Patrula de Reciclare și Cercetașii României s-au întâlnit pentru prima oară, la RoJam 2017.
La invitația Cercetașilor, Patrula de Reciclare a fost unul dintre partenerii reuniunii internaționale organizate la Cristian, județul Brașov, și a propus participanților două jocuri ecologice, WEEEScape Room și Quizul Deșeurilor Electrice.
La cele două jocuri, cercetașii participanți au trecut prin încercări care au presupus creativitate, lucru în echipă și comunicare și i-au ajutat să-și completeze cunoștințele despre impactul activităților noastre asupra mediului, despre gesturile de responsabilitate prin care protejăm natura și investim în propriul nostru viitor.
”Știam că trebuie să ducem bateriile uzate la un punct de colectare, dar nu știam cât de mult poate polua o baterie dacă o aruncăm la gunoi”; „Acum chiar mă bucur că mai avem aparate electrice vechi pe acasă pentru că am aflat că le pot da la reciclare ca să ajut copiii din Patrulă”; ”Eu vin de la o școală unde avem o echipă înscrisă în Patrula de Reciclare și am fost foarte mândră că știam deja răspunsul la toate întrebările de la Quiz”, sunt câteva dintre mărturiile Cercetașilor care au venit la jocurile Patrulei de Reciclare.
Cercetașii au promovat, de generații întregi, educația alternativă și dezvoltarea unor competenţe și abilităţi de viaţă relevante provocărilor cărora trebuie să le facă față tinerii în soietatea modernă.
Patrula de Reciclare a deschis un drum nou în educația de mediu în România. Datorită programului, sute de grădinițe, școli și licee au devenit nuclee ale comportamentului responsabil pentru comunitățile lor iar mii de profesori formează, an de an, preșcolari și elevi în spiritul valorilor europene la care aspirăm.
Pentru prima oară, anul acesta, Patrula de Reciclare a fost invitată în cadrul Satului Dezvoltării Durabile să ofere Cercetașilor participanți o perspectivă modernă asupra obiceiurilor sănătoase față de mediu și față de societate – colectarea corectă a deșeurilor electrice, promovarea reciclării, implicarea în comunitate, interesul pentru cunoaștere.
”Din ce în ce mai mulți tineri sunt interesați de ceea ce pot face ca să reducă poluarea, ca să simtă că ajută mediul. Recunosc, și la Cercetași, și la agenții Patrulei de Reciclare, același spirit de inițiativă, aceeași dorință să fie cât mai buni, să își lărgească orizontul și să își depășească limitele. Cred că avem ce afla și ce învăța unii de la ceilalți și sper să fie începutul unei colaborări frumoase” a spus Alexandra Arnăutu, managerul programului.
Patrula de Reciclare și-a găsit, așadar, noi Suporteri în rândurile Cercetașilor României. Cu doar două săptămâni înainte de încheierea ediției 2016-2017, deșeurile electrice predate la reciclare de cetățenii, firmele și instituțiile de oriunde din țară, în beneficiul programului, devin din ce în ce mai importante. Oricine scapă de deșeurile electrice în mod gratuit, cu ajutorul serviciului local de colectare, până la 31 august 2017, își ajută echipa locală să câștige unul din premiile naționale.