Licitația de Iarnă propune două opere magistrale semnate de Nicolae Tonitza, "Bună dimineața!" (operă clasată în Tezaurul patrimoniului național, estimare: 120.000 – 160.000 euro) și "Lebăda albă" (operă clasată în Fondul patrimoniului național, estimare: 60.000 – 90.000 euro). Opera "Bună dimineața!" provine din binecunoscuta colecție a dr. Iosif Dona care, de altfel, a fost poate și cel mai înfocat colecționar de Tonitza. Cu o colecție de 44 de uleiuri, acuarele și desene de Tonitza, Iosif Dona devine pentru artist, dincolo de prieten apropiat, un "sfetnic de bun gust". Opera de față este realizată către sfârșitul anilor ´20, perioadă în care nudurile artistului se vindeau deja la sume considerabile, mai ridicate chiar decât cele practicate de Petrașcu sau Pallady. A doua operă de Tonitza din licitație, portretul unei copile pure, cu referințe mitologice, "Lebăda albă", provine la rândul ei dintr-o colecție importantă, retrocedată de Muzeul Colecțiilor de Artă în 2007, cea a diplomatului interbelic Vasile Stoica.
Contemporan cu Tonitza, Theodor Pallady este prezent în licitație cu opera "Natură statică cu liliac și pipă" (estimare: 40.000 – 55.000 euro), care a făcut parte din colecția Marie Jeanne Diamandy (fiica soției lui Pallady) și a soțului său Nicolae Bastaki. Uleiul s-a aflat în expoziția personală a artistului de la Ateneul Român din primăvara 1933, expoziție celebră, care i-a atras pe cei mai faimoși colecționari ai epocii: George Oprescu, Krikor Zambaccian, Henri Trembiski, Nicolae Ghika-Budești, Marina Știrbei sau Emil Ottulescu.
Prezent în licitație este și Gheorghe Petrașcu. Operele "Flori de Câmp" (estimare: 20.000 – 30.000 euro) și "Garoafe" (colecția actorului Dinu Ianculescu, estimare: 12.000 – 18.000 euro) sunt adevărate capodopere de natură statică, gen pe care nici un alt pictor nu-l cultivă cu asemenea expresivitate și concentrare.
Licitația de Iarnă încheie anul cu o sărbătoare a artei de la care nu puteau lipsi vechii maeștri Theodor Aman și Nicolae Grigorescu. Cel dintâi este prezent cu opera "Seară de bal mascat" (estimare: 20.000 – 30.000 euro), o scenă de gen tipică pentru Aman, ce reflectă însă, prin culori și pensulație, un nou discurs pictural, specific vremurilor modernizării picturii românești. Câtă vreme, eveniment pentru piața de artă, pictura "Ciobănaș" (estimare: 25.000 – 35.000 euro) de Nicolae Grigorescu provine din colecția Armand Călinescu, legendar prim-ministru al perioadei interbelice, și este reprezentativă pentru discursul estetic tradiționalist al artistului.
Expoziția poate fi vizitată până marți, 16 decembrie, la Artmark, Palatul Cesianu-Racoviță, iar pe 17 decembrie la JW Marriott Grand Hotel Bucharest, unde, de la ora 19:30, va avea loc licitația.