continua: 100 de ambulante SMURD sunt echipate acum cu o solutie video, conectata la reteaua broadband Vodafone
· Cu solutia video oferita de Vodafone, paramedicii SMURD vor putea transmite catre dispeceratul central si Spitalele de Urgenta atat parametri medicali, cat si imagini video cu pacientii
· 100 de ambulante SMURD din Bucuresti si 26 de judete sunt echipate cu camere video si modemuri conectate la reteaua UMTS in banda 900 MHz a Vodafone
· Vodafone Romania sustine SMURD din anul 2005 cu servicii de comunicatii si sponsorizari in valoare totala de 1,1 milioane de Euro
Parteneriatul dintre Vodafone Romania si SMURD continua cu extinderea Solutiei de Telemedicina lansate in urma cu 7 ani, printr-o noua investitie de peste 260.000 de Euro. O suta de ambulante SMURD din Bucuresti si 26 de judete sunt acum dotate cu echipamente video ce permit paramedicilor sa transmita catre dispeceratul central si Spitalele de Urgenta atat imagini video cu pacientii, cat si parametri medicali ale acestora. Echipamentele sunt conectate la reteaua de date mobile a Vodafone, ce acopera 90% din populatia Romaniei, printr-o solutie de telemedicina unica in Europa.
Noua solutie este posibila in urma lansarii serviciilor 3G UMTS in banda de 900 MHz si va facilita diagnosticarea pacientilor, utilizand serviciile de date mobile de mare viteza ale Vodafone disponibile in toata tara, inclusiv in zonele izolate.
”Programul demarat cu sprijinul Vodafone inseamna un mare pas inainte pentru intreg sistemul de medicina de urgenta din Romania. Acesta are in vedere dotarea echipelor de interventie, pe langa echipamentul deja achizitionat destinat transmisiei de date, cu echipamente video. Paramedicul va avea fixata pe echipament o camera video si, astfel, vom putea vedea in timp real bolnavul, accidentul si toate amanuntele care ne intreseaza si care ne pot ajuta sa luam decizia corecta si rapida pentru a-i salva viata. Transmisia se va face prin sistemul 3G. A avea medici pe toate echipajele care intervin este un deziderat. Din pacate, in Romania, in acest moment, acesta este un lucru greu de realizat. Noi abordam toate tipurile de urgente medicale si, daca este nevoie, solicitam interventia medicilor specialisti din spitale. Solutia gasita, a vizualizarii in timp real a cazurilor cu care ne confruntam, implementata cu sprijinul Vodafone, este cea mai buna in aceasta faza a procesului”, a declarat Dr. Raed Arafat.
„Suntem alaturi de SMURD de 7 ani, sprijindu-i in proiectele lor pentru salvarea de vieti omenesti, in interventiile de urgenta. Am raspuns de fiecare data nevoilor SMURD, intrucat am considerat ca ei reprezinta un model extraordinar de antreprenoriat social ce merita din plin sustinerea noastra. Pana acum am investit 1,1 milioane de Euro pentru dotarea SMURD cu echipamente medicale, masini speciale, dar si servicii de voce si date. Dezvoltarea continua a tehnologiei ne-a permis sa ne punem la dispozitie serviciile de date si reteaua UMTS in banda 900 MHz, intr-un mod inovator, de care poate sa beneficieze intreaga comunitate”, a spus Iñaki Berroeta, CEO Vodafone Romania.
Echipamentele video sunt folosite de paramedici pe ambulantele SMURD de tip B2 (ambulante cu echipaj format doar cu paramedici), din judetele Alba, Arad, Bihor, Braila, Brasov, Buzau, Cluj, Caras-Severin, Constanta, Covasna, Galati, Harghita, Hunedoara, Iasi, Ilfov, Maramures, Mures, Neamt, Salaj, Satu-Mare, Sibiu, Suceava, Timis, Tulcea, Vrancea, Vaslui si in orasul Bucuresti.
Prin programul „Parteneriat pentru viata”, Vodafone Romania sprijina serviciile de urgenta pentru salvarea de vieti omenesti, in situatii de urgenta. Parteneriatul cu SMURD a inceput in anul 2005, odata cu dezvoltarea de catre Vodafone a solutiei de telemedicina, pentru inceput in judetul Mures, extinsa apoi la alte 6 judete. Pana in prezent, solutia de telemedicina a fost folosita in peste 35.000 interventii, anual.
Solutia de telemedicina dezvoltata de Vodafone este formata din trei componente:
1. Aparatura medicala si terminale GSM – colecteaza, la locul accidentului, informatiile despre pacient si le transmite catre Unitatea de Primire Urgente si catre Dispecerat; in plus, ambulantele sunt dotate si cu telefoane mobile oferite de Vodafone
2. Serviciile de transmisie de date Vodafone – permit transmisia “live” de informatii medicale intre ambulante si Unitatea de Primire Urgente
3. Dispeceratul/ Unitatea de Primire Urgente – datele de la locul accidentului sunt colectate si prelucrate de medici specializati
In 2006, Vodafone a donat 280.000 Euro pentru achizitionarea primei masini de interventie pentru accidente colective, calamitati si operatiuni de salvare grea. Trei ani mai tarziu, Vodafone a sprijinit SMURD pentru achizitionarea unei alte masini, folosita ca centru de comanda pentru interventii in situatii extreme, cum ar fi catastrofe naturale, accidente aviatice sau feroviare, etc. Totodata, de sapte ani, Vodafone Romania sponsorizeaza SMURD cu abonamente de voce si date pentru sapte filiale. Pana in prezent, Vodafone a sponsorizat SMURD cu 1,1 milioane Euro.
Tot prin programul “Parteneriat pentru viata”, Vodafone sprijina si serviciile nationale de urgenta Salvamont, din 2004 si Salvamar, din 2007.
Vodafone Romania, divizie a Vodafone Group Plc, avea 8,327,280 clienti inregistrati la 31 decembrie 2011. Vodafone este unul dintre cele mai mari grupuri de telecomunicatii mobile din lume, cu 398 milioane de clienti in intreaga lume, inregistrati la 31 decembrie 2011. Vodafone are divizii in 30 de tari de pe cinci continente si peste 40 de retele partenere in intreaga lume. Pentru mai multe informatii, vizitati www.vodafone.com.
SMURD: In septembrie 1990, sub egida Clinicii de Anestezie Terapie Intensiva, a inceput experimentarea unui sistem de urgenta ce funcţioneaza si in alte tari europene. Acesta avea la baza transferul unui echipaj medical spitalicesc, impreuna cu dotarea necesara, la locul unde se gasea pacientul aflat in stare critica, in vederea acordarii unei asistente medicale de urgenta calificata. Echipajul era condus de un medic pregatit in domeniul anesteziei si terapiei intensive si in domeniul medicinei de urgenta. In aceasta faza de inceput, noul serviciu, numit SMUR sau Serviciul Mobil de Urgenta si Reanimare, avea in dotare o singura masina echipata pentru interventie rapida, fara posibilitatea de a transporta pacientul, acesta urmand sa fie transferat la cea mai apropiata unitate medicala cu o autosanitara a Serviciului de Ambulanta. Dupa 21 de ani de existenta, SMURD este un serviciu public ce se pune permanent in slujba vietii cetateanului roman. Serviciul activeaza în aproape toate judetele tarii, avand în dotare logistica de ultima generatie si fiind deservit de paramedici, asistenti si medici pregatiti pentru a interveni in orice situatie in vederea salvarii vietilor celor aflati in situatii critice sau dificile din punct de vedere medical.