Sâmbătă, 18 decembrie, la ora 20:30, pe TVR Timișoara – „Pavilionul cu umbre”, de Gib Mihăescu. Regia și adaptarea TV: Silviu Jicman
În distribuție:
Ștefan Radof, Raluca Penu, Claudiu Stănescu, Irina Mazanitis, Valentin Uritescu, George Alexandru, Eugenia Bosânceanu, Matei Gheorghiu.
În anul 1926 piesa a obţinut premiul Asociaţiei Criticilor Dramatici. Predată Teatrului Naţional, ea a fost citită în consiliul format din prestigioşi oameni de cultură, printre care: Liviu Rebreanu, Cezar Petrescu, V.I.Popa si alţii. Sculptorul Oscar Han îşi aminteşte că Gib Mihaiescu şi-a lecturat lucrarea „cu o voce fermă si cu o dicţiune care sublinia precis fizionomia personajelor…” Acceptând să joace în piesa acestui debutant, Mărioara Ventura, în trecere prin România, mărturisea într-un interviu publicat în Universul: „găsesc piesa foarte interesantă, originală şi în armonie cu teatrul nou care se face în ţările Occidentului”.
„Sunt foarte multe motive care m-au determinat să optez pentru Pavilionul cu umbre. În primul rând e o poveste foarte interesantă şi apoi e pariul pe care mi l-am propus în momentul în care am considerat că e nevoie să scot anumite lucruri din interiorul conacului boieresc şi să le plasez în alt fel. Cel mai interesant a fost să optez pentru protagonist, fiecare dintre personajele principale putând să aibă sarcina asta” Silviu Jicman, regizor
Echipa TVR: Redactor: Lucia Hossu Longin/ Director de producţie: Gigi Androne
Costume: Elena Timonu/ Decoruri: Virgil Popa/ Ilustraţia muzicală: Lidia Danciu
Director de imagine: Mihai Truică
În luna decembrie, TVR Cluj vine în sprijinul promovării filmelor românești finanțate și co-finanțate de-a lungul timpului de către Televiziunea Română.
Astfel: vă propunem două seri pe săptămână dedicate atât filmelor de ficțiune cât și celor documentare.
Sâmbătă, 18 decembrie, la ora 22:00*, pe TVR Cluj – „Epava ”.
Regia și scenariul: Cornel Gheorghiță
În distribuție:
Constantin Florescu, Bogdan Marhodin, Sorin Frâncu, Cosmina Olariu, Geo Balint, Natalia Cebanu, Ion Stoica
Dramă. La 30 de ani după revoluţie, trei colegi de promoţie, regizori de film, se întâlnesc într-o noapte pe malul Mării Negre. Proiecţia celor trei filme studenţeşti realizate de ei le animă iluziile de odinioară. Ei îşi ascund sentimentul ratării în spatele vechilor imagini filmate, care au ruginit împreună cu Epava de la Costineşti, lângă care cei trei s-au cunoscut în tinereţe.
Duminică, 19 decembrie, la ora 22:00*, pe TVR Cluj – „Crulic – drumul spre dincolo”. Regia: Anca Damian
În distribuție:
Jamie Sives, Vlad Ivanov, Sandrine Bonnaire
“Crulic – Drumul spre dincolo” spune povestea reală a lui Claudiu Crulic, un român arestat în Polonia pentru un presupus furt, ținut în închisoare în ciuda probelor ulterioare care arătau că, la data jafului, el nu se mai afla în capitala Poloniei, și abandonat de toată lumea până la moartea survenită în urma grevei foamei. Ministrul de Externe al României la vremea respectivă, Adrian Cioroianu, și-a prezentat demisia, în timp ce, în Polonia, trei doctori sunt judecați pentru moartea lui Crulic.
Duminică, 19 decembrie, la ora 20:00*, pe TVR3: „Celula poetului dispărut”, de Iosif Naghiu, o montare din anul 1994 a regizorului Silviu Jicman
În distribuție: Mircea Diaconu, Valentin Teodosiu, Mircea Rusu, Ilinca Goia, Ion Haiduc, Constantin Cotimanis, Daniel Tomescu, Călin Ruxandu, Liviu Andrei Pojoni
Celula poetului dispărut, este deopotrivă o tragedie, în măsura în care oglindeşte cruda realitate, şi o farsă, în măsura în care realitatea frizează ridicolul. Consecvent discursului poetic de tip ionescian Iosif Naghiu se prevalează de resursele umorului negru, inserându-l în textura cvasi modernă a motivului lumii pe dos care seamănă până la identificare cu cea pe faţă.
