În iunie, profesorii au ajuns și la cea mai mică școală din România, la cea mai veche, dar și la cea mai performantă din mediul rural
● 36.000 de copii și tineri din peste 500 de unități de învățământ au învățat, în ultimele șase luni, cum să aibă grijă de banii lor
● Profesorii de la Școala de Bani au încheiat anul școlar cu ateliere de educație financiară în cea mai mică școală din România, cea mai veche școală românească, precum și în cea mai bună școală din mediul rural
Profesorii de la Școala de Bani au reușit, în iunie, să ajungă cu atelierele de educație financiară până și în cea mai mică școală din România. E vorba de școala primară Dobraia, din județul Caraș Severin, unde învață doar trei copii. Cei mici au avut ocazia să afle ce este trocul, cum au apărut banii, ce face o bancă și cum putem avea mai multă grijă de banii noștri. Pe lângă noțiuni de educație financiară, cei mici au fost recompensați cu premii pentru întrebări și faptul că au fost activi în cadrul prezentării.
În iunie, profesorii de la Școala de Bani au ales să organizeze o acțiune inedită de educație financiară și la Brașov, la Prima Școală Românească, devenită între timp muzeu, unde copiii s-au bucurat să afle cum pot pune bani în pușculită pentru visurile lor și cum pot rezista tentațiilor mai ușor. Periplul prin cele mai neobișnuite școli a continuat cu cea mai performantă școală din mediul rural, care se află în județul Botoșani, comuna Broscăuți. Aici copiii citesc mult și știu exact ce-și doresc să devină în viață, iar prin atelierul de educație financiară au învățat ce să facă pentru a-și îndeplini visurile.
„Educația financiară este pentru toată lumea, de la copii, la tineri, la adulți și persoane în vârstă. Credem însă că primul loc unde ar trebui să învățăm despre cum să ne gestionăm banii este la școală. De altfel, copiii au fost mereu cei mai entuziaști elevi la Școala de Bani și ne bucurăm de fiecare dată când putem să interacționăm cu ei. În ultimele șase luni, am reușit să ajungem cu programul nostru de educație financiară la 36.000 de copii. Ne propunem să includem în programul nostru cât mai mulți copii, indiferent de locul unde învață sau de condițiile pe care le au la școală”, spune Nicoleta Deliu, coordonator al programului Școala de Bani.
Școala de Bani este cel mai amplu program de educație financiară din România. În ultimii doi ani, peste 1.000 de angajați ai BCR au devenit, în mod voluntar, profesori de educație financiară și au reușit să ofere astfel de cursuri gratuite către aproximativ 300.000 de români – copii, tineri și adulți. Cei interesați se pot înscrie la cursuri prin completarea formularului disponibil pe www.scoaladebani.ro, dar și în orice sucursală BCR.
Toate studiile desfășurate în ultimii doi ani, indiferent de sursă, arată că românii se află pe ultimul loc la educație financiară în Europa. Ultimul studiu realizat de Banca Mondială la nivelul Uniunii Europene şi prezentat în cadrul celei de a doua ediţii a European Money Week din 2018 a plasat România pe ultimul loc din 127 de țări calificate ca răspunsuri, cu un procentaj de 22%, în condițiile unei medii europene de 55%.