O creștere a riscului politic și social este cea mai mare provocare cu care se confruntă piețele financiare în Q2 2016
Saxo Bank, specialistul online în tranzacționare multi-asset și în investiții, a publicat azi perspectiva trimestrială pentru piețele globale și ideile cheie de tranzacționare pentru al doilea trimestru al anului 2016, Tranzacțiile esențiale:
Nesiguranța politică și creșterea sentimentului anti-sistem observat cu ocazia campaniei electorale din SUA și a perioadei de dinainte de votul Brexit din iunie reprezintă două dintre riscurile importante cu care se confruntă piețele financiare în Q2 2016. Importanța acestora este intensificată de convergența unor forțe similare observate în toată lumea ce semnalează o respingere fundamentală a elitei și a status quo-ului. În această perspectivă, strategii Saxo Bank își exprimă opinia în legătură cu modul de tranzacționare în toate clasele de active.
Steen Jakobsen, economistul șef al Saxo Bank, a spus: “După opt ani de criză financiară, salariații duc acasă cel mai mic salariu din istorie în raport cu PIB-ul, în timp ce corporațiile se bucură de cele mai mari câștiguri înainte de plata impozitelor în raport cu PIB-ul din toate timpurile. De asemenea, avem cea mai mică cheltuială de capital din istorie alături de cel mai mic nivel de productivitate. Această trinitate nefericită explică ridicarea extremei stângi și a extremei drepte, căci acestea reprezintă cea mai mare distanță pe care o putem parcurge de la elitele politice.”
“Votanții par să creadă că haosul e mai bun decât ‘s-o ținem tot așa’. Noi numim această nouă paradigmă ‘ruperea contractului social’.”
În acest context, perspectiva Saxo pentru clasele importante de active pe Q2 2016 este după cum urmează:
Intrând în al doilea trimestru, ne așteptăm ca tema contractului social rupt să se simtă cel mai intens la lira sterlină pe măsură ce Marea Britanie gonește către un potențial Brexit. Ce înseamnă acest lucru în termeni practici este departe de a fi sigur, dar în termeni valutari imediați va avea, cel mai probabil, mari ramificații – în special cu privire la volatilitatea ratelor de schimb valutar.
De asemenea, pare că Q2 poate fi perioada în care piața începe să ia în considerare posibilitatea lui Trump președinte și ce ar putea acest lucru să însemne pentru economia SUA și, mai specific, pentru dolar. Există un risc puternic al slăbirii USD în perioada electorală dacă sondajele arată o posibilitate mare a victoriei lui Trump, numai datorită faptului că Trump este definiția unei cantități necunoscute – din nou volatilitatea este virtual singura garanție.
Mai departe, contractul social ar putea fi atacat în Japonia. Guvernatorul Băncii Japoniei, Haruhiko Kuroda, va atinge cu ușurință ținta de 2% de inflație, dar cel mai probabil va fi minus 2% sau mai rău în termeni reali.
Obligațiuni
Presiunea care se adună asupra Europei pentru a-și rezolva o parte din problemele iminente ar putea cu ușurință să se direcționeze în bond-uri din nou, având în vedere că temerile Brexit și mișcările anti-austeritate de la periferia Europei e posibil să ducă la o tulburare a pieței. Suntem prudenți în ceea ce privește finanțele, pe măsură ce intrăm în Q2 pe baza unor randamente foarte scăzute, a unor reglementări în creștere (și încă necunoscute), a unor rapoarte mai mari a unor împrumuturi neperformante și, cel mai mult, modele de business low-tech.
Mărfuri
Mărfurile dau în sfârșit semne de stabilizare ca urmare a lichidării brutale din ultimii doi ani, aurul și și petrolul aflându-se în frunte. Cumpărarea aurului a fost aproape neîntreruptă în timpul primului trimestru cu fondurile speculative trecând de la o poziție short record la cele mai mari poziții net long din ultimele 13 luni – elanul puternic ar trebui să ducă aurul, fără a depăși nivelul acesta, la 1,310 $/uncie.
Un trimestru mai târziu, sentimentul s-a îmbunătățit față de zilele negre de la jumătatea lui ianuarie când țițeiul Brent a ajuns la un minim pe ultimii 12 ani. Intervalul nostru preferat pentru trimestrul următor rămâne neschimbat de la Q1 între 35-40$/baril, dar nu mai mult luând în considerare riscul ce înclină către în jos.
Equities
Startul volatil al lui 2016 a avut un impact negativ în piețele de equity globale, trimițând anumite sectoare în partea ieftină pe baza noului nostru model de evaluare pentru indicii sectorului MSCI World. Ca rezultat, sectoarele ciclice cum ar fi produsele discreționare de consum, materiale și finanțe au devenit ieftine față de indicii de evaluare standardizați – avem surplus în aceste sectoare pe măsură ce intrăm în Q2.
Macro
În sensul macro, există câteva evenimente cheie cu risc decalate în al doilea trimestru, inclusiv ședința Comitetului Federal Open Market de pe 15 iunie, referendum Brexit pe 23 iunie și noi alegeri generale în Spania. Cu toate acestea, chiar dacă trecem ușor peste creșterea ratei de către FOMC în Q2, capitalurile proprii dezvoltate nu par ieftine în acest moment – cu o recuperare de aproape 10% din evaluările din februarie.
Ne așteptăm ca Italia să producă un salt brusc în câștiguri având în vedere că industria financiară a țării se recuperează în timp ce aduce un dividend de aproximativ 3,5%. La celălalt capăt, Marea Britanie este în continuare supraevaluată pe măsură ce vânturile prielnice pentru sectorul imobiliar se liniștesc.
Pentru a accesa întreaga listă de idei ale analiștilor Saxo Bank ce însoțesc Tranzacțiile Esențiale din Q2 2016, click aici: //ro.saxobank.com/campaigns/essential-trades/2016-q2.