Pandemia provocată de noul Coronavirus a afectat rutina și stilul de viață al întregii planete, însă în mod deosebit cei mai afectați au fost copii și adolescenții. Lipsa de antrenament și mișcare, schimbarea obiceiurilor alimentare și implicit distanțarea socială reprezintă factori de risc care pot afecta permanent sănătatea și viitorul sportivilor.
Asociația Medicilor și Specialiștilor Kinetoterapeuți din Fotbal cu spijinul Romgaz SA, a organizat, în acest context, conferința online ,,Performanță și Sănătate” care încheie o campanie de informare și conștientizare a importanței prevenției și recuperării în sportul de performanță.
Campania s-a derulat pe parcursul a șase luni cu o audiență de peste 600.000 de oameni și a avut ca scop conceperea unor strategii și coagularea soluțiilor pentru crearea și dezvoltarea unui sistem de educație sportivă de calitate.
La conferință au participat nume sonore din lumea sportului românesc, precum Adrian Socaciu, președintele Institutului Sportiv Român, Narcis Claudiu Răducan, manager sportiv, Monica Roșu și Simona Amânar, multiple campioane olimpice la gimnastică, Răzvan Marin, fotbalist al clubului Ajax Amsterdam, Loredana Dinu, campioană olimpică și mondială la scrimă, Mihai Leu, campion mondial la box și campion național de raliuri, Alina Dumitru, campioană olimpică la judo, specialiști din lumea medicală, prof. dr. Viorel Cojocaru, profesor universitar Doctor Honoris Causa, dr. Ovidiu Chiriac, medic specialist în recuperare medicală și fizioterapie, Călin Marin, kinetoterapeut și Corina Goreac, psiholog.
Invitații speakeri au pus accentul pe importanța medicinei sportive și de recuperare, subliniind în intervențiile lor cât de dificilă va fi recuperarea sportivă și implicit revenirea la performanță: „Cred că este momentul unui restart, situația în care ne-a adus virusul COVID-19 ar trebui să ne trezească, să investim în sport și în tinerele talente, pentru că o națiune care face sport este o națiune sănătoasă. Când vorbim despre accidentare, efectul acesteia este o leziune, o durere localizată la diverse articulații, dar trebuie să ne întoarcem la cauză, altfel, copilul sau jucătorul respectiv va avea recidivă permanent dacă tratăm doar efectul și nu ne întoarcem la cauză”, a declarat Dr. Ovidiu Chiriac, medic specialist în recuperare medicală și fizioterapie și președintele Asociației Medicilor și Specialiștilor Kinetoterapeuți din Fotbal.
Viorel Cojocaru, profesor universitar Doctor Honoris Causa, pune accent pe factorul psihologic și pe recuperarea sportivă, care nu include doar recuperarea fizică, dar și recuperarea mentală: „E bine de știut că în cadrul antrenamentului, atât pregătirea psihologică, cât și pregătirea biologică este un factor de antrenament. Problema psihică a copilului în general, dar și a sportivului, este dorința lui de a reintra repede în joc și de multe ori noi ca și medici kinetoterapeuți, deși lucrăm foarte bine cu pacientul, el nu este refăcut total. Din dorința de a juca însă și de a participa la anumite evenimente, el reintră pe teren si face recidivă care este mult mai gravă.”
Lipsa spațiilor de antrenament adecvate și pierderea interacțiunii în grup are un efect negativ asupra sportivilor indiferent de nivelul lor atletic, iar în ultimele luni cu toții au avut de suferit. „Din păcate, când nu am avut voie să ne antrenăm la baza de pregătire, alergam în parc pe asfalt, acolo unde nu e ok, pot apărea dureri de genunchi sau de spate. De când am început să ne antrenăm la bază putem să ne facem programul de încălzire în grupuri de câte trei”, a explicat Răzvan Marin, fotbalist al Clubului Ajax Amsterdam.
În plus, antrenamentul realizat fără încălzire sau pe un teren inadecvat pot afecta sportivul. ,,Eu cred că fotbalul trebuie jucat pe terenul de iarbă normală, pentru că riscul de accidentare este mult mai mic decât pe cel de teren artificial.” a mai adăugat Gică Popescu, fost fotbalist român, actualmente impresar și Consilier Onorific al Premierului României.
Printre sporturile cele mai afectate de pandemia de COVID-19 se numară și gimnastica, un sport care nu poate fi continuat în afara bazelor sportive: „Cred că trebuie să avem niște specialiști care să-i poată îndruma pe sportivi să urmeze un tratament corect și o recuperare corectă pentru toate nevoile pe care le au. Dacă știi că îți place un sport și știi că ești cumva indicat să faci performanță, atunci ai nevoie de suport și de susținere pe toată perioada pregătirii, nu doar la lotul de junioare sau la lotul olimpic.” a declarat Monica Roșu, multiplă campioană olimpică și mondială.
Mihai Leu, campion mondial la box și campion național de raliuri a adaugat că: „Este foarte important ca fiecare sportiv să înțeleagă că o accidentare trebuie tratată foarte serios pentru că poate însemna sfârșitul unei cariere sportive și întotdeauna trebuie apelat la specialiști în acest domeniu. Iar eu sunt de părere că, în afară de toate eforturile medicale și de antrenament, foarte important este psihicul pe care îl are fiecare sportiv.”.
„Până când nu o să avem o viziune și o strategie asumată de stat care să vină cu niste legi și cu norme, nu o să avem un sistem și nu o să avem rezultate. Putință există, resurse există, însă din păcate nu mai există dorință la nivelul deciziei în România privind acest domeniu, în primul rând pentru sănătate și în al doilea rând pentru performanță.”, a declarat Adrian Socaciu, președintele Institutului Sportiv Român.
“Am demarat o campanie pentru conștientizarea populației, a părinților, despre importanța unei evaluări la nivelul categoriilor inferioare de copii și juniori, pentru cei care practică sportul de performanță. Am fost mirat că acum doi ani când am lansat viza medicală pentru sportivi, la început au fost 200, 300 de copii, iar acum sunt 6-7000 de copii care vin să facă evaluarea de două ori pe an”, a precizat Dr. Ovidiu Chiriac, medic specialist și inițiator al campaniei ,,Performanță și Sănătate”.
Campania de conștientizare “Performanță și sănătate” s-a desfășurat pe o perioadă de peste 6 luni, din noiembrie 2019 și până în prezent. Evenimentul a fost moderat de jurnalista Andra Miron și dr. Ovidiu Chiriac, o inițiativa a Asociației Medicilor și Specialiștilor Kinetoterapeuți din Fotbal, cu sprijinul Romgaz SA, a adus într-un spațiu comun experți din toate domeniile tangente, de la sportivi de performanță și multiplii campioni olimpici la profesori universitari, medici și specialiști din domeniu. Întreaga conferință poate fi umărită pe pagina de facebook “Sănătate prin mișcare” https://bit.ly/2ZCcnJ5, dar și pe contul de youtube: https://bit.ly/2zAjuXJ.