Săptămâna trecută s-a desfășurat la Johannesburg cea de a XVI-a Întâlnire Anuală a Membrilor Rețelei (Baylor College of Medicine International Pediatric AIDS Initiative) BIPAI, organizată de echipa Fundației Baylor Marea Neagră din România. De la participarea numeroasă, peste așteptări, la calitatea prezentărilor și la atmosfera caldă, specific românească, totul a fost un succes. Cei peste 90 de participanți au fost încântați de faptul că echipa Baylor, care a organizat evenimentul, purta ii tradiționale, iar mapele de prezentare, cât și traistuțele în care au fost distribuite acestea, au avut motive populare românești.
La manifestare s-a discutat despre activitatea fiecăruia dintre centrele rețelei, atât cele din România și din țările africane, cât și din Papua Noua Guinee și Columbia. De asemenea s-a comunicat că, deși toate filialele au pornit inițial ca centre de excelență pentru HIV, în prezent unele dintre acestea au devenit centre naționale de referință și pentru tuberculoză. Acest lucru este deosebit de semnificativ, mai ales în contextul în care infecția cu HIV și tuberculoza sunt de obicei două afecțiuni care se regăsesc împreună.
În plus, s-a remarcat că în centrul din Uganda au fost făcuți pași mari în integrarea în cadrul serviciilor centrului de excelență a celor de sănătate materno-fetală. Ar trebui menționat și faptul că centrul Baylor din Uganda, împreună cu cel din Botswana, au devenit partenere într-un proiect de cercetare internațional, cu o finanțare de 4 milioane de dolari, denumit Collaborative African Genomics Network (CAfGEN). Acest program presupune realizarea unui studiu, în care sunt implicați aproximativ 2000 de copii, care să ajute la identificarea genelor implicate în activarea tuberculozei la copiii expuși la HIV.
Discursurile susținute de echipa din România au avut teme variate, de la aderența la terapia antiretrovirală și impactul acestei terapii asupra pacienților seropozitivi care au și tuberculoză, la studii de caz privind evoluția anemiei severe la copiii seropozitivi sau la servicii de planificare familială pentru cuplurile afectate de infecția cu HIV.
Echipa Baylor a fost formată atât din specialiști din cadrul Centrului de Excelență de la Constanța, cât și din trei colaboratori, doctor în psihologie Alexandra Dima de la Universitatea din Amsterdam, medicul Oana Arghir de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Constanța și medicul american Gregory Valentine de la Colegiul de Medicină Baylor din Houston, care își face cel de al doilea an de rezidențiat la Centrul Baylor din România.
Mike Mizwa, Chief Operating Officer și Senior Vice President Baylor College of Medicine International Pediatric AIDS Initiative (BIPAI), prezent la această întâlnire, a declarat că 213.500 de persoane din întreaga lume au beneficiat de serviciile Baylor de la înființarea rețelei și până în prezent.