Peste 300 de elevi de la nouă licee de telecomunicații din toată țara vor studia începând din toamnă Rețele de Fibră Optică, în cadrul proiectului Experți și Centre de Excelență în Rețele de Telecomunicații.
Cele nouă licee de profil vor beneficia de dotarea laboratoarelor cu echipamente necesare creării de rețele, unde elevii vor învăța să joncționeze fibră optică.
Noua disciplină, Rețele de Fibră Optică, este în curs de avizare la Ministerul Educației, iar 12 profesori de telecomunicații din cele nouă licee se pregătesc săptămâna aceasta la București pentru a preda începând din toamnă această disciplină la clasă.
Dotarea laboratoarelor și programul de formare adresat profesorilor sunt oferite de AFOR – Asociația de Fibră Optică din România în parteneriat cu Fundația WorldSkills România.
Prin proiectul Experți și Centre de Excelență în Rețele de Telecomunicații, AFOR – Asociația de Fibră Optică din România și Fundația WorldSkills România își doresc să pregătească o noua generație de profesioniști în domeniul telecomunicațiilor, cu competențe aprofundate în rețele de fibră optică.
Fibrele optice și rețelele de fibră optică sunt esențiale în lumea de astăzi. Acestea permit transmiterea rapidă și eficientă a datelor, imagini și sunete în întreaga lume. În comparație cu alte forme de transmisie a datelor, cum ar fi cablurile de cupru sau transmisia prin radio, fibrele optice oferă o lățime de bandă mult mai mare și o pierdere mult mai mică a semnalului.
Acest lucru înseamnă că aceste rețele pot transmite cantități mari de date la viteze extrem de rapide, făcând posibile aplicații precum streaming video în timp real, aplicații de gaming online și interacțiunea video în timp real. Aceste tehnologii au transformat modul în care comunicăm și interacționăm la nivel global și sunt cruciale pentru dezvoltarea continuă a societății digitale. Cornel Bărbuț, Vicepreședinte AFOR – Asociația de Fibră Optică din România
Prin proiectul Experți și Centre de Excelență în Rețele de Telecomunicații, partenerii creează nouă Centre de Excelență în Rețele de Telecomunicații, în cadrul liceelor de specialitate, în care elevii au acces la profesori aliniați la standardele internaționale din domeniu, resurse pentru activități practice de formare și curriculum aliniat la nevoile din industrie, cu focus pe dezvoltarea competențelor necesare la acest moment în industrie.
Cele nouă licee participante acoperă toate regiunile țării:
Colegiul N.V. Karpen, Bacău
Colegiul Tehnic De Poștă Și Telecomunicații Gheorghe Airinei, București
Colegiul Tehnic De Comunicații Augustin Maior, Cluj-Napoca
Liceul Tehnologic De Electrotehnică Și Telecomunicații, Constanța
Liceul Tehnologic Transilvania, Deva
Liceul Tehnologic De Electronică Și Telecomunicații Gheorghe Mârzescu, Iași
Colegiul Tehnic George Barițiu, Baia Mare
Liceul Tehnologic Domnul Tudor, Drobeta Turnu Severin
Colegiul Tehnic Emanuil Ungureanu, Timișoara
AFOR face un apel către companiile din telecomunicații de a sprijini cele nouă licee cu stagii de practică pentru elevi și cu dotarea necesară laboratoarelor pentru construirea rețelelor de fibră optică. Momentan, proiectul este inițiativa privată a AFOR și a Fundației WorldSkills România și este realizat integral cu finanțare privată.
Cornel Bărbuț, Vicepreședinte AFOR – Asociația de Fibră Optică din România
Proiectul se va finaliza în iunie 2024 cu Olimpiada Națională WorldSkills de Rețele de Telecomunicații, bazată exclusiv pe probe practice de concurs. Rolul olimpiadei este de a oferi recunoaștere celor care au atins nivelul de excelență în formarea profesională în domeniul telecomunicații și de a ne aminti tuturor cât de importante sunt telecomunicațiile pentru societatea noastră și cât de valoroși sunt profesioniștii din acest domeniu.