Pe parcursul a patru luni de zile, în perioada aprilie–iulie 2023, Fundația Te Aud România a derulat o serie de intervenții de integrare în comunitatea suceveană a copiilor ucraineni refugiați pe teritoriul țării noastre.
Astfel, la nivelul județului Suceava s-au implementat 36 de activități sportive, 12 activități de dezvoltare a competențelor lingvistice, 6 ateliere de educație non-formală și un Festival de Incluziune și Sport pentru copii ucraineni refugiați, timp de două zile.
Proiectul, denumit „Pași spre Incluziune”, prin cele patru modele de intervenție a facilitat dialogul intercultural și educația culturală pentru pentru un număr de 138 de copii refugiați ucraineni din județul Suceava și peste 200 de copii români, cu scopul de a contribui la integrarea socială în comunitatea gazdă a grupului țintă.
„Programele educaționale și sportive pentru copiii refugiați ucraineni au un rol esențial în facilitarea integrării lor și în susținerea procesului de recuperare, pe care din ce în ce mai puține organizații sunt capabile să le ofere, din lipsă de finanțare pentru astfel de proiecte. Războiul nu a trecut, războiul este în continuare la granița noastră, și știm că educația non-formală, în particular, joacă un rol crucial, oferind un mediu adaptat nevoilor specifice ale copiilor. Prin activități artistice, jocuri educaționale și ateliere de lucru în echipă, aceste programe nu doar că permit dezvoltarea abilităților practice și creativității, dar și contribuie la gestionarea stresului și a traumelor. În esență, programele educaționale și sportive non-formale nu doar că oferă cunoștințe, ci și construiesc temelii pentru o viitoare dezvoltare personală și socială de succes în noile lor medii,” rezumă activitatea din aceste patru luni Oana Vasiliu, responsabilă de proiect.
Dată fiind situația dificilă prin care trec acești copii, care au fost nevoiți să părăsească casele și școlile lor din cauza conflictului, programele de acest fel joacă un rol esențial în oferirea de suport emoțional, educație adecvată și oportunități de dezvoltare personală, iar cele patru luni de activități din cadrul proiectului ne-au demonstrat că facem lucrurile să fie puțin mai ușoare pentru acești copii.
Implementarea proiectului nu ar fi fost posibilă fără sprijinul Clubului Sportiv Școlar Gura Humorului, Primăriei Orașului Gura Humorului, Inspectoratului Școlar Județean Suceava cât și al altor ONG-uri de pe raza județului Suceava.
Proiectul ,,Pași spre incluziune” a fost derulat de Fundația Te Aud România și finanțat prin programul Efectiv Civic, dezvoltat de FDSC – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu RAF – Romanian American Foundation.