”Noi am făcut un million. Dă și tu un telefon, nu arunca la tomberon!” Cu acest apel, 15.600 de copiii și tineri voluntari încep să mobilizeze românii la colectarea selectivă a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) în cursa către un nou record.
Echipe din peste 730 de grădinițe, școli și licee din toată țara încep cea de-a V-a ediție a programului Patrula de Reciclare cu țelul de a ridica recordul ecologic al Patrulei la 2.000.000 kg de DEEE!
Până în prezent, profesorii și elevii din Patrula de Reciclare au informat și convins mii de oameni să se debaraseze corect de aparatele electrice vechi sau stricate și au contribuit la colectarea a peste 1.300.000 de kg de astfel de deșeuri în România.
Și România trebuie să ajungă, foarte curând, una din acele țări europene în care fiecare cetățean colectează selectiv deșeurile, din reflex. ”Colectarea ar trebui să fie un gest normal, la fel ca spălatul pe dinți” spunea o profesoară a Patrulei. Obiceiuri bune și responsabile față de mediu se practică și acum, în România : în școlile, în familiile profesorilor și elevilor din Patrulă, în instituțiile și firmele care se declară cu mândrie ”Suporteri ai Patrulei de Reciclare” orice deșeu electric, de la o baterie minusculă la computere sau frigidere pleacă direct la reciclare. În toate aceste locuri, oamenii adună cu grijă becurile arse, bateriile uzate, aparatele electrice vechi sau stricate, mari sau mici.
”Nimic din toate acestea nu este aruncat la gunoi, cu nepăsare. Când se adună o cantitate mai mare de deșeuri, sună la TelVerde 0800 444 800 și gata ! Au scapat de ele legal și responsabil, ba, în plus, își și ajută copiii să câștige un premiu în competiția națională. Asta trebuie să devină un obicei pentru orice român. Acesta e obiectivul agenților și dascălilor din Patrulă. Atunci când vor fi convins românii să trimită la reciclare 2.000.000 kg de deșeuri electrice, vor ști că sunt mai aproape de el” spune Alexandra Arnăutu, managerul de program.
”Încă de la prima ediție, cea mai înaltă așteptare a profesorilor și elevilor a fost continuitatea. Mulți erau reticenți, dezamăgiți de experiența unor alte inițiative care se opriseră înainte să obțină rezultate semnificative. Acum, după patru ani de program, cred că Patrula de Reciclare devine o ”tradiție” în educația de mediu în România” spune Andreea Idriceanu, manager de comunicare al Asociației RoRec.
Teodora Popescu, de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă nr.1 din Bistrița-Năsăud, cel mai premiat și mai ”experimentat” profesor coordonator al programului, o confirmă : ”Am participat la toate edițiile programului și am constatat că are un impact educativ benefic asupra elevilor.
Patrula de Reciclare le oferă copiilor un grad ridicat de implicare, îi provoacă și îi determină să acționeze responsabil față de mediul înconjurător. Schimbarea de mentalitate referitoare la reciclare nu se întâmplă dintr-o dată. Este nevoie de timp, de repetiție, de perseverență, de revenire în program, an după an.”
Noua ediție începe sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principesa Maria a României. Copiii din București și din fiecare județ speră să se bucure de sprijinul cât mai multor Suporteri. Județele Sibiu, Argeș și Harghita dețin, deocamdată, trofeele naționale. În aceste județe, autoritățile, firmele și oamenii s-au dovedit receptivi și au predat la reciclare cantități mari de deșeuri electrice în beneficiul Patrulei locale.
Aflați aici care sunt Patrulele voastre și cum îi puteți ajuta pe copii să câștige un premiu, predând sau casând deșeuri electrice prin TelVerde sau formularul de comandă online.