dupa piesa "Fundul dublu" de Goran Stefanovski
Teatrul Naţional Radiofonic al Societăţii Române de Radiodifuziune, în parteneriat cu Ambasada Republicii Macedonia la Bucureşti, prezintă în premieră spectacolul "Peretele dublu" – pasiune teatrală, în trei mişcări… şi coda după piesa "Fundul dublu" de Goran Stefanovski, traducerea Ioana Ieronim, adaptarea radiofonică şi regia artistică Mihai Lungeanu.
Audiţia în avanpremieră are loc luni, 14.05.2012, ora 11.00, la barul Hotelului Ramada-Majestic; spectacolul se difuzează în premieră la Radio România Cultural, duminică, 20.05.2012, ora 19.00.
În distribuţie: Victor Rebengiuc – Domnul Bogu; Marius Manole – Iacob; Dana Dogaru – Doamna Bogu; Manuela Ciucur – Cristina; Novey – Mircea Rusu; Narator – Filip Ristovski. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Asistenţa tehnică: Florin Bădic. Regia muzicală: George Marcu. Regia tehnică: ing. Vasile Manta. Redactor şi coordonator de proiect: Crenguţa Manea.
Autor de scenarii şi de eseuri, cu o bogată activitate academică atât la Skopje – aici a iniţiat, în 1986, la universitate, un curs de scriitură dramatică, unii dintre studenţii săi devenind dramaturgi deja afirmaţi – cât şi, în prezent, profesor la Universitatea Christ Church (Canterbury), Goran Stefanovski este tradus şi jucat în numeroase limbi, iar premiile acordate la diferite festivaluri internaţionale confirmă interesul de care opera acestuia se bucură din partea publicului şi a oamenilor de teatru.
În noiembrie 2010, a fost lansat, de către Fundaţia Culturală ”Camil Petrescu”, revista ”Teatrul azi”, cu sprijinul Ambasadei Republicii Macedonia la Bucureşti, în seria de dramaturgie contemporană, volumul Goran Stefanovski, traducerea Ioana Ieronim, volum ce cuprinde câteva dintre cele mai importante piese de teatru ale scriitorului şi un eseu care dă expresie poeticii teatrale a dramaturgului.
Un puternic filon inspirat din istoria veche şi străveche a Macedoniei, ca şi din cultura populară, se regăseşte în opera de început a lui Stefanovski, dar în forme de scriitură modern-contemporane, prefaţând post-modernitatea în cultura acestui spaţiu; lucrările de mai târziu sunt inspirate din istoria recentă, din evenimentele şi transformările pe care societatea macedoneană le traversează, de la sistemul comunist-totalitar, la instabilitatea rapace a tranziţiei.
Piesa "Fundul dublu" este un text programatic care exprimă poziţia autorului în legătură cu raportul dintre artă, implicit teatru, şi societate, vorbeşte despre nevoia esenţială de libertate în existenţa omului-artist. Iacob, un alter-ego al lui Goran Stefanovski, alege calea revoltei şi a cuvântului liber cu orice preţ; de aceea, el intră în conflict cu lumea lui Bogu, înalt funcţionar de stat, autor de texte sforăitor-ideologice; este o societate care falsifică valorile, care le mimează, simulând jalnic nevoia de a trăi valorile artistice.
Articulând liniile de forţă ale dramaturgiei lui Goran Stefanovski, regizorul Mihai Lungeanu conferă revoltei lui Iacob şi o dimensiune sisifică; dispus să ia mereu de la capăt confruntarea, eroul are puterea să se lupte pentru idealurile sale cu credinţa că ele sunt împărtăşite şi de alţi oameni, chiar dacă mecanismele sociale îl pot strivi.
Spectacolul "Peretele dublu" nu ratează nici efectele comice ale unui limbaj specific teatrului absurdului; protagoniştii, actori care stăpânesc cu acurateţe tehnicile interpretării radiofonice, dau expresie şi vigoare coliziunii dintre un discurs patetic şi disperat, în aceeaşi măsură coroziv-ironic, cel al lui Iacob, şi un altul al unei realităţi fracturate, lipsite de sens şi de umanitate.