În Centrul de Consiliere şi Integrare a Persoanelor cu Dizabilităţi- Constanţa, al Patronatului Medicinei Integrative, activitatea de consiliere este în plină desfăşurare.
Aproximativ 50 % dintre beneficiarii proiectului ,,Reţea regională pentru promovarea şi aplicarea conceptelor economiei sociale în vederea creşterii şanselor de reinserţie socială a persoanelor cu dizabilităţi ’’, înscrişi în baza de date a Centrului Constanţa, au beneficiat de consiliere psihologică şi profesională.
Obiectivele activităţii de consiliere şi orientare profesională sunt dezvoltarea abilităţilor de comunicare şi relaţionare, sprijin în redactarea unui CV în format european, identificarea oportunităţilor pe piaţa muncii prin accesarea informaţiilor din acest domeniu, precum şi dezvoltarea abilităţilor de susţinere a unui interviu cu un posibil angajator.
În cadrul sedinţelor de consiliere psihologică specialiştii au identificat diferite probleme legate de stima de sine şi de dificultăţi în integrare.
Cele mai mari eforturi le fac persoanele care după o recuperare dureroasă în urma unei boli, sau a unui accident, se luptă să se integreze social sau chiar în propriile familii. Au impresia că dacă le-au scăzut capacităţile fizice nu mai sunt demni să primească afecţiune, şi se simt poveri pentru cei apropiaţi. Lipsa banilor, pe fondul stării sociale şi a crizei economice, dar şi din cauza cheltuielior suplimentare cu tratamente şi recuperări, aduce frustrare, pierderea stabilităţii şi cîteodată colaps în familie. La persoanele tinere şi singure, greutatea găsirii unui partener care să le înţeleagă problemele şi necesităţile speciale, constituie un impediment în întemeierea unei familii.
Şi, peste toate, teama că un potenţial angajator i-ar respinge din start dacă ar afla de problemele lor de sănătate, sau, dacă acestea sunt trecute sub tăcere la început, odată descoperite ar avea ca efect concedierea fără multe explicaţii.