de mai multa lichiditate si de o incredere mai mare a consumatorilor
Conferinţa din cadrul Târgului Naţional Imobiliar (TNI), organizata de BDOBC Business Center şi Net Worth Advisory, desfăşurata pe 26 Mai, la Palatul Parlamentului, a adus în atenţia publicului una dintre cele mai arzătoare probleme ale momentului: măsurile prin care Romania poate deveni mai atractivă pentru investitorii străini, astfel incăt să depăşească efectele prduse de criza economic recent experimentata.
La dezbatere au participat dezvoltatori imobiliari de success, români şi străini, precum australianul Andrew Prelea, CEO South Pacific Group şi Dan Ioan Popp, CEO Impact si deţinătorul ansamblului Residential Greenfield. De asemenea, prezidiul care a condus discuţiile a fost completat de consilierul pe problem economice si comericale din cadrul ambasadei Greciei in Romania, Effrosyni Mita şi Sofronis Strinopoulos, reprezentantul Camerei de Comert si Industrie Eleno-Romane.
Conferinţa a fost deschisă de Ionuţ Butoi, presedintele Asociatiei Imobiliare Romane (AIR), care s-a arătat optimist cu privire la evoluţia viitoare a pieţei de real estate din România. Potrivit acestuia, acest sector dă semne de revenire, iar investitorii străini se arată din nou interesaţi de terenurile şi de proprietăţile din această regiune.
Unii dintre cei mai activi dezvoltatori prezenţi pe piaţa românească sunt grecii, care contribuie în prezent cu peste 3,5 miliarde euro în economia românească, conform spuselor doamnei Effrosyni Mita. Potrivit acesteia, numărul companiilor greceşti de pe piaţa românească a crescut semnificativ în ultima perioadă, pe toate ariile de activitate din sectorul de real-estate. Dezvoltatorii, consultanţii şi brokerii eleni de real estate şi-au continuat activitatea chiar şi în timpul recesiunii, în nenumărate oraşe din ţară.
Sofronis Strinopoulos a ţinut să precizeze că piaţa imobiliară din Romania, unul dintre cele mai importante sectoare ale economiei, a ajuns la un nivel normal, proprietăţile fiind tranzacţionate la preţul lor real. Criza economică a stopat creşterea artificială, cauzată de speculaţiile masive din ultimii ani.
Mai mult, investitorii străini vin în Romania, inspectează piaţa şi cercetează oportunităţile, iar acesta este un prim pas in procesul de cumpărare, a spus domnul Strinopoulos.
Odată cu sfărşitul crizei economice, cererea pentru produse imobiliare va creşte, însă dezvoltarea va avea un ritm moderat, iar investitorii vor cântări mai bine ofertele înainte de a se hotărî asupra unor noi investiţii, a adăugat oficialul elen.
Optimismul cu privire la evoluţia pieţei imobiliare este împărtăşit şi de Dan Ioan Popp care a mărturisit că “avem de luptat cu noi înşine” şi că este necesar să schimbăm modul în care privim produsul imobiliar. Românii trebuie să înveţe să aprecieze corect valoarea unei locuinţe sau a unui teren. Şi, aşa cum afirmă dezvoltatorul roman, acest lucru se poate face ţinând cont de trei parametrii obiectivi: bogăţia şi dezvoltarea economică a zonei în care proprietatea este situată, infrastructura de care aceasta dispune şi utilităţile proprietăţii propriu-zise.
România este încă“o oportunitate fantastică pentru investitori”, aşa cum consideră şi Andrew Prelea, un dezvoltator care a decis să nu renunţe la businessul din ţara noastră. Din perspectiva acestuia, unul dintre principalele beneficii ale României este populaţia tânără, dornică să achiziţioneze o casă în viitorul apropiat. Deşi acesta este încrezător în evoluţia pieţei, Andrew Prelea avertizează că fiscalitatea ridicată rămâne un obstacol major în calea investitorilor.
Pentru a atrage mai mult capital, piaţa românească are nevoie de mai multă lichiditate şi de o încredere mai mare a consumatorilor.
Prin urmare, concluzia investitorilor şi a diplomaţilor care au asistat la dezbatere a fost că România are nevoie de stabilitate economică pe termen lung şi de o mai mare implicare din partea autorităţilor guvernamentale, pentru a evita situaţiile de boom economic artificial, ca cel din anii 2004-2008.
Discuţiile vor continua mâine, începând cu ora 12, cu invitaţi precum Ionuţ Butoi, Maria Seder, realizator al emisiunii radio Casa Perfecta, Razvan Muntean, director general Imopedia.ro, dar şi inventatori marcanti precum Florin Dobrescu si George Mardare pe o tematica generoasa, dedicata noilor tehnologii.
“Casele Viitorului nu sunt un mit. Ele exista deja in alte tari, Romania ocupand un loc – din pacate – codas in acest sens. De ce nu avansam in aceasta directie? Care sunt schimbarile tehnologice majore si care este impactul lor asupra infrastructurii generale si a populatiei, sunt doar cateva dintre intrebarile la care veti gasi raspuns in conferinta “Casele Viitorului” din cadrul TNI. Evenimentul va avea loc pe 27 mai, la orele 12, in incinta Palatului Parlamentului, sala Unirea,” a subliniat Luciana Petrescu, director general al Net Worth Advisory şi unul dintre organizatorii conferintei.