şi să se prezinte la medicul specialist pentru un consult.
Stiati ca…
… anual, in Europa, aproape 190.000 pacienti sunt diagnosticati cu cancer al intestinului gros?
… cancerul intestinului gros poate fi prevenit, chiar vindecat, daca este descoperit in faze incipiente?
… persoanele de peste 50 de ani care prezinta factori de risc pentru aceasta boala ar trebui sa efectueze un test hemocult anual, un tranzit baritat la fiecare 5 ani si o coloscopie la fiecare 10 ani?
… un regim alimentar bogat in fibre si sarac in grasimi animale contribuie la reducerea riscului de cancer la intestinul gros?
… in momentul diagnosticului, 10-20% dintre pacienti au deja metastaze?
… ficatul este primul organ in care cancerul de intestin gros metasteaza cel mai des, apoi este urmat de catre plaman?