Victima de ieri – poetul în detenţie – a devenit eroul disidenţei, anihilat de sintagmele noului limbaj de lemn şi practicile tranziției, care dinamitează întreaga societate. Călăul, metamorfozat în gardă la închisoare, sustine bişniţarii cu dare de mână şi businessmenii în refacere. În discursul său regizorul Silviu Jicman a inserat secvenţe documentare, din realitatea anilor 90, și cadre exterioare atent decupate. Mircea Diaconu excelează prin personajul intelectualului marginalizat. În întregul univers concentraţionar sunt aduşi să evolueze numerosi pioni ai societăţii cinic reconsolidate.
Echipa artistică:
imaginea și camera: Nicolae Niță/ costumele: Eva Szantai/ decorurile: Virgil Popa/ montajul: Daniel Niță, Constantin Marciuc
Echipa tehnică:
directorul filmului: Viorel Suciu/ tâmplărie: Lucian Georgescu/ tapițerie: Gheorghe Ponoavă/ recuzită: Petru Călin/ mașinist: Bogdan Zoană/ travelling: Gheorghe Roșculeț/ pictură: Dan Zaica, Vasile Pană, Alexandru Popescu/ costumieră: Liliana Cristian/ machiaj: Beatrice Văduva/ asistent imagine: Liviu Andrei Pojoni/ sunet: Cristian Pavel, Dan Marinescu/ procesare sunet: Dan Banu, Florin Tăbăcaru/ editori imagine: Eduard Gheorghiu, Simona Galbură, Oana Crengăniș, Dragoș Smărăndescu/ asistent de regie: Roxana Istrate/ redactor: Michaela Macovei/ ilustrația muzicală: Lidia Danciu
Detalii: http://teatru.tvr.ro/spectacole/celula-poetului-disparut_31089.html
Spectacolul va fi difuzat și pe TVR Internațional și pe TVR Moldova, tot duminică, 19 decembrie, la ora 23:00*
Duminică, 19 decembrie, ora 21:31*, pe TVR3 – Portret IN MEMORIAM Constantin Rauțchi. Realizator: Daniela Ciolan
Constantin Rauțchi s-a născut în 22 mai 1934, în București.
A studiat la Liceul industrial „Polizu” și la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București. În 1956, împreună cu Amza Pellea și Dinu Cernescu, a fost arestat de autoritățile comuniste, fiind totuși, cu toții, eliberați după scurt timp.
Debutează la Teatrul Național din Craiova, făcând parte din generația de aur a teatrului românesc, promoția 1956. E remarcat pentru roluri precum: Bartolo în Bărbierul din Sevilla de Pierre Beaumarchais, valetul Lane din Bunbury sau Ce înseamnă să fii onest de Oscar Wilde, Pleșoianu din Ultima generație de Vasile Nițulescu, marinarul răgușit din Tragedia optimistă a lui Vsevolod Vișnevski, Fortunato din Gâlcevile din Chioggia de Carlo Goldoni și actorul din Hamlet de William Shakespeare.
Își continuă cariera la Teatrul Național din București, unde este coleg și prieten cu Gheorghe Cozorici. Printre rolurile sale memorabile se numără Azdak din Cercul de cretă caucazian de Bertold Brecht, Șbilț în Patima roșie de Mihail Sorbul, negrul din Oameni și șoareci de John Steinbeck (regia: Alexandru Finți), bufonul din Regele Lear de William Shakespeare (regia: Radu Penciulescu) sau Hagi Tudose din piesa omonimă a lui Barbu Delavrancea.
A avut un rol principal în producția de teatru TV a romanului Oameni sărmani de Fiodor Dostoievski, având-o ca parteneră de scenă pe Leopoldina Bălănuță. Rolurile din film au fost secundare, dar Rauțchi le-a transformat, potrivit criticului Victor Parhon, în „mici bijuterii, căpătând, prin forța expresivității sale, nu o pregnanță deosebită, ci una de neuitat”. Dintre acestea, putem enumara titluri ca Neamul Șoimăreștilor, Răscoala, Brigada Diverse intră în acțiune sau Prin cenușa imperiului.
A murit în 17 noiembrie 1984, la vârsta de 50 de ani.
