Este vară, este cald și cu toții ne dorim să petrecem cât mai mult timp în natură și să ne bucurăm de soare și de verdeață.
Totuși trebuie să știm că o plimbare prin parc, acolo unde iarba este mai mare sau prin pădure, prin locuri cu vegetație abundentă implică niște riscuri. De exemplu, riscul de a face boala Lyme.
Poate nu știai, însă căpușele sunt cele care te pot infecta cu bacteria Borellia burgdorferi, ceea ce poate duce la această boală gravă. Aceste insecte se ascund de cele mai multe ori în iarbă, deci este important să te examinezi și pe tine și pe cei dragi de fiecare dată când ieșiți în zone în care le-ați putea întâlni. Căpușele sunt destul de mici, pot fi asemănate cu semințele de mac, iar mușcătura lor nu doare, ceea ce le face mai greu de depistat. În plus, se pot insera ușor sub pielea omului sau a unui animal de companie.
Ce trebuie să faci în cazul în care suspectezi că ai fost mușcat/ă de o căpușă? Recomandat este ca la 2-6 săptămâni de la mușcătură să faci un test rapid pentru depistarea bolii Lyme. El poate fi făcut atât de către copii, cât și de către adulți. Atenție însă, el nu trebuie făcut mai devreme de 2 săptămâni, asta pentru că este nevoie de timp pentru ca anticorpii să-și facă simțită prezența.
Testul rapid pentru boala Lyme de la Barza Self Care depistează prezența calitativă, în sânge, a anticorpilor Imunoglobulinei M (IgM) care indică infectarea cu bacteria Borellia. Dacă rezultatul este pozitiv, înseamnă că anticorpii specifici au fost detectați în sânge și trebuie neapărat să te adresezi unui medic. În primul stadiu al bolii tratamentul este unul simplu și constă în administrarea unor antibiotice orale, recomandate de medic, pe o perioadă de 10-14 zile pentru a elimina infecția.
Așadar, este bine să depistăm infecția cât mai repede pentru a o trata fără a ajunge la complicații precum afectarea sistemului articular sau nervos, a vorbitului sau a memoriei.