„Foxtrot” a deschis cea de-a 17-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF 2018) în prezența regizorului Samuel Moaz, urmând să ajungă în cinematografele din România începând cu 8 iunie, fiind distribuit de Transilvania Film.
Bonus: o scurtă prezentare a evenimentul de deschidere TIFF 2018:
Filmul va putea fi vizionat în următoarele cinematografe din țară: Bârlad – Cityplex Victoria; Baia Mare – Cinema Dacia; Botoșani – Cinema Unirea; Brăila – Cinema Central; Brașov – Cinema One Brașov, Cinemateca Patria; București – Hollywood Multiplex, Baneasa Grand Cinema and More, Cinema City – AFI Cotroceni, Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Union, Cinema Europa, Happy Cinema; Cluj-Napoca – Cinema City Iulius Mall, Cinema Victoria Cluj; Constanța – Cityplex Constanța; Craiova – Cinema Modern; Gura Humorului – Casa de Cultură; Pitești – Cinema Trivale, Cinema Sebastian Papaiani; Sfântu Gheorghe – Cinema Arta by Cityplex; Târgu-Mureș – Cinema Arta 3D și Timișoara – Cinema City – Shopping Center Timișoara.
Filmul lui Samuel Moaz, cea mai apreciată și criticată dramă israeliană, „Foxtrot”, este un precum un dans al războiului israelian, unic și tulburător. Foxtrot este numele unui punct de control izolat pe un drum de aprovizionare traficat de autoturisme palestiniene și cămile itinerante. În același timp, este și modul prin care Moaz evocă viața militară și fațetele ei traumatizante și orbitoare, în care o persoană „se întoarce mereu la același punct de pornire.”
David Sims ne povestește în cronica sa pentru The Atlantic că: “Așa cum am spus, Foxtrot se desfășoară ca un triptic: trei povești legate, egale în lungime, așezate aproape ca o antologie. Mai întâi, Michael (Lior Ashkenazi) și Daphna (Sarah Adler) află despre moartea fiului lor – o scenă sumbră în care soldații ce transmit veștile rele se comportă într-o manieră absurd de automată. Daphna este complet distrusă de vestea primită, iar Michael primește un ceas care îl va atenționa în fiecare oră, astfel încât să își poată aminti să bea apă. În cele din urmă, acest tablou este intrerupt de o știre neașteptată, iar Moaz aduce pe marele ecran și mai multă dramă (și o comedie cu adevărat sumbră) prin întreruperea rutinei de comemorare a soldaților.
Moaz atinge aspecte legate de soartă, represiune și negare, societatea israeliană, Holocaust, armata și conducerea israeliană. El a spus că ideea filmului s-a legat atunci când a refuzat să-și trimită fiica la școală cu un taxi, aceasta trezindu-se târziu într-o dimineață din timpul celei de-a două Intifada, și i-a spus să ia autobuzul obișnuit, nr. 5. Acest autobuz a fost aruncat în aer în acea zi și timp de o oră, el a trăit cu impresia că fiica lui a murit. În cele din urmă, s-a dovedit că fata ratase autobuzul cu câteva secunde. Astfel, un element de bază al filmului este explorarea lucrurilor pe care le putem controla și a celor care sunt „dincolo de controlul nostru”.
După premiera din cadrul Festivalului de Film de la Veneția, filmul „Foxtrox” a câștigat imediat o mare parte din public, dovada fiind numeroasele premii cu care se poate lăuda deja – 16 premii, acompaniate de 14 nominalizări. Cineastul Samuel Maoz și-a câștigat renumele internațional încă de la debutul în lungmetraj cu “Lebanon” (2009), film ce a fost prezent la TIFF și ulterior distribuit de Transilvania Film în cinematografe. De asemenea, “Lebanon” a fost prima producție israeliană premiată cu Leul de Aur la Veneția.
„Foxtrot” va fi distribuit în cinematografele din România din 8 iunie, de Transilvania Film.
Parteneri media: TANĂNANA, AGERPRES, Cinemagia, Ziarul Metropolis, SUB25, The Institute, IQads & SMARK, Urban.ro, COOPerativa Urbană, Life.ro, FilmSi.ro, Dissolved Magazine, CineFan, Radio România Cultural.
www.transilvaniafilm.ro | www.facebook.com/TransilvaniaFilm