Un turneu naţional fără precedent în România, o călatorie muzicală inedită ce i-a dus pe Gabriel Croitoru – violonistul care are privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu – care a fost şi instrumentul lui George Enescu – şi pe pianistul Horia Mihail, în sate din nordul, estul şi sudul României, se încheie chiar de ziua radioului public, joi, 1 noiembrie, ora 19.00, la Sala Radio.
Turneul a început chiar în comuna în care s-a născut Enescu, şi care astăzi îi poartă numele, şi a continuat în alte şapte sate din ţară.
Cei doi mari instrumentişti au avut ambiţia, curajul şi dăruirea de a merge în locuri unde muzica clasică nu s-a auzit niciodată pe viu, unde copii emoţionaţi au spus că nu au văzut o vioară sau un pian decât la televizor. Acum au văzut chiar un instrument de mare valoare, vioara Guarneri del Gesu (instrument pus la dispoziţie şi aflându-se în patrimoniul Muzeului naţional ”George Enescu”) şi unul dintre pianele călătoare ale lui Horia Mihail şi mai ales au cunoscut şi au luat autografe de la doi mari instrumentişti care, la rândul lor, au trăit o experienţă specială: ”Pe mine mă impresionează şi încă nu-mi revin din surpriza pe care am avut-o încă de la primele concerte în faţa numărului mare de oameni care a venit la aceste recitaluri. Am cântat în sate, comune de câteva sute, mii de locuitori şi au fost locuri unde s-au strâns 50-60 de adulţi şi 150 de copii şi nu numai localnici, ci şi oameni care au auzit de la Radio România despre aceste concerte, le-au căutat şi le-au găsit şi s-au bucurat împreună cu noi”, spune Horia Mihail.
După unul dintre concertele de la sate Gabriel Croitoru declara: „Eu zic că am început să ne obişnuim şi cu o atmosferă mai puţin propice unei săli de concert. Nu întotdeauna se întâmplă să ai spectatori care nu sunt familiari cu acest gen de muzică şi mă bucur că, iată, suntem la ei acasă şi încercăm ca măcar pe unii dintre ei să îi atragem către această muzică. Sunt convins că, deja, am avut un impact destul de serios, poate nu maxim, de la o primă ediţie, dar poate… recidivăm.”
Acum însă cei doi instrumentişti şi vioara se întorc în mediul lor obişnuit. Sala Radio, cu condiţiile sale fireşti de sală de concert, cu acustica sa excelentă, cu publicul său, care îi aşteapta cu aceeaşi bucurie. Va fi o seară în care se vor asculta, ca şi pe tot parcursul turneului, piese de largă popularitate din literatura pentru vioară şi pian: compozitori precum Camille Saint-Saëns, Jules Massenet, Dmitri Shostakovich, Fritz Kreisler, Pablo de Sarasate.
Iar pentru aniversarea radioului public evenimentul este unul cum nu se poate mai potrivit, Oltea Şerban-Pârâu, redactor şef Radio România Cultural, iniţiatorul turneului, alături de asociaţia culturală Accendo, afirmând : “Între menirile sale, care rămân valabile şi în zilele noastre, Radioul public are o misiune culturală pe care încearcă să nu o neglijeze nicio clipă. Iar prin proiecte de acest tip reuşeşte să depăşească nişte idei preconcepute conform cărora cultura ar fi ceva rezervat doar celor aleşi. Cultura trebuie să fie accesibilă oricui. După aceea, fiecare va hotărî dacă ştie, sau nu, la ce îi foloseşte această atât de puţin cunoscută dimensiune a existenţei.”
Pentru detalii despre turneu, vă invităm să consultaţi site-ul www.vioaraluienescu.ro
Organizatori : Radio România Cultural şi Accendo
Coproducători: Radio România Regional şi TVR
Eveniment realizat cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional
Parteneri: Muzeul Naţional “George Enescu”, Fondul Român de Dezvoltare Socială, Societatea de muzică veche
Transportat de DACIA
Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Muzical, Radio Antena satelor, Radio Iaşi, Şapte seri, Observator cultural, 22, Liternet, Artact magazine, Agenţia de carte, Cocor, Cocor Media Channel, Accente
Biletele pentru concertul de la Bucureşti de la Sala Radio din 1 noiembrie, ora 19.00, sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române semnalizate Bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.