Liceenii din Braşov se vor întâlni mâine, 26 martie, de la ora 13.00, la o nouă ediție a clubului de lectură „Fanbook Izvoarele istoriei”, iar de la 14.30 vor avea un dialog cu istoricul și scriitorul Lucian Boia. Cartea propusă pentru lectură şi dezbatere este „Maria, Regina Românei – Jurnal de război (I). 1916 -1917”.
Discuţiile vor fi moderate de Mariana Gavrilă, profesor de istorie la Colegiul Naţional “Andrei Şaguna” și găzduite de Hof Café.
”Ne dorim să scoatem liceenii și elevii de gimnaziu din școli și a-i aduce într-un mediu informal pentru a discuta despre cărți, istorie, pasiuni și teme de interes pentru ei. Fanbook nu este un club de lectură obișnuit, în sensul că liceenii citesc acasă cartea propusă, iar noi le creăm conjunctura și mediul cultural propice dezbaterilor și întâlnirilor cu specialiști sau personalități culturale. Intrarea este liberă, iar înscrierile se pot face prin email la adresa contact@csrmindset.ro” (Bianca Voinescu, coordonatorul proiectului, Asociația CSR Mindset)
Istoricul Lucian Boia a semnat prefața și a îngrijit publicarea la editura Humanitas a celor trei volume ale ediției integrale Jurnal de război.
Adolescenţii vor afla de ce Primul Război Mondial a avut o însemnătate aparte pentru Regină, dar şi care a fost rolul ei în toată această perioadă zbuciumată. La doar doi ani după ce ajunge pe tronul țării, soția Regelui Ferdinand, ale cărei opinii cu privire la cursul războiului erau bine cunoscute în România, își asumă rolul de lider și conduce campanii pentru încurajarea soldaților aflați pe front și îngrijirea răniților din spitale, precum și pentru ridicarea moralului societății afectate de război.
“14/27 august 1916: ziua intrării României în Primul Război Mondial. Este şi ziua când regina Maria începe să-şi ţina jurnalul, pe deplin conştientă că trăieşte un moment de maximă semnificaţie, atât pentru ţara, cât şi pentru propriul său destin. ”, scrie Lucian Boia în prefața volumului.
La „Fanbook Izvoarele istoriei” copiii sunt încurajaţi să se exprime liber, să aibă opinii, să facă schimb de idei şi să-şi dezvolte gândirea critică, să citească o carte pe lună şi apoi să o discute împreună cu personalităţile culturale invitate.
„Izvoarele istoriei” este un modul iniţiat și susținut de La Fântâna, în cadrul proiectului cluburilor de lectură „Fanbook”, construite și dezvoltate de Asociația CSR Mindset şi Humanitas, în Bucureşti, Braşov şi Cluj.
Modulul de istorie își propune să medieze întâlniri cu specialiști din facultățile de istorie și institutele de cercetare și să îi familiarizeze pe adolescenți cu diversele surse din care poate fi extras conținut istoric – volume de istorie, memorii, interviuri, documente și fotografii de epocă, sinteze și analize tematice.
Participarea ca membru Fanbook este posibilă prin înscriere prealabilă. Copiii și părinții se pot înregistra şi afla mai multe informații despre club, cărțile abordate sub tema “Izvoarele Istoriei” și datele evenimentelor la adresa //www.csrmindset.ro/fanbook. Accesul este gratuit, iar copiii sunt așteptați să vină însoţiţi de prieteni de vârsta lor.