Evenimentul este promovat în România de SIVECO, coordonator naţional al proiectului european Inspiring Science Education
Ce este experimentul Eratosthenes
Experimentul a fost efectuat pentru prima dată în jurul anului 240iH, de către matematicianul grec Eratosthenes, care și-a propus să măsoare circumferința Pământului cu ajutorul umbrei unui băț cu lungimea de un metru.
În zilele noastre, reprezentanții Departamentului de Cercetare și Dezvoltare Ellinogermaniki Agogi au readus la viață inițiativa, în cadrul proiectului european Inspiring Science Education – ISE.
Practic, pe 21 martie 2016, ei lansează, școlilor din întreaga lume, provocarea de a participa la Experimentul Eratosthenes.
„Este o activitate experimentală trandisciplinară aflată la granița dintre istorie, geografie, fizică, astronomie și matematică. Mai exact, prin reconstituirea unui experiment străvechi, elevii și profesorii urmează să măsoare circumferința Pământului. Ei folosesc atât instrumente educaționale moderne cât și instrumente tradiționale”, spune Ana-Maria Bâldea, manager de proiect din partea SIVECO România.
Reluarea acestui experiment în timpul echinocțiilor de primăvară și toamnă a devenit o tradiție în cadrul proiectului ISE. În anul 2015, Experimentului Erastosthenes a mobilizat un număr record de 800 de școli din întreaga lume.
Care este misiunea Inspiring Science Education
Inspiring Science Education este un proiect european de cercetare demarat în 2013, ce se implementează în 5.000 de școli primare și secundare din 15 țări ale Uniunii Europene.
SIVECO este partener și coordonatorul Inspiring Science Education în România.
Misiunea proiectului este de a furniza resurse digitale și oportunități de învățare pentru cadrele didactice, pentru ca acestea să promoveze și să transforme educația dintr-un domeniu științific într-o activitate mult mai atractivă și relevantă pentru elevi. Îmbunătațirea procesului educațional se realizează prin implicarea elevilor în activități inovative.
Această abordare are menirea să stimuleze participarea elevilor la orele de curs, motivându-le dorința de a descoperi și curiozitatea de a fi în centrul activității de cercetare.
Cum se poate participa la experimentul Eratosthenes
Înscrierea unei școli se poate face la următorul link – //eratosthenes.ea.gr/en/content/register-your-school.
Participanţii la experiment sunt invitaţi să se înscrie la cele două concursuri: Eratosthenes Online Lesson Contest şi Eratosthenes Photo Contest.
În comunitatea special creată pe portalul ISE, Eratosthenes Community se pot găsi planuri de lecții care promovează învățarea bazată pe cercetare (Inquiry-based Learning).
În subcomunitatea Eratosthenes Community – Romania pot fi accesate versiunile traduse în limba română ale acestor planuri de lecție, atât pentru gimnaziu cât și pentru liceu.
Evaluarea cunoștințelor elevilor precum și progresul lor în timpul experimentului poate fi facută cu ajutorul chestionarelor (pre-chestionar și post-chestionar) aflate aici, atât online cât și în format pdf.
În perioada 21-30 martie, profesorii care efectuează experimentul au posibilitatea de a participa la Concursul de lecții online Eratosthenes Online Lesson Contest la care pot câștiga un stagiu la școala de vară ISE Summer Academy 2016, de la Atena.
Până pe data de 10 Aprilie 2016, cele mai reușite fotografii realizate în timpul experimentului pot fi înscrise la Concursul de fotografii Eratosthenes Photo Contest.
Pentru mai multe informații, vizitați website-ul Experimentului Erastosthenes, precum și website-ul și portal-ul proiectului Inspiring Science Education.
Date de contact utile pentru participanți:
· Experimentul Eratosthenes angelos@ea.gr / ekypriotis@ea.gr, website: //eratosthenes.ea.gr/
· Proiect Inspiring Science Education information@inspiringscience.eu, website: //www.inspiringscience.eu/news/eratosthenes-experiment-2016-21-march și portal: //portal.opendiscoveryspace.eu/community/eratosthenes-community-romania-820413.
Proiectul Ispiring Science a primit finanțare prin Programul de Sprijin pentru Politica în Domeniul TIC a Uniunii Europene, ca parte a Programului-cadru pentru Competitivitate și Inovare. Acest document reflectă exclusiv punctul de vedere al autorului iar Uniunea Europeană nu este răspunzătoare pentru orice utilizare necorespunzătoare a informațiilor conținute de acesta.