Filmul Banditul Whisky, saga spărgătorului de bănci Attila Ambrus, prezintă o poveste de viaţă impresionantă, din 26 ianuarie pe marile noastre ecrane.
Personajul real, născut în România şi emigrat în Ungaria, a fost un veritabil erou popular în Ungaria anilor 1990: un spărgător de bănci cu numeroase jafuri armate la activ, Ambrus era carismatic şi evita vărsările de sânge, spre deosebire de majoritatea tâlharilor cu mână înarmată, personaje mai degrabă sinistre.
Attila Ambrus este în România în aceste moment pentru a promova lansarea filmului în cinematografele noastre.
Unul dintre episoadele cel mai percutante din film este cel în care viitorul bandit este martor la o crimă – realizată de oamenii în uniformă sub apărarea legilor din Republica Socialistă România. Asta îl marchează, aşa că evită să omoare atunci când, înarmat, jefuieşte bănci. Este inventiv şi ambiţios, şi poate că – aşa cum îl caracterizează inspectorul de poliţie – este mai dornic să capete faimă decât să se îmbogăţească. Sparge bănci, dar nu se dă la o parte nici de la o activitate cinstită – joacă hochei profesionist la o echipă de club, ba chiar face şi munca de jos fără să se simtă jignit, însă ştie că pentru a fi cineva are nevoie de bani – şi, iată, a găsit o cale să-i facă…
„Adrenalina şi un erou apropiat de România sunt punctele tari ale premierei Banditul Whisky”, scrie criticul de film Ștefan Dobroiu, după premiera de gală a filmului. Criticul menționează că „dacă scenariul îndeamnă publicul să ţină cu banditul, interpretarea mult mai complexă a anchetatorului jucat de Zoltán Schneider l-ar putea determina să-l aprecieze mai mult pe acesta din urmă. Împreună, cei doi devin simboluri a doua concepte rivale: giganticul angrenaj şi rotiţa buclucaşă în stare să-l oprească”.
Pe de altă parte, criticul de film Doinel Tronaru scrie: „Mă așteptăm ca Nimród Antal, cu tehnicitatea lui, să fi făcut ceva bun, dar nu mă așteptăm să fie atât de bun”. Apoi continuă: „După secvențele copilăriei și adolescenței de la început, în care România anilor ’80 a lui Ceaușescu e recreată, pe scurt, cA un imens Auschwitz, ca o Kolima din afară timpului și spațiului (imagini superbe semnate de Péter Szatmári; filmul este un efort exclusiv maghiar), “A Viszkis” își intră pe făgașul său maghiar, în care eroul basculează, succesiv, de la infern la paradis și înapoi, în mai puțin de 10 ani. Secvențele de jafuri și urmăriri auto-moto sunt foarte `adrenalinice`, dar în plus față de un film american (doar) bine făcut acum știi că privești un film bun. E important că filmul lui Nimród Antal (autor născut în SUA, care-a debutat în Ungaria, în 2003, cu hitul “Kontroll”, apoi a lucrat alternativ în State și-n Ungaria) arată ca un film european bun, cu dezvoltare de personaje/studii de caracter, umor și (auto)ironie. Cred că ceva din experiența hollywoodiană, americană a cineastului s-a transmis însă și în reușita acestui film, care, cum am spus, este (și) un excelent film de acțiune”.
Banditul Whisky va rula, din 26 ianuarie, în 17 orașe ale țării și peste 20 de săli de cinema. În luna februarie, noi localități se vor adăuga listei. Filmul este distribuit de Taylor Projects și susținut de Institutul Balassi.
Iată lista completă a orașelor și cinematografelor ce difuzează filmul de vinerea aceasta: Arad (Cinema City), Bacău (Cinema City), Brăila (Cinema City), București (Cinema City ParkLake, AFI Cotroceni, Mega Mall, Sun Plaza), Constanța (City Park Cinema City), Galați (cinema City), Caransebeș (Cinema 3D Luna), Cluj Napoca (Cinema City Iulius Mall), Târgu Mureș (Cinema Arta și Cinema City), Oradea (Cinema Palace), Oravița (Cinema 3D-Casa de Cultură), Ploiești (Cinema City Shopping City), Reșița (Cinema Dacia), Sfântu Gheorghe (Cinema Arta, din 27 ianuarie), Suceava (Cinema City), Timișoara (Cinema City Shopping City) și Vulcan (Cinema Luceafărul).
Ambrus/Banditul Whisky urmează să se întâlnească cu publicul din orașele Târgu Secuiesc (26 ianuarie, ora 16:30 și 20:30, loc Vigadó), Sfântu Gheorghe (27 ianuarie, ora 16:30 și 20:30, loc Cinema Arta), Gheorgheni (28 ianuarie, ora 15:00 și 19:00, loc sala de teatru a Casei de Cultură). Cristuru Secuiesc: (29 ianuarie, ora 16:30 și 20:30, loc Casa de Cultură), Târgu Mureș (30 ianuarie, ora 16:30 și 20:30, loc Palatul Culturii).