Pastura este unul dintre produsele apicole care pot sa schimbe complet modul de viața al unui om, aducandu-i zeci de beneficii care mai de care mai interesante. Pastura cruda sau amestecata cu miere si cu alte lichide, poate trata afectiuni digestive, anemie si hepatite sau poate creste imunitatea si detoxifia organismul.
Desi are atat de multe beneficii, este un produs ceva mai putin cunoscut in randul consumatorilor. Tocmai de aceea, vom incerca sa aflam cat mai multe despre ea, beneficiile p ecare le are si modul in care poate sa fie consumata.
Ce este, de fapt, pastura?
Cunoscuta si drept ” Painea albinelor”, pastura este, de fapt, polenul adus de micile zburatoare in stup si lasat sa fermenteze. Fermentarea nu se face pur si simplu, ci prin adaugarea unor enzime, a unei anumite cantitati de miere si a cerurilor.
Pastura de albine, proprietati
Asa cum am amintit, proprietatile medicale ale pasturei sunt incredibile. In compozitia sa intra vitaminele A, B, C, E si K, o multime de minerale printre care sodiul, potasiul, seleniul, fierul, zincul si fosforul, dar si aminoacizi sau zaharuri simple.
Toate aceste componente ajuta organismul uman sa lupte impotriva a numeroase boli. Cei care consuma frecvent pastura sunt mult mai feriti de probleme precum racelile si chiar pot sta departe de boli grave, precum cancerul.
Cum se administreaza si pastreaza pastura?
Adminitrarea se poate face oricând, fără probleme. Specialistii recomanda, insa, o cura de 6 saptamani in fiecare primavara si toamna. Doza zilnica difera in functie de varsta. Copiii pot consuma o lingurita pe zi, in timp ce adultii trebuie sa consume o lingura pe zi, dimineata, inainte de masa.
Pentru a-si pastra proprietatile, pastura trebuie sa fie pastrata cat mai ferit de rrazele soarelui. Este bine sa fie intr-un borcanas fara aer, la temperaturi intre 15 si 25 de grade Celsius, in mediu uscat.
Exista contraindicatii ale consumului de pastura?
Desi nu este atat de iritanta precum polenul pur, pastura poate sa genereze alergii. Daca esti o persoana alergica la produse apicole, este bine sa consumi cu atentie pastura. Pentru a evita oriee risc, aceasta poate sa fie amestecata cu miere de albine, in asa fel incat cantitatea de polen sa fie cat mai mica.
In cantitati mari, pastura nu este indicata nici persoanelor care sufera de boli ale aparatului digestiv sau celor care au diabet.
Unde poate fi gasita pastura si cat costa?
Cea mai buna sursa este direct din stup, asadar, o vizita la apicultori poate sa fie cea mai buna soutie. De asemenea, poate fi gasita in magazinele naturiste. Atunci cand achizitionezi pastura este bine sa tii cont de cateva reguli:
- Sa te asiguri ca apicultorul are certificari eco/bio pentru toate produsele pe care le vinde;
- Sa nu tii cont de pret. In general, costul este asemanator, atat la produsele foarte bune, cat si la produsele mai putin bune.
- Sa eviti pastura fabricata artificial. Exista variante de productie artificiala de pastura, din polen extras din stup, etansat si fermentat de apicultori. Aceasta nu este naturala si cu siguranta nu are aceleasi proprietati ca pastura luata din stup.
Daca iti faci un obicei din a consuma pastura de doua ori pe an, in cure de cate 6 saptamani, vei descoperi ca ai un organism foarte sanatos, rezistent la boli, energic si frumos. Tocmai de aceea, cauta o sursa buna si aprovizioneaza-te cu acest produs minune.