Voluntarii noştri sunt oameni cu suflet mare
A fost cea mai mare acţiune de împădurire cu voluntari din ţara noastră. Aproape 10.000 de oameni au muncit cot la cot în mai multe judeţe din ţară, în cadrul acțiunii de împădurire desfăşurată pe 14 noiembrie de "Plantăm fapte bune în România". Copii, militari, jandarmi, localinici, voluntari din toate colţurile ţării, dar şi corporatişti au plantat sâmbătă.
Dincolo de cifre, pe care pe găsiţi pe www.plantamfaptebune.ro, stau munca şi entuziasmul echipelor de organizare din cele 14 judeţe.
“În premieră, o astfel de mobilizare civică în Timiș a surprins cu un număr ușor peste 3.000 de voluntari, fiind cea mai mare mobilizare în acest scop. Cu mult drag, efort și entuziasm, cu mic cu mare, în localitatea Utvin s-au plantat 40.000 puieți, pe un teren degradat pentru o viitoare pădure, mult necesară zonei ”, mărturiseşte coordonatorul judeţean Timiş, Andreia Schneider.
Premieră a reprezentat şi acţiunea din judeţul Vâlcea.
"Am reuşit! Am început cel mai mare proiect de împădurire pe bază de voluntariat la nivel naţional, iar în primăvară vom continua. Este prima acţiune de acest fel în Râmnicu Vâlcea şi din punctul nostru de vedere a fost un succes. În ciuda terenului dificil, voluntarii au plantat cu drag şi spor. Fiecare dintre noi a lăsat acolo o bucăţică din suflet", povesteşte Georgiana Tătulescu, coordonator judeţean Vâlcea.
În Dolj, faptele bune sunt pentru generaţiile următoare.
„Am arătat că se poate. Am plantat păduri de copaci și păduri de suflet, deopotrivă. Faptele bune nu vor rămâne fără rezultate bune, nu doar pentru cei implicați în acțiune, ci pentru întreaga omenire, nu doar pentru prezent, ci și pentru generațiile viitoare. Împreună am demonstrat că ne pasă și am început schimbarea în bine”, a declarat Marlena Marinescu, coodonator în judeţul Dolj.
În Călăraşi, corporatiştii au făcut o treabă pe cinste.
“Plantația din comuna Ulmu a fost una dintre cele mai mari plantaţii la nivel naţional din cadrul proiectului “Plantăm fapte bune în România”. Cei 750 de voluntari au provenit din peste 20 de companii din Bucureşti şi au dat dovadă de o reală motivaţie în a contribui la protejarea mediului înconjurător”, declară Viorel Lăcătuş, coordonatorul judeţean Călăraşi.
La Peştera, în judeţul Constanţa, am avut voluntari dar şi 75 de militari americani de la de la Mihail Kogălniceanu.
„Peste 700 de oameni au arătat ce înseamnă implicarea civică plantând în timp record 43.000 de puieţi, în beneficiul naturii şi al comunităţii din Peştera. „Plantăm fapte bune în România” face mult mai mult decât o împădurire, schimbă mentalităţi!”, a declarat Cosmin Bârzan coordonator judeţean Constanţa.
Aradul a participat, de asemenea, la acţiune.
„Peste 250 de oameni au arătat ce înseamnă implicarea civică plantând în timp record 3.000 de puieţi, în beneficiul naturii şi al comunităţii din Fântânele și Zerind. Peste ani, aceşti oameni se pot mândri că au ajutat în mod real la schimbarea mediului înconjurător şi la protejarea lui prin împăduriri”, a declarat Adelin Popescu coordonator judeţean Arad.
Judeţul Giurgiu a plantat şi el, sub coordonarea unora dintre cei mai vechi membri ai echipei de organnizare Simona Camburu şi Marin Toma.
„Acţiunea din Giurgiu mi-a demonstrat, încă o dată, ca voluntarii PFBRo sunt oameni cu suflet, cărora le pasă de soarta pădurilor! S-au mobilizat exemplar, trezindu-se dimineaţa devreme pentru a fi la teren. Chiar dacă pământul a fost dificil de săpat şi gropile le-au dat mult de muncă, nimeni nu s-a plâns. Au fost motivaţi să arate că dacă vrei cu adevărat sa schimbi ceva, poţi să o faci”.
„Ei bine, se poate! Mobilizarea civică în masă se poate, iar de data aceasta am rămas surprinsă să văd dualitatea umană: pe plantația din Talpa – jud. TR, pe care situația părea fără mobilizare, doar 50 din cei 200 de oameni înscriși au apărut la plecarea autorcarelor oficiale, au venit alți oameni cu propriul transport (până la aproximativ 400) care au întors balanța complet. De asemenea, acolo unde oameni înscriși în proiect nu au avut încredere, Jegălia – jud. CL, doar 20 dintre cei înscriși au apărut, și plantaie pe care realitatea din 14 noiemnrie a arătat că nu au venit nici alți oameni în loc, încrederea voluntarilor prezenți (20), colegilor noștri de la organizare (9), primarul și comunitatea locală (aproximativ 100) a înlocuit aproape cu totul acea lipsă. Deși emoția colectivă nu a fost la fel de puternică acolo, cu toate acestea oamenii și-au atins obiectivul și au constatat ulterior, din poveștile altor plantații, că succesul și mobilizarea colectivă puternică este posibilă” a declarat Liana Buzea, fondator „Plantăm fapte bune în România”
Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor a fost partenerul instituţional al acestui demers. R.N.P. – ROMSILVA a furnizat gratuit puieții necesari împăduririi și asistență de specialitate pe plantațiile oficiale ale proiectului.
Partenerii "Plantăm fapte bune în România" sunt: Unicredit Bank – parteneri financiar, Arval – partener de mobilitate, Dedeman – partener unelte, Fan Courier – curierul oficial al iniţiativei, AXN, Antena 1 şi Antena 3 – parteneri media.
Au spriijint acţiunile şi: Algeco, BDO Audit, Brenntag, CA Immo, Immofinanz, Cetelem, CBRE, DB Schenker, Double Tree by Hilton, Ericsson, Huawei, Inmedio, JTI, Luxoft, Mega Image, Orange, Quadra, Skanska şi Webhelp.
Vă reamintim că cifrele exacte ale acţiunii din 14 noiembrie sunt disponibile pe www.plantamfaptebune.ro
Albumul foto al acțiunii poate fi accesat pe pagina de facebook https://www.facebook.com/PlantamFapteBuneInRomania/