in valoare de 295 000 euro
Dintr-un total de 1300 de proiecte din opt ţări din sud-estul Europei, peste 400 de proiecte din România au intrat în competiţia pentru Premiul Fundaţiei ERSTE pentru Integrare Socială 2009, în valoare totală de 295.000 Euro.
Fundatia ERSTE a anunţat astăzi numărul de aplicaţii primite pentru proiectele care îşi propun schimbarea socială şi crearea unei societăţi a egalităţii de şanse şi oportunităţi pentru toţi membrii ei. Organizaţiile non-profit, membrii sectorului public, persoanele private şi membrii societăţii civile, comunităţile religioase şi reprezentanţii mass-media cu sediul în Bosnia şi Herzegovina, Croaţia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, România, Serbia şi Slovenia au fost invitate să se înscrie la acest premiu până la data de 1 decembrie. Comparativ cu anul trecut, când în competiţie au fost înscrise doar 402 proiecte din patru ţări, rezultatele de anul acesta dovedesc succesul acestei iniţiative a Fundaţiei ERSTE si interesul crescut în special din partea ONG-urilor din România – ţara cu numărul cel mai mare de proiecte înscrise. Acest rezultat întăreşte încrederea că preocuparea pentru crearea unei societăţi a egalităţii de şanse este din ce în ce mai vizibilă în România.
Premiul Fundaţiei ERSTE pentru Integrare Socială va fi acordat în luna iunie a anului 2009, în cadrul unei ceremonii care va avea loc în Bucureşti.
Recompensarea angajamentului şi eforturilor susţinute prin acordarea de sprijin financiar proiectelor câştigătoare – şi anume zece premii şi zece menţiuni de onoare – este doar unul dintre beneficiile acestui program. 60 de finalişti vor fi invitaţi să participe la ceremonia de acordare a premiilor, care va avea loc în Bucureşti, în iunie 2009. În cadrul acesteia va fi prezentat un material video cu toate iniţiativele finaliştilor. Astfel, aceştia se vor bucura de o platformă publică care va capta atenţia şi va asigura o vizibilitate crescută a activităţilor lor. De asemenea, premiul le va oferi finaliştilor diverse oportunităţi de socializare, inclusiv cu potenţiali parteneri şi sponsori.
De asemenea, Fundaţia ERSTE le va oferi finaliştilor ocazia de a participa la conferinţa „25 de ani de luptă pentru implicarea socială – ce rezervă viitorul pentru grupurile marginalizate?” (“25 Years of Struggle for Social Participation – What are the Perspectives for Marginalized Groups?”), care va avea loc în Bucureşti, înaintea ceremoniei de premiere. Conferinţa va analiza cei 20 de ani de la căderea Cortinei de Fier, axându-se în principal pe dificultăţile şi perspectivele integrării sociale în ţările Europei Centrale şi de Est.
Proiectele înscrise în competiţie vor fi evaluate în funcţie de eficienţa lor şi de beneficiul pe care îl aduc societăţii. Pe parcursul procesului de selecţie, un comitet de evaluare va selecta o listă de 100 de semifinalişti. Apoi, un juriu internaţional va evalua această listă şi va alege 60 de finalişti. În cea de-a doua etapă de selecţie, juriul va selecta cele 10 proiecte câştigătoare şi cele 10 menţiuni de onoare.
Juriul din 2009 este format din 16 reprezentanţi mass media, ai societăţii civile şi din lumea culturală precum şi experţi internaţionali şi organizaţia premiată anul trecut. Din partea României, Sandra Pralong şi Dana Deac au acceptat cu multă amabilitate şi implicare invitaţia de a face parte din juriu. “Frumuseţea democraţiei constă şi în libertatea de a nu face nimic pentru ceilalţi semeni. Tocmai din aceasta se naşte gestul pur al daruirii de sine. Sunt din ce in ce mai mulţi cei care fac astfel de gesturi. Voi fi întotdeauna alături de ei şi cu ei. Ce poate fi mai onorant?", declară Dana Deac, membru al juriului din 2009. “Dăruirea este ceea ce face ca viaţa să capete sens” adaugă Sandra Pralong, de asemenea membru al juriului din 2009.
De la înfiinţarea sa la începutul anului 2008, Premiul Fundaţiei ERSTE a evoluat considerabil din punct de vedere al scopului şi al dimensiunii: valoare premiului a crescut de la 85,000 EURO în 2008 până la 295,000 EURO în 2009, iar lista de ţări care se pot înscrie în program s-a extins şi ea. “Obiectivul nostru este foarte clar: acordarea sprijinului nostru cât mai multor proiecte inovative şi relevante si aducerea lor în atenţia publicului”, declară Boris Marte, Membru în Consiliul de Conducere al Fundaţiei ERSTE.
Premiul Fundaţiei ERSTE pentru Integrare Socială face parte din programul Social al Fundatiei ERSTE. Programul are ca obiectiv conturarea unei societăţi în Europa care să permită participarea egală a tuturor indivizilor, care îşi pot asuma responsabilitatea spre folosul binelui public.
{mosloadposition user10}