În primele cinci luni ale anului au fost portate peste 370.000 de numere, ceea ce face ca numărul total de portări înregistrate în România de la lansarea portabilității și până la data de 7 iunie să depășească 3 milioane.
Din totalul de 370.338 de numere portate doar în anul 2016, 94% (348.457) au fost numere de telefonie mobilă și doar 21.881 au fost numere de telefonie fixă. Din primele 5 luni ale acestui an, în lunile ianuarie și martie au fost realizate cele mai multe portări – 79.024, respectiv 78.056 de numere portate.
Aproape jumătate din utilizatorii care au solicitat portarea numărului de telefon mobil în primele 5 luni ale anului au optat pentru operatorul RCS & RDS, care a câștigat astfel prin portare 166.062 de utilizatori. Acesta este urmat de Orange România cu 74.554 de numere primite în propria rețea, Vodafone Romania – 67.998, Telekom Romania Mobile Communications – 29.201 și Telekom Romania Communications cu 10.623 de numere portate în rețeaua proprie. Mai multe informații privind evoluția lunară a numărului de portări realizat de primii cinci furnizori de telefonie mobilă sunt disponibile pe www.portabilitate.ro.
Telefonie fixă
Majoritatea celor 21.881 de numere de telefonie fixă portate în primele cinci luni ale anului au fost împărțite între principalii furnizori astfel: RCS & RDS – 8.930, UPC România – 5.675, Vodafone – 2.629, Orange – 2.550 și Telekom Romania Communications – 1.348. Mai multe informații privind evoluția lunară a numărului de portări realizat de primii cinci furnizori de telefonie fixă sunt disponibile pe www.portabilitate.ro.
Despre portabilitate
Portabilitatea oferă utilizatorilor de telefonie libertate deplină de alegere pentru că permite păstrarea numărului de telefon la schimbarea furnizorului de telefonie.
ANCOM pune la dispoziţie pentru informare site-ul www.portabilitate.ro, unde utilizatorii pot afla în ce reţea funcţionează orice număr de telefon folosit în România, chiar dacă a fost portat. Site-ul oferă detalii cu privire la paşii care trebuie urmaţi pentru a porta un număr de telefon, răspunsuri la întrebări care apar frecvent în situaţia portării numerelor, dar şi sfaturi pentru a evita posibilele probleme care pot interveni pe parcursul procesului de portare. Sfaturile sunt bazate pe situaţiile reale semnalate Autorității de utilizatori.
Cei interesaţi să afle mai multe informaţii pot accesa pagina de internet a ANCOM sau site-ul www.portabilitate.ro. Pentru a face cea mai informată alegere atunci când își schimbă furnizorul de servicii, utilizatorii pot accesa www.veritel.ro, comparatorul de oferte administrat de Autoritatea de reglementare, care permite compararea tuturor ofertelor operatorilor de telefonie și internet disponibile pe piață.