„Avem o singură planetă pentru toți. Și nu există un plan B!”
Sub acest motto s-a desfășurat, timp de trei ani, proiectul „NO PLANET B!”, implementat în România de către Asociația Serviciul Apel și dedicat promovării de acțiuni eficiente pentru protecția mediului, locuire durabilă și responsabilitate privind schimbările climatice. Proiectul este derulat de șase organizații neguvernamentale din șase țări și este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Programul DEAR (Educație pentru Dezvoltare și Acțiuni de Sensibilizare). Organizațiile participante au avut ca obiectiv atât dezvoltarea cunoștințelor și înțelegerii în rândul cetățenilor UE cu privire la amenințările asupra mediului, cât și creșterea responsabilității comune legate de schimbările climatice.
„Ne-am dorit să fim cât mai eficienți, pentru a putea valorifica la maximum finanțarea primită”, ne-a declarat dl. Franco Aloisio, președintele Asociației Serviciul Apel. „Cum am făcut asta? Evaluând temeinic cererile depuse în cadrul programului de finanțare cu fonduri nerambursabile și alegând pentru implementare proiecte care, prin acțiuni mici, pot aduce un impact mare asupra mediului”.
Au fost astfel finanțate patru proiecte în valoare totală de peste 130.000 de euro, proiecte derulate de organizații mici și mijlocii cu activitate în domeniul protecției mediului:
- Asociația ViitorPlus, București – proiect Eco-ambasadorii reciclării
- Fundația Terra Mileniului III, București – proiect Orașul Roman prețuiește mâncarea
- Asociația Semper Musica – Filiala Tecuci – proiect Marea Voluntariadă Națională de Mediu a școlarilor
- Asociația Mai Bine, Iași – proiect B! The change! Gândește global, acționează local!
Astfel, începând cu 1 noiembrie 2019, aceste organizații au făcut educație ecologică în școli, au implicat tineri voluntari în acțiuni de mediu, au pregătit în ateliere educaționale eco-ambasadori, au promovat consumul responsabil, combaterea risipei alimentare și comportamentul prietenos față de mediu. Iar rezultatele au fost pe măsura entuziasmului celor care s-au implicat în aceste proiecte:
- 622 de acțiuni de mediu
- 3.833 de evenimente de promovare a comportamentului responsabil față de mediu
- 2088 de persoane și 105 școli din țară implicate în evenimente de mediu
- 116.000 de elevi instruiți despre comportamentul prietenos cu mediul
- peste 4 milioane de persoane informate cum să aibă un comportament prietenos cu mediul
- 367 acțiuni de plantare de copaci
- 59.100 de români informați prin 116 articole de presă
- 383 reprezentanți ai autorităților locale din 22 de județe implicați în activități și evenimente privind protecția mediului, gestionarea deșeurilor, economie sustenabilă și prevenirea risipei
- o tonă de deșeuri colectate, 12,4 tone de hârtie și 11,758 tone de sticlă reciclate
- 6.082 pungi de plastic colectate și 758 saci de cutii metalice reciclate
- 62.120 persoane informate despre colectarea selectivă, economisirea energiei și reciclare
- peste 15.000 de persoane informate pe subiectul risipa alimentară și metode de combatere a acesteia
- www.HartaReciclării.ro – actualizată și promovată prin proiectul „NO PLANET B”.
„Ca să ajungem la aceste rezultate, ne-am bazat pe parteneri și cofinanțatori de nădejde, precum Enel, Pirelli și Fondazione Arbor. Am încheiat cu succes această etapă și dorim să continuăm acest tip de acțiuni. De aceea, invităm organizațiile care se regăsesc în viziunea și intențiile noastre să vină alături de noi”, a mai spus dl. Franco Aloisio.
În această perioadă plină de provocări, fiecare gest contează, iar cei care înțeleg responsabilitatea față de mediu contribuie la un viitor sigur. „NO PLANET B” nu este doar un proiect, este și un apel. Pentru că, în final, nu e vorba doar despre salvarea planetei. E vorba despre salvarea noastră, a tuturor.
Proiectul „NO PLANET B!” este derulat de Asociația Serviciul Apel (România) în parteneriat cu Fondazione punto.sud (Italia), Fondo Andaluz de Municipios para la Solidaridad Internacional (FAMSI) (Spania), AMI (Portugalia), forum für internationale entwicklung + planung (finep) e.V. (Germania) și HUNGARIAN BAPTIST AID (Ungaria). Proiectul beneficiază de o finanțare totală de 4,5 milioane de euro și a acordat granturi pentru aproximativ 90 de organizații mici și mijlocii ale societății civile din cele șase țări.
Asociația Serviciul Apel se ocupă, încă din 2006, de acțiuni care fac legătura între dezvoltarea socială și comunitară și protecția mediului. În viziunea asociației, promovarea drepturilor sociale și ale omului și integrarea socială și profesională a categoriilor mai puțin privilegiate sunt posibile numai în cadrul unor abordări care iau în considerare promovarea și protejarea ecosistemului în totalitatea sa, ca fiind factorul principal de sustenabilitate viitoare. Activitatea asociației are în vedere inovarea și schimbarea socială prin crearea de rețele de colaborare și punți de comunicare între sectorul socio-economic și cel instituțional.