"Sanse egale pentru cariere de succes"
Proiectului european "Sanse egale pentru cariere de success", finantat prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritara 6 – "Promovarea incluziunii sociale", Domeniul major de interventie 6.3 – "Promovarea egalitatii de sanse pe piata muncii", a ajuns la final.
In cadrul conferintei de inchidere care a avut loc azi la Academia de Studii Economice din Bucuresti, au fost prezentate activitatile si rezultatele obtinute, precum si obiectivele pe care echipa de proiect isi propune sa le obtina in perioada de sustenabilitate.
Proiectul a debutat in septembrie 2010 si a avut ca obiectiv general cresterea oportunitatilor de angajare a femeilor si accesul egal la ocupare prin constientizarea principiului egalitatii de sanse la nivelul intreprinderilor private.
Peste 1000 de femei au fost instruite pentru cele 5 programe de formare din care peste 98,27% au obtinut certificari. Dintre acestea 84 de femei din regiunea Bucuresti – Ilfov au participat la cursul de calificare "Operator introducere, prelucrare si validare date", autorizat de Autoritatea Nationala de Calificari (ANC), iar 100% dintre participantele la acest curs au fost certificate.
In mai 2011 a avut loc lansarea oficiala a Ghidului privind integrarea egalitatii de sanse in politicile intreprinderilor ce cuprinde analiza legislativa, instrumente de lucru, exemple de bune practici dezvoltate la nivel national si international pentru asigurarea egalitatii de sanse. Ghidul este, de asemenea, un instrument pentru departamentele de resurse umane din cadrul companiilor romanesti in asigurarea de sanse egale. Acesta a fost publicat in 5000 de exemplare, fiind distribuit intreprinderilor, Camerelor de Comert si Industrie, partenerilor sociali din fiecare regiune.
In cadrul celor 16 seminarii organizate in fiecare dintre cele 8 Regiuni de Dezvoltare au participat femei – manageri de resurse umane si femei cu functii de decizie din intreprinderi si au fost dezbatute subiectul egalitatii de sanse si instrumentele pentru asigurarea acesteia propuse de ghid. Au fost abordate teme precum dezvoltarea unei cariere de succes pentru femei, programe de lucru flexibile pentru femei, maternitatea si drepturile asociate, prevenirea si combaterea hartuirii sexuale la locul de munca, masuri care conduc la cresterea increderii in sine a femeilor.
Au fost organizate 8 conferinte de lansare a campaniei de promovare a povestilor de succes ale femeilor si a cartii "Cariera – substantiv feminin", carte ce contine povestile a 32 de femei de succes, publicata si distribuita in 4000 de exemplare.
Vizibilitatea, transparenta, informarea si promovarea acestui proiect au fost permanent asigurate prin intermediul portalului realizat in cadrul proiectului: www.carierepentrufemei.ro.
"Ne bucuram sa incheiem cu rezultate foarte bune acest proiect si ca prin obiectivele sale de informare si formare profesionala, am reusit sa contribuim pe parcursul celor 3 ani de implementare si la prioritatea privind eliminarea stereotipurilor de gen si independenta economica individuala pentru femei si barbate", a declarat Rodica Papadopol, Manager de proiect, SIVECO Romania.