Răvan Ion
Producția de posibilități sau supraviețuirea în sistem
Marți, 17 martie 2014, ora 15.30
Liceul de Arte Plastice "Nicolae Tonitza"
Sala Festivități
Bd. Iancu de Hunedoara nr. 27
“Având în vedere mecanismele sistemului, fie el cultural, educațional etc., cred că cei care se revendică din zona cult și purtător de mesaj, sunt parte dintr-o mișcare care va defini viitorul. Mesaj poate fi tot ceea ce facem, de la carieră, la cum ne îmbracăm, la ceea ce citim sau vizionăm. Neo-boemi, alternativi, indie, reformiști.
O să încerc o prezentare și dezbatere liberă despre ceea ce este arta ca intermediar social. Eu susțin un meltingpot transdisciplinar al gusturilor, stilurilor și comportamentelor. Învațăm fiecare de la fiecare și fiecare de la ceea ce produce grupul. Prefer unei prelegeri academice să pot comunica cu cei din fața mea, să discutăm liber și să întelegem ceea ce se întâmplă astăzi. Să învățăm să producem posibilități, indiferent de zona noastră de interes.” (prof. dr. Răzvan Ion)
Răzvan Ion este teoretician, curator, manager cultural şi activist politic. Este profesor la Universitatea din Bucureşti unde predă studii curatoriale şi un curs de gândire critică. Este co-fondator al PAVILION, BUCHAREST FILM BIENNALE și al BUCHAREST BIENNALE. A fost profesor asociat al Universităţii California, Berkeley; Universităţii din Lisabona; Central University of New York; University of London; Universitatea din Sofia; Universitatea din Kiev; ş.a. A ţinut conferinţe şi prelegeri la diverse instituţii academice și de artă precum Witte de With, Rotterdam; Art In General, New York; rum46, Aarhus; Calouste Gulbenkian, Lisabona; La Casa Encedida, Madrid; New Langton, San Francisco; CCA, Tbilisi; Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj; Universitatea de Artă, Cluj; Universiatea de Artă, Timişoara; ş.a. Scrie pentru diverse reviste şi ziare, iar recent a curatoriat expoziţiile “From Contemplating to Constructing Situations&rd quo;, “Exploring the Return of Repression” și “Affluence Of The Working Class From Differentiation to Collectivism (On Fashion and The Politics Of Aesthetics)”. În prezent lucrează la volumele “Exploring the Return of Repression” şi “Rhizomic Structures Of Art Institutions. Neo-Politics Of Culture”, ce urmează sa fie publicate în limba engleză. (www.pavilionjournal.org; www.bucharestbiennale.org; www.filmbiennale.ro; www.re-forma.ro; www.pavilioncenter.ro)
Mulțumiri pentru susținere directorului Liceului de Arte Plastice "N. Tonitza", prof. Anton Petre.
Pavilion High School Project își dorește să fie o platformă non-formală de expunere și dezbatere a artei și a domeniilor conexe.
Pavilion High School Project se va desfășura în mai multe licee din București.
Coordonatorii proiectului în Liceul "N. Tonitza" sunt Andrei Dudău și Claudia Văduvescu
PHSP va avea ca invitați artiști, teoreticieni, activiști din domenii diverse, dar care au arta ca instrument de acțiune și cercetare.
Un proiect susținut de Pavilion Journal & Bucharest Biennale – Bucharest International Biennial of Contemporary Art
Graphic design: Claudia Văduvescu
Un proiect inițiat de Pavilion și Cristian Roncea.