Finmedia, in calitate de organizator, sub patronajul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), are placerea sa va invite la conferinta cu tema “Pensiile private la prima raportare oficiala”,eveniment ce se va desfasura la Hotel Intercontinental Bucuresti, sala Rapsodia in data de 25 octombrie ac. Manifestarea se desfasoara in cadrul campaniei de informare privind reforma sistemului de pensii din Romania.Oficialitati de stat, incepand cu Paul Pacuraru – ministru, Ministrul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, Varujan Vosganian, ministru, Ministerul de Finante, Gratiela Iordache, deputat, membru in Comisia de Buget, Finante, Activitate bancara si Piata de capital, reprezentanti ai BNR si nu in ultimul rand conducerea CSSPP – Mircea Oancea, Presedinte, Ion Giurescu, Vice Presedinte, vor participa la dezbaterile pe marginea acestui subiect de mare actualitate. “Afacerea secolului”, cum este numit sistemul de pensii administrate privat in mediile financiare de la noi, a creat multe discutii si dispute in randul analistilor pietei. Exista voci ce critica fondul de garantare si mecanismele de colectare din sistemul fondurilor de pensii private, acuzand garantia limitata si lipsa transparentei. Argumentele pentru care populatia ar avea toate motivele sa aiba incredere in sistemul de pensii private, in opinia lui Mircea Oancea, presedinte CSSPP, sunt: activitateaComisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, depozitarii– cele mai mari banci din Romania si Comunitatea Economica Europeana, auditorii, fondul de garantare, provizioanele tehnice– rezerve, garantia minimaoferita de lege, rapoartele de administrareemise catre CSSPP si participanti, mecanismele de supraveghere si controlfoarte stricte (supravegherea si administrarea speciala), investitiile reglementate cu risc foarte scazut, etc.
Perioada de aderare la fondurile de pensii administrate privat a inceput la data de 17 septembrie ac. Incepand din aceasta data, aderarea se desfasoara pe parcursul a 4 luni;la expirarea acestei perioade, angajatii care prin lege sunt obligati sa aleaga si totusi, nu au ales un fond de pensii, vor fi repartizati aleatoriu de catre Casa Nationala de Pensii si alte drepturi de Asigurari Sociale – CNPAS. Piata pensiilor private obligatorii este formata din 2,5 milioane de persoane (salariati cu varsta mai mica de 35 de ani obligati sa adere la un fond de pensii) si un numar de 17 de administratori de fonduri de pensii. Se estimeaza ca probabil, o parte din acesti administratori vor renunta voluntar, pentru ca nu vor reusi sa atinga un prag de rentabilitate acceptabil si vor fi “inghititi” de marii jucatori de pe piata. Atuurile unui administrator de fonduri de pensii puternic sunt: reputatia, soliditate financiara, experienta internationala, produsele oferite si calitatea serviciilor. Criteriile de parteneriat cu clientii ar trebui sa fie: transparenta operatiunilor, incredere reciproca, comunicare si acces la informatiile de cont.
Maria Ciobanu, Project Manager Finmedia afirma: “La mai bine de 4 luni de la startul de marketing si la mai bine de 1 luna de la inceputul perioadei de aderare, Finmedia alaturi de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private creeaza cadrul pentru prima raportare oficiala, un prim bilant al acestui proces. Dupa opinia specialistilor in domeniu, sansele de reusita in viitor ale sistemului de pensii private depind de evolutia economico-financiara a entitatilor in care isi desfasoara activitatea. Pe termen scurt, atat cat se vor aduna banii, nu vor fi probleme. Pe termen lung, vulnerabilitatea sau succesul fondurilor de pensii private vor fi determinate de calitatea managementului acestora, precum si de volatilitatea pietelor de capital si monetare pe care vor actiona. S-a vazut in cateva randuri ca statul nu poate gestiona optim aceasta problematica, astfel incat existenta unor fonduri private de pensii este singura sansa sa ne aliniem la standardele internationale in domeniu. Asteptam cu nerabdare opiniile ce vor fi exprimate in cadrul conferintei”.
{mosloadposition user10}