Luni, 20 decembrie, la ora 19:00*, pe TVR Iași – „Escu”, de Tudor Mușatescu. Regia: Constantin Dicu
În distribuție: Mihai Constantin, Ileana Stana Ionescu, Sebastian Papaiani, George Alexandru, Carmen Stimeriu, Elvira Deatcu, Valer Dellakeza, Petre Lupu, Marius Florea Vizante, Constantin Cojocaru, Luminița Erga, Cristian Irimia, Ion Gheorghe Arcudeanu, Paul Nadolski, Patric Petre Marin, Virgil Popovici, Mircea Mușatescu
Escu… este una dintre cele mai cunoscute comedii semnate Tudor Mușatescu. Autorul continuă să urmărească traiectoria odraslelor lui Spirache Necșulescu din piesa Titanic Vals. Într-o tușă mai acidă, mai corozivă, Mușatescu descrie aici cercurile politice din Bucureștiul interbelic, cu ambianța lor de tembelism și mitocănie, imoralitate, corupție și politicianism găunos, o lume în care soarta țării se discută ca o marfă pe o tarabă. Personajele sunt obsedate în a accede politic, acolo sus, călcând în picioare principii și dogme morale. Decebal Necșulescu practică cu nonșalanță traseismul politic, schimbând partidele ca pe batiste, fără să dedice o secundă de interes pentru binele public.
Marți, 21 decembrie, la ora 19:00*, pe TVR Iași – „Crulic – drumul spre dincolo”. Regia: Anca Damian
În perioada sărbătorilor de iarnă, între 23 decembrie și 2 ianuarie, TVR Internațional și TVR Moldova le propun celor mici o serie de producții de teatru pentru copii
Joi, 23 decembrie , la ora 10:00*, pe TVR Internațional – „Pinocchio”, de Carlo Collodi, spectacol preluat de la Teatrul Ion Creangă. Regia și adaptarea: Cornel Todea
În distribuție: Ani Crețu, Cristian Irimia, Anca Zamfirescu, Cristian Boeriu, Boris Petroff, Alexandrina Halic, Marius Nănău, Ion Gh. Arcudeanu, Marina Procopie, Daniel Tudorică, Sibylla Oarcea, Cornelia Pavlovici, Mirela Busuioc, Ioana Ginghină, Florina Luican, Mihaela Bețiu, Marioara Sterian, Marcela Andrei, Claudia Revnic, Vera Linguraru, Julieana Drăghici, Iulia Costiniu, Ioan Georgescu.
În 1982, regizorul Cornel Todea a creat un spectacol nou, conceput în maniera Commediei dell’Arte, care a avut timp de 18 ani, peste 500 de reprezentații, cu actrița Alexandrina Halic în rolul principal. Actuala punere în scenă le oferă celor mici o viziune nouă de o deosebită plasticitate vizuală și bogăție a ritmurilor sonore, înfățișându-le peripețiile personajului iubit și evoluția lui spre o ființă vie, păstrând atmosfera plină de farmec și magie a lumii strălucitoare și pline de ispite din jurul său. Este înfățișată astfel transformarea lui Pinocchio într-un băiețel adevărat în interpretarea tinerei Ani Crețu, o actriță care descoperă mereu resurse expresive originale în redarea poveștii micuței păpuși de lemn.
„Lumea celor mari şi mici, lumea personajelor vii şi a păpuşii de lemn însufleţite prin har şi iubire, lumea teatrului, a circului, a cabaretului şi revistei sau a crâşmelor pierzaniei defilează prin faţa ochilor noştri, împreună cu păţaniile lui Pinocchio şi cu acel sentiment al ludicului, ce traversează întreaga reprezentaţie, stârneşte bucuria jocului pe scenă şi buna dispoziţie în sală.” (Ion Parhon, România Liberă, 2003)
Echipa TVR: Producător: Ruxandra Țuchel/ Scenografia: Viaceslav Vutcariov
Joi, 23 decembrie , la ora 11:00*, pe TVR Internațional – „Albă ca Zăpada și cei șapte pitici”, spectacol preluat de la Teatrul Ion Creangă. Regia și adaptarea: Cornel Todea
În distribuție: Raluca Gheorgiu, Marina Procopie, Liliana Donici, Camelia Andriță, Anca Zamfirescu, Eduard Jighirgiu, Oliviu Cristian Bughiu, Gabriel Coveşeanu, Alexandrina Halic, Cristian Creţu, Marius Nănău, Voicu Hetel, Daniel Tudorică, Cristian Boieriu
„Foarte elaborat, cu o scenografie care nu face rabat la calitatea materialelor, la detaliile elementelor de recuzită, la obiecte – unele cam în sine, cum ar fi masa piticilor sau tronul Reginei – spectacolul are un soi de bogăţie care face bine scenei şi privitorului. Atmosfera de pe scenă alunecă uşor în sală, la un moment dat graniţele dispar, cu toţii facem parte din poveste, din felul în care a citit-o Cornel Todea astăzi, din măsura umorului său, din luxul bine temperat căruia îi şade bine în faţa ochilor noştri, din dozarea înţelepciunilor şi a devoalării lor.” (Marina Constantinescu – Adevărul, 17 octombrie 2007)
*Programele TVR pot suferi modificări în funcție de evenimentele de ultimă oră