Miercuri, 29 septembrie 2010, la nouă ani de la moartea marelui poet, Fundaţia Gellu Naum şi Asociaţia Locul Tare organizează evenimentul Pasageri în tranzit – lectură publică Gellu Naum, la Clubul Ţăranului Român, începând cu ora 20.
În prima parte a serii, lectura publică este deschisă prietenilor poetului care doresc să citească pe scenă câte un poem de Gellu Naum. În a doua parte, vor cânta, pe texte de Gellu Naum, Ada Milea şi Mitoş Micleuşanu.
Intrarea este liberă.
Gellu Naum s-a născut la 1 august 1915 la Bucureşti. În 1941 se constituie grupul suprarealist român (alcătuit din Gellu Naum, Gherasim Luca, D. Trost, Virgil Teodorescu şi Paul Păun), a cărui activitate, deosebit de intensă între anii 1945 -1947, îl va face pe Breton să afirme: „Centrul lumii s-a mutat la Bucureşti“. După decembrie 1947, în condiţiile impunerii realismului socialist ca unică formă de exprimare, grupul se destramă, iar pentru Gellu Naum începe o lungă perioadă de privaţiuni şi tăcere.
Între 1950 şi 1953 predă lecţii de filozofie la Institutul Agronomic, iar mai apoi îşi cîştigă existenţa din traduceri. După 1968 poate publica din nou. Se retrage la Comana, împreună cu soţia sa Lyggia (născută Alexandrescu) – fondatoare, la moartea poetului, a Fundaţiei Gellu Naum – cu care se căsătorise în 1946 şi care va deveni personajul emblematic al volumului Zenobia, publicat în 1985. Aici, pe „malul albastru“, va continua să-şi scrie poemele. După 1990 este invitat să susţină lecturi publice în Germania, Franţa, Olanda şi Elveţia. Opera sa este tradusă în principalele limbi de circulaţie internaţională, la edituri prestigioase, fiind încununată cu premii importante. În 1995 a fost timp de un an bursier DAAD la Berlin.
Se stinge din viaţă la 29 septembrie 2001, dispariţia sa fiind resimţită ca o mare pierdere pentru poezie.