Premiul UE „Pentru diversitate.Împotriva discriminării” pentru jurnalişti a fost decernat unui articol francez despre jucători de fotbal homosexuali în comun cu un articol danez despre femei care se convertesc la religia musulmană.Premiul trei a fost acordat unui articol portughez, iar premiul special dedicat problemelor etniei rome a fost câştigat de un jurnalist grec.Ceremonia de decernare a premiilor s-a desfăşurat la Praga la Palatul Kaiserstejnsky.
„Mass-media joacă un rol cheie în lupta împotriva discriminării, a prejudecăţilor şi stereotipurilor” afirmă Vladimír Špidla, Comisar UE pentru egalitatea de şanse.„Valorile diversităţii şi coeziunea socială sunt îndeosebi importante în contextul social, economic şi financiar actual.”
In cadrul ceremoniei de astăzi, Comisia Europeană îi va premia pe acei jurnalişti care, prin munca lor, favorizează o mai bună înţelegere a beneficiilor diversităţii şi care încurajează cititorii să considere mai îndeaproape problemele legate de discriminare şi inegalitate.Anul acesta, Comisia dedică un premiu special unui articol dedicat problemelor romilor.
Pascale Krémer, jurnalist la Le monde, câştigă premiul întâi, în comun, pentru articolul său „Homophobie et football: la leçon de Chooz”(Homofobia şi fotbalul: lecţia lui Chooz) despre jucători homosexuali într-o echipă de fotbal locală.Acesta priveşte felul în care profitabila lume a fotbalului favorizează perpetuarea discriminării faţă de homosexuali, dar analizează, de asemenea, şi măsurile pozitive adoptate de ligile de fotbal din Europa în vederea combaterii discriminării.
Celălalt premiu întâi, în comun, i se acordă lui Ole Hall, jurnalist la publicaţia daneză Morgenavisen Jyllands-Posten.Articolul său “Danske muslimer udsat for chikane” (Musulmanii danezi sunt hărţuiţi) arată cum femei daneze care se convertesc la religia islamică se transformă brusc din membre ale unei majorităţi într-o minoritate foarte vizibilă în ţara lor natală.În acest fel, acestea înfruntă aceleaşi prejudecăţi şi ostilitate din partea societăţii ca musulmanii de origine străină.
Christiana Martins şi Marisa Antunes câştigă locul 3 cu articolul lor “Elite à prova de racismo” (Elita supusă la testul rasismului) despre cetăţeni portughezi de succes proveniţi din minorităţi şi care au depăşit barierele discriminatorii.Acesta a fost publicat în ziarul portughez Expresso.
Pentru premiul special dedicat problemelor etniei rome, Mika Kontourousi, jurnalistă la Eleftheros Tipos, a scris articolul “Η Γιουζγιάν σπάει τα σύνορα της φυλής της” (Yuzyan “străpunge” frontierele tribului său).Acesta prezintă problemele pe care femeile rome le înfruntă atunci când încearcă să se îndepărteze de rolurile lor tradiţionale în societate.
Ceremonia de decernare a premiilor va fi o parte din seminarul „Mijloacele mass-media în sprijinul diversităţii” organizat de Comisia Europeană.Seminarul va prezenta rezultatele unui studiu pan-european privind bunele practici ale mijloacelor mas-media şi referitoare la acestea în lupta împotriva discriminării şi pentru promovarea diversităţii.Se vor reuni mai mult de 80 de profesionişti din domeniul mass-media, din organismele care se ocupă cu egalitatea de şanse şi organizaţiile neguvernamentale din Europa.
Sistemul de premiere a jurnaliştilor reprezintă una dintre numeroasele activităţi de sensibilizare care se desfăşoară în cadrul campaniei de informare a UE „Pentru diversitate. Împotriva discriminării.”. Reţeaua Europeană a Presei pentru Tineret şi Asociaţia Jurnaliştilor Europeni sunt parteneri la această ediţie de decernare de premii.
Propunerile câştigătoare din sistemul premiilor pentru jurnalişti au fost selecţionate dintre 545 de articole din toate cele 27 de state membre, trimise între 1 ianuarie şi 31 octombrie 2008. Membrii juriului au subliniat înalta calitate a articolelor propuse. Cei patru câştigători europeni vor primi fiecare o donaţie pentru un voiaj de cercetare într-o ţară UE, la alegerea lor.
A se vedea, de asemenea, MEMO/09/51
Din articolele înscrise în România, juriul a ales, la sfârşitul anului trecut, drept câştigător al premiului naţional articolul intitulat „ Rampele umilinţei” de Amalia-Lorena Dascălu, iar pentru premiul special articolul intitulat „ Ţigancă pentru o zi” de Alina Bădălan Turcitu. Juriul a fost format din reprezentanţi ai instituţiilor române de profil, organizaţiilor neguvernamentale active în domeniu, mass-mediei şi Comisiei Europene.
Pagini Utile
* Premiul pentru jurnalişti 2008
//journalistaward.stop-discrimination.info
* Campania „Pentru diversitate. Împotriva discriminării”
//www.stop-discrimination.info/7262.0.html
* Studiul „Mijloacele mass-media în sprijinul diversităţii”
//www.media4diversity.eu/
* Amalia Lorena Dascălu, Ziarul de Iaşi: "Rampele Umilinţei"
Articolul câştigător al premiului naţional "Pentru diversitate. Împotriva discrimnării":
//www.ziaruldeiasi.ro/cms/site/z_is/news/rampele_umilintei_162629.html
* Alina Bădălan Turcitu, Gândul: "Ţigancă pentru o zi"
Articolul câştigător al premiului special referitor la discriminarea comunităţii roma:
//www.gandul.info/viata/tiganca-pentru-o-zi-video.html?3931;2358399
{mosloadposition user10}