Educația a fost principalul domeniu susținut de OMV Petrom în 2016, cu un accent pe susținerea educației profesionale, a educației pentru angajabilitate și a viitoarelor generații de meseriași
Peste 5.000 de persoane au urmat cursuri de recalificare profesională prin proiectele educaționale de responsabilitate socială ale OMV Petrom în 2016
Am creat 50 de locuri de muncă prin activitățile derulate în 2016
Compania a susținut dezvoltarea infrastructurii locale cu peste 320.000 de Euro
Rezultatele proiectelor de responsabilitate socială se regăsesc în Raportul de Implicare în Comunitate 2016, disponibil pe TaraluiAndrei.ro
De 9 ani, OMV Petrom prezintă anual rezultatele proiectelor de responsabilitate socială prin publicarea Raportului de Implicare în Comunitate. În 2016, peste 4 milioane de euro au mers către programe dedicate comunităților din România.
În cei 10 ani de responsabilitate socială am investit peste 45 de milioane de Euro în proiecte de implicare în comunitate.
Raportul sumarizează, sub forma Galeriei Se Poate, implicarea OMV Petrom în societate prin programe derulate la nivel național sau local, în cele peste 300 de comunități în care compania activează. Eforturile companiei au fost concentrate în primul rând pe proiecte educaționale, cu un accent pe susținerea educației profesionale prin programul România Meseriașă. În plus, OMV Petrom a continuat și în 2016 susținerea afacerilor sociale, a oferit finanțări pentru proiecte de mediu și a implicat peste 5.000 de voluntari în diverse proiecte de voluntariat. Nu în ultimul rând, compania a susținut realizarea unei baze aero-medicale la Constanța.
„Cu fiecare an, învățăm cât de importanți sunt oamenii din spatele cifrelor. În Galeria Se Poate, deschisă pentru vizitatori pe TaraluiAndrei.ro, am adus în față rezultatele proiectelor din 2016, în care sprijinul voluntarilor și partenerilor precum și dorința de schimbare a inițiatorilor. Eforturile noastre se duc înspre comunitățile mici, în care din păcate educația de calitate e rareori un drept și mult mai des un privilegiu. Dorim să ajutăm membrii comunităților să se dezvolte prin forțe proprii, să devină mai angajabili și să își construiască un viitor aici, acasă. România Meseriașă a devenit o platformă de dezbatere în care am analizat politici publice, inițiative legislative, bune practici precum și feedback-ul din partea viitorilor meseriași. Am devenit un partener al autorităților în definirea unei noi strategii în educația profesională, care să aducă ideea de meseriaș acolo unde îi este locul – un motiv de mândrie și un punct de diferențiere pentru România”, a declarat Mona Nicolici, Manager Sustenabilitate OMV Petrom.
Educație
În 2016, peste 5.300 de persoane au urmat cursuri de dezvoltare personală și profesională în domeniul educației. Compania a continuat eforturile de susținere a educației profesionale prin programul România Meseriașă, susținând în 2016 primul raport de Politică Publică privind Învățământul Profesional și Tehnic. Programul de susținere a viitorilor specialiști în țiței și gaze – Școala Petroliștilor, a creat 3 noi clase în 2016, cu 84 de elevi și 3 săli de clasă au fost reabilitate. Tabăra Meseriașilor, programul de dezvoltare intensivă a viitorilor meseriași, a pregătit peste 270 de elevi și 55 de profesori, acordând 40 de burse de studiu pentru un an.
Dezvoltare comunitară
320.000 de Euro au fost alocați pentru crearea a 10 afaceri sociale în cadrul programului Fabricat în Țara lui Andrei. În același timp, cele 10 business-uri au beneficiat de consultanță timp de 1 an pentru dezvoltarea afacerii și au fost create 21 de locuri de muncă. Competiția Idei din Țara lui Andrei a susținut 8 proiecte educaționale și 5 proiecte de mediu, cu o finanțare totală de 150.000 de euro. Peste 150.000 de euro au mers către centrele de resurse ale comunității, iar în cadrul acestor inițiative au fost generate 28 de locuri de muncă.
Voluntariat
Peste 5.000 de voluntari, dintre care 4.000 angajați OMV Petrom și din stațiile Petrom și OMV, au participat în 2016 la peste 170 de proiecte de voluntariat cu acțiuni de ecologizare, culturale, de prevenție și prevenire, de reabilitare a locurilor de joacă și parcuri sau donații. Campionatul de voluntariat a dus la finanțarea a 12 proiecte pentru comunitate, inițiate de angajați ai OMV Petrom.
Peste 1.600 de angajați au susținut peste 220 de ONG-uri în cadrul Campaniei 2%. Peste 400 de angajați au donat cadouri copiilor din familii defavorizate, în cadrul campaniei Fii și tu Moș Crăciun.
Siguranță și Prevenție
În 2016, peste 6.000 de elevi, părinți și profesori au participat la cursuri de răspuns în cazul unei situații de urgență. Peste 2.500 de persoane (femei și copii) au participat la screening-uri privind diferite afecțiuni.
Baza Aeromedicală SMURD Constanţa a fost inaugurată în 2016 și este destinată activităţii de salvare cu elicopterul SMURD Constanţa. Asigură intervenția de prim-ajutor și de transfer de urgență către alte centre specializate din regiunea Constanța și de Sud-Est a României, contribuind astfel la dezvoltarea unui sistem integrat de asistenţă medicală de urgenţă, eficient la standarde europene şi internaţionale. Proiectul a fost realizat de către Fundația SMURD în parteneriat cu Ministerul Sănătății, RAJA SA Constanţa și finanțat de către OMV Petrom, ExxonMobil și venituri din 2%.
Alte proiecte desfășurate de OMV Petrom de-a lungul anului 2016 au fost adresate performanței în sport, mediului, marketingului legat de o cauză, cât și dezvoltării infrastructurii locale, în special prin reabilitarea unor unități școlare și de sănătate.
Mai multe statistici despre activitatea de responsabilitate socială a companiei în 2016 și despre ”Galeria Se Poate” pot fi citite în Raportul OMV Petrom de Implicare în Comunitate 2016 (www.taraluiandrei.ro).