Compania este recunoscută pentru îmbunătățirea eficienței în utilizarea apei cu peste 20% din 2006 până în prezent – atingându-și ținta propusă cu patru ani mai devreme
PepsiCo a câștigat pe 28 august Premiul Apei pentru Industrie de la Stockholm, ca recunoaștere pentru inițiativele excepționale și inovatoare în gestionarea apei. Premiul, acordat în cadrul Săptămânii Mondiale a Apei, recompensează contribuția sectorului de afaceri la gestionarea sustenabilă a resurselor de apă, îmbunătățirea performanței de producție și abordările inovative în tehnologiile de procesare a apei.
“Suntem onorați sa acceptăm distincția acordată de Juriul Premiului Apei pentru Industrie de la Stockholm. Acest premiu prestigios reprezintă o validare eforturilor noastre de conservare a resurselor de apă. Reducerea cantității de apă folosite se traduce în economii de costuri și în minimizarea impactului companiei asupra mediului – de aceea inovăm pentru a profita din plin de fiecare picătură de apă utilizată” – a declarat Indra Nooyi, Președinte și CEO al PepsiCO. "Aceste eforturi se ghidează după "Performanța cu Scop" – strategia de afaceri a companiei pentru dezvoltare sustenabilă, ce reprezintă promisiunea PepsiCo de a asigura o gamă largă de produse alimentare și băuturi răcoritoare adecvate gusturilor locale; de a găsi metode inovative pentru a-și minimiza impactul asupra mediului, prin conservarea resurselor de energie și apă și prin reducerea volumului ambalajelor; de a asigura un loc de muncă plăcut pentru parteneri; și de a respecta, sprijini și investi în comunitățile locale în care compania își desfășoară activitatea.”
Compania PepsiCo a fost recunoscută pentru inițiativele fără precedent de economisire a apei în cadrul tuturor operațiunilor sale de afaceri și în rețeaua agricolă de distribuție, printre care se numără:
· Îmbunătățirea la nivel global a eficienței în utilizarea apei, cu peste 20% în fiecare unitate de producție; compania și-a atins astfel ținta propusă cu patru ani mai devreme decât era preconizat.
· Economisirea a peste 16 miliarde de litri de apă în 2011, față de o valoare de referință din anul 2006 – cu ajutorul echipamentelor și tehnologiilor de reducere a consumului, prin metode creative de reciclare și reutilizare și prin implementarea unui sistem de gestionare a apei în toate unitățile de producție ale companiei.
· Reducerea costurilor generate de utilizarea apei și energiei cu peste 45 milioane de dolari din 2006 până în 2011.
· Introducerea de practici și tehnologii agricole inovatoare la nivel global, menite să reducă utilizarea apei în procesul agricol cu ajutorul unor noilor tehnici de irigații și a instrumentelor prin care agricultorii pot asigura la momentul oportun îngrășămintele și apa necesare recoltelor.
· Asigurarea accesului la apă nepoluată pentru peste un milion de oameni, cu ajutorul Fundației PepsiCo și al partenerilor acesteia.
“PepsiCo a redus cu succes consumul de apă în producție și și-a extins angajamentul în acest sens dincolo de propriile operațiuni, pentru a sprijini rezolvarea la scară largă a provocărilor în ceea ce privește resursele de apă" – a declarat Juriul Institutului Internațional al Apei de la Stockholm (SIWI) la decernarea distincției. Acesta a adăugat că "angajamentul PepsiCo nu s-a oprit la porțile fabricii", deoarece compania "a făcut economii de apă la nivelul întregii rețele agricole de distribuție.”
Reducerea utilizării apei în cadrul rețelei agricole de distribuție a companiei a contribuit în mod esențial la atingerea țintei PepsiCo mai devreme cu patru ani decât era preconizat. Ca recunoaștere a eforturilor PepsiCo în ceea ce privește protejarea resurselor de apă, SIWI a enumerat câteva dintre practicile de gestionare a apei în cadrul operațiunilor de zi cu zi ale companiei:
· “i-crop” – ”tehnologie agricolă de precizie" și instrument bazat pe conexiunea la internet – dezvoltat de PepsiCo în colaborare cu Universitatea Cambridge din Marea Britanie – prin care agricultorii PepsiCo își pot monitoriza, gestiona și reduce consumul de apă și emisiile de dioxid de carbon, maximizându-și în același timp recolta și calitatea acesteia. Testele inițiale ale tehnologiei i-crop realizate în 46 din fermele de cartofi PepsiCo din Marea Britanie au arătat deja o creștere de 13% a recoltelor și o reducere de 8% a consumului de apă.
· Însămânțarea directă – metodă agronomică utilizată la cultivarea orezului în India, care se se extinde rapid și în alte sectoare de piață. Spre deosebire de creșterea răsadurilor în pepinieră, plantarea și inundarea loturilor agricole, prin această metodă sămânța este introdusă direct în sol, fără a fi nevoie de pepinieră. Astfel, dispare necesitatea irigației prin inundare și se reduce consumul de apă cu până la 30%.
· ReCon – instrument denumit astfel de la ”Conservarea Resurselor” ("Resource Conservation) – care permite unităților de producție să efectueze audituri proprii în ceea ce privește practicile de gestionare a apei, să identifice și să reacționeze adecvat la metodele de îmbunătățire a conservării resurselor de apă. Compania urmărește să extindă metoda ReCon și în sectorul agricol și poate aplica multe din aceleași principii pentru a înțelege riscurile privind consumul de apă la nivelul întregului lanț de distribuție.
· O unitate de producție cu impact ”aproape de zero net" (”near net zero”), construită la Casa Grande, statul Arizona, SUA, care a realizat o viziune "aproape de zero net": fabrica existentă a fost astfel transformată încât să fie cât mai independentă de rețelele publice și să opereze în principal pe bază de energie regenerabilă și apă reciclată (75% din apa utilizată este reciclată), generând zero deșeuri solide.