Carolina Diaz, din SUA, a câștigat Barilla Pasta World Championship 2018, cea mai prestigioasă competiție mondială dedicată gastronomiei italiene
• Chef Carolina Diaz (34 de ani) din Statele Unite ale Americii, a cucerit juriul și a plecat acasă cu trofeul cel mare de la Barilla Pasta World Championship, ediția 2018, eveniment care a avut loc la Milano, între 24-25 octombrie. Rețeta executată în finală reprezenta reinterpretarea proprie a Spaghetti al Pomodoro, folosind trei tipuri de roșii cherry pentru sos
• La ediția din acest an a Barilla Pasta World Championship, România a fost reprezentată de Adrian Cojocaru, Chef la Hotel Restaurant La Castel, din Iași. Ambasadorul României la competiție a fost apreciat atât pentru creativitatea cu care a reflectat tema competiției, „EAT POSITIVE”, cât și pentru promovarea unui ingredient cu o tradiție veche în gastronomia românească: brânza de burduf
• Este pentru al doilea an consecutiv când un Chef român este concurent în prestigiosul concurs. În 2017, Adrian Șișiu, Chef al Grand Hotel Italia, din Cluj-Napoca, a participat pentru prima dată la cea mai importantă competiție dedicată gastronomiei italiene la nivel mondial, jurizată de Chefi cu stele Michelin
• 18 Chefi din întreaga lume, cu vârste sub 35 de ani, s-au întrecut la cea de-a șaptea ediție a Barilla Pasta World Championship 2018. Pe lângă realizarea de rețete signature, finaliștii au reinterpretat celebra rețetă de Spaghetti al Pomodoro
Milano a devenit la finalul săptămânii trecute capitala gastronomiei italiene. Orașul italian, recunoscut pe plan internațional pentru restaurantele de lux în care pastele milaneze au fost ridicate la rang de haute cuisine, a găzduit cea de-a șaptea ediție a Barilla Pasta World Championship. Evenimentul organizat de Barilla a avut loc de Ziua Mondială a Pastelor (World Pasta Day), celebrată pe 25 octombrie. Peste 450 de participanți, printre care: Chefi renumiți, nutriționiști, profesioniști din industria gastronomică, celebrități, reprezentanți ai mass media din întreaga lume și-au dat întâlnire la arena La Perlota, un reper istoric care combină farmecul faimosului cartier milanez al artiștilor, Brera, cu o atmosferă de avangardă specific italiană.
Sute de kilograme de paste au fost preparate de concurenți, în încercarea de a reda prin preparatele lor conceptul „EAT POSITIVE”. De altfel, brandul Barilla promovează în toate țările în care este prezent, un stil de viață sănătos, din care nu lipsesc preparatele de calitate, cum sunt pastele, și timpul de calitate petrecut alături de cei dragi.
În juriul competiției s-au aflat Chefi renumiți, cum sunt Lorenzo Cogo, Viviana Varese, Luigi Taglienti, Holger Stromberg, dar și fotograful american specializat în fotografie culinară, Brittany Wright. Aceștia au punctat, printre altele, creativitatea, talentul culinar și modul de prezentare a rețetelor propuse de cei 18 concurenți.
În ultima zi a competiției, cei prezenți au avut plăcerea să asiste la o experiență gastronomică inedită. Celebrul Chef Davide Oldani, protagonist în noua campanie Barilla – „Maeștrii Pastelor” – alături de celebrul jucător de tenis, Roger Federer, a realizat o demonstrație culinară în ritmul muzicii, îmbinând excelent sunetul pastelor cu cel al instrumentelor muzicale.
Davide Oldani, este proprietarul unui restaurant cu o stea Michelin, precursor al curentului Pop Food, bazat pe minimalism și pe folosirea unei număr mic de ingrediente.
O rețetă de paste gătite în stil italian cu accente americane a cucerit juriul cu stele Michelin
În timpul campionatului, participanții au surprins juriul cu preparate din care nu au lipsit ingredientele specifice țărilor pe care le reprezintă. Toate în numele unui efort de a privi mâncarea ca pe un liant social și cultural, o modalitate de a-i aduce împreună pe oameni și de a savura preparate de calitate.
La finalul celor două zile de competiție, marele câștigător a fost desemnată Carolina Diaz, Chef la Terzo Piano la Art Institute of Chicago, din Statele Unite ale Americii. Tânăra femeie-Chef Carolina Diaz a crescut într-o familie mare mexicană, în afara orașului Chicago, și a învățat să echilibreze arome gătind împreună cu tatăl său. După câțiva ani ca bucătar, Carolina a decis să exploreze bucătăria italiană în 2012. Apoi s-a alăturat echipei Terzo Piano din cadrul Art Institute of Chicago unde a devenit Chef di Cucina în 2016. Carolina susține folosirea produselor locale, organice și sustenabile în prepararea delicioaselor rețete mediteraneene.
Este pentru prima dată în istoria concursului când o femeie câștigă titlul de Barilla Master of Pasta. Competiția a fost extrem de strânsă, în finală americanca concurând cu reprezentantul Chinei, Chef Toby Wang.
Marele premiu constă într-un program de training personalizat la Școala Alma Culinary, iar câștigătorul își va perfecționa stilul cu ajutorul unor lecții predate de unii dintre cei mai de succes Chefi din lume.
Al doilea an când un Chef român participă la eveniment
Printre cei 18 Chefi participanți la Barilla Pasta World Championship 2018 s-a numărat și un tânăr român – Adrian Cojocaru, Chef la Hotel Restaurant La Castel, din Iași. Acesta a experimentat bucătăria în Italia, în zona Toscanei, unde a muncit timp de șase ani și a deprins secretele preparării delicateselor italiene. Adrian are în palmares mai multe titluri și medalii la concursuri naționale și internaționale.
