a Companiei Publice „Teleradio-Moldova” si Orchestra Nationala Radio, intr-un concert extraordinar, la Sala Radio
La 20 de ani de la prima prezenta la Bucuresti, in data de 27 martie 2011, Orchestra Simfonica Nationala a Companiei Publice „Teleradio-Moldova” va concerta alaturi de Orchestra Nationala Radio, incepand cu ora 19.00, pe scena Salii Radio. Cele doua ansambluri vor oferi tuturor romanilor un concert extraordinar care se adreseaza romanilor de pretutindeni, concert care va fi transmis, in direct, pe posturile Radio Romania, preluat de catre TVR Cultural si Teleradio Moldova si va intra in circuitul muzical al Uniunii Europene de Radio si Televiziune, ceea ce presupune difuzarea lui catre radiourile publice din Europa.
Concertul este organizat de Radio Romania in colaborare cu Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni, Compania Publica „Teleradio Moldova”, coproducatorul evenimentului fiind TVR Cultural.
Dirijata de GHEORGHE MUSTEA, Orchestra Simfonica Nationala a Companiei „Teleradio Moldova” va interpreta un program reprezentativ, care va incepe cu Dacofonia nr. 1 de Tudor Chiriac, va continua cu Rapsodia I de Enescu, Concertul nr. 2 pentru orchestra de Gheroghe Mustea dedicat lui George Enescu si se va incheia in acordurile luminoase ale Simfoniei a VII-a in La major de Beethoven.
Elementul de unicitate, care garanteaza succesul acestui eveniment, este dat de premiera absoluta a prezentei celor doua formatii muzicale simultan pe aceeasi scena, cand vor interpreta impreuna Rapsodia romana nr. 1 in la major, op. 1, de George Enescu.
In 27 martie se implinesc 93 de ani de la unirea Basarabiei cu Regatul Romaniei.
Orchestra Simfonica Nationala a Companiei Publice „Teleradio-Moldova” a luat fiinta in decembrie 1989, sub bagheta dirijorului Gheorghe Mustea si a obtinut succese considerabile in promovarea artei moldovenesti in diferite colturi ale lumii, in prezentarea unor cicluri de concerte simfonice si camerale, in cele mai prestigioase sali din Chisinau si din Moldova si, in familiarizarea, prin intermediul audiovizualului, a unui cerc foarte larg de ascultatori cu valorile nestemate ale muzicii universale.
De la infiintare, ansamblul si-a format deja un repertoriu bogat, care se caracterizeaza printr-o varietate de stiluri si genuri muzicale si, include atat creatii din patrimoniul national, cat si capodopere ale muzicii universale. In mare masura, acest repertoriu a fost determinat de viziunea maestrului Gh. Mustea, care considera ca „… o orchestra de valoare, si mai ales o orchestra radio, trebuie sa fie capabila sa interpreteze adecvat muzica, apartinand oricarei scoli nationale”.