Sâmbătă, 24 martie, de la ora 20:00, Filmcafe își invită telespectatorii la un regal actoricesc și cinematografic: „Lista lui Schindler” (1993), ecranizarea volumului semnat de australianul Thomas Keneally (apărut în 1982). Considerat de spectatori și de criticii de specialitate unul dintre filmele de căpătâi ale lui Steven Spielberg și una dintre cele mai bune pelicule din istorie, „Lista lui Schindler” se inspiră din viața afaceristului german Oskar Schindler, membru al Partidului Nazist, care a salvat 1.200 de evrei de la trimiterea în lagăr, angajându-i în fabricile sale de muniții, oale și tigăi.
Filmată în Cracovia (Polonia), timp de 72 de zile, povestea este spusă ca un documentar, în alb-negru, de Spielberg (care s-a frământat mult până a preluat bagheta regizorală, temându-se că nu e destul de matur pentru a o relata).
Regizorul a oferit proiectul unor nume ca Roman Polanski (a cărui mamă a murit la Auschwitz și care și-a transpus mai târziu experiența din ghetoul polonez în „Pianistul”), Sydney Pollack și Martin Scorsese. Dar, într-un final, a preluat el frâiele, decis să spună povestea despre pericolul intoleranței, a renunțat la salariul care i s-a oferit și a dat startul cu un buget de doar 22 milioane de dolari și a treia versiune de scenariu scrisă în 10 ani.
Rezultatul este o cutremurătoare narațiune laureată cu 7 Premii Oscar (inclusiv pentru „cel mai bun film”, regie și scenariu) despre cum a păcălit Oskar Schindler (Liam Neeson) sistemul, ajutat de evreul Itzhak Stern (Ben Kingsley), sub ochii sălbaticului locotenent nazist Amon Göth (Ralph Fiennes). Neeson și Fiennes au fost nominalizați la Oscar și la Glboul de Aur, iar cel din urmă a câștigat un BAFTA pentru rol.