Rețeta propusă de acesta, „Linguine Cinci gusturi ale prospețimii” („Five tastes of freshness”), reprezintă o reinterpretare autentică a legăturii dintre cultura românească și cea italiană. Ingredientul pe care acesta l-a pus în valoare în preparatul său este spuma din brânză de burduf, o alegere neașteptată și, totodată, care a ieșit în evidență.
„Barilla Pasta World Championship este o competiție copleșitoare, atât din punct de vedere al emoțiilor care mă încearcă, a juriului cu stele Michelin, concurenților foarte bine pregătiți, a dimensiunii organizatorice cât și a audienței internaționale. Am concurat alături de 17 Chefi și am încercat să prepar pastele în stilul meu. Am ales brânza românească de burduf ca ingredient cheie în rețeta mea, o combinație perfectă între gustul italian și cel românesc. Participarea la acest campionat mondial este o experiență în sine și sunt foarte fericit că am putut să fiu prezent alături de Chefi, care sunt surse constante de inspirație”, a declarat Chef Adrian Cojocaru, reprezentantul României în cadrul Barilla Pasta World Championship 2018.
Ediția de anul trecut a Barilla Pasta World Championship a fost prima în care a fost nominalizat și un român. Rețeta de paste signature a lui Adrian Șișiu, Chef la Grand Hotel Italia, din Cluj-Napoca, cu care a participat la competiția din anul 2017, se numește Barilla Bio Spaghetti Champion. Tânărul Chef Accursio Lota (SUA) este, însă, cel care a reușit să ia trofeul cel mare cu o rețetă de Seafood Carbonara.
“Linguine Cinci gusturi ale prospețimii” cu spumă de brânză de burduf
Un preparat care îmbină 5 gusturi diferite într-o armonie perfectă.
“Elementele acestei rețete îmi amintesc de copilărie, de munte și de zilele petrecute la țară. Vedeta preparatului este brânza de burduf care este transformată într-o spumă fină, un produs extraordinar, autentic și românesc. Am ales să lucrez cu elemente specifice zonei pentru a pune în valoare bogăția și frumusețea țării în care m-am născut și pe care o reprezint cu mândrie. În preparat se disting 5 gusturi, care mă duc cu gândul la perioada copilăriei și care se îmbină perfect conferind o senzație de proaspăt. Am crescut cu aceste gusturi și doresc ca, prin rețeta mea, să transmit senzațiile și emoțiile celei mai frumoase vârste: copilăria”, Chef Adrian Cojocaru, participant România în cadrul Barilla Pasta World Championship, desfășurată în perioada 24 – 25 octombrie 2018, la Milano, Italia.
Ingredinte – rețetă servită pentru 4 persoane
· Linguine 400g
· Șalotă (ceapă mică) 100g
· Ciuperci sălbatice 150g
· Cepă verde mică (praz) 120g
· Usturoi 80g
· Ulei de măsline 100ml
· Sare 10g
· Piper 5g
· Arpagic 100g
· Brânză de burduf (preparat tradițional românesc) 150g
· Vin alb 50ml
· Lapte 200ml
· Trufe 10g
· Lecitină din soia 10g
· Smântână 100ml
· Roșii uscate 120g.
Mod de preparare
• Pregătirea și prepararea legumelor: șalotă, ceapă verde, usturoi, arpagic și ciuperci – 7 min.
• Încălzirea apei într-un vas mare, cu adăugarea unei cantități de sare – 4 min.
• Se pregătește tigaia pentru prepararea sosului. Se adaugă lapte, brânză de burduf și lecitină de soia
• Se toacă mărunt șalota, usturoiul și ceapa verde, apoi se taie mărunt ciupercile
• Se incinge uleiul de măsline pentru 3 minute în tigaie, se adaugă șalota tocată, iar după alte 3 minute se adaugă ceapa verde și usturoiul
• Se încălzesc pastele linguine
• În vasul de blender se mixează roșiile cu o cantitate de smântână și se amestecă până la obținerea unui sos fin, ce va fi dozat într-o pipetă pentru sos – 4 min.
• La acest amestec, se adaugă ciupercile. Acestea vor fi stropite cu vin alb, se așteaptă 2-3 minute ca alcoolul să se evapore, iar apoi se adaugă sare și piper
• Se încălzește tigaia cu amestecul de lapte, brânză de burduf și lecitină
• După acest pas, se transferă cantitatea de paste fierte în tigaie, unde se adaugă toate ingredintele cu smântână, o mica cantitate de apă, rămasă de la fierberea pastelor, pentru a obține un amestesc cremos – 4 min.
• Apoi, se adaugă arpagic și se lasă pe foc pentru încă 2 minute – 4 min.
• Folosind blenderul manual, se mixează laptele cu brânza de burduf până se obține un sos fin. Se păstrează acest amestesc neatins pentru 2 minute
• Acest preparat se transferă într-o farfurie încăpătoare pentru a fi servit. În plus, ca modalitate de decorare a farfuriei, se pot adăuga spuma/ sos de ceapă verde și trufe rase prin răzătoare – 5 min.
Ustensile de bucătărie recomandate
Cuțit ascuțit, tocător, tigaie, oală pentru fierbere, pensete, mănuși de protecție pentru gătit, blender manual, spatulă, lingură, tigaie pentru spumă, tel, recipient pentru blender, pipetă pentru sos.
Chef Adrian Cojocaru vă urează poftă bună!