- 55% dintre clienții Aegon România au încheiat asigurări cu economisire cu scopul de a aduna bani pentru copiii lor
- 1 din 4 clienți au cumpărat aceste asigurări special pentru a economisi pentru studiile copiilor
- 30% folosesc alocația copilului pentru plata primelor de asigurare
- Costurile studiilor pornesc de la 6000 de euro pe an academic în România și ajung la ordinul zecilor de mii de euro în străinătate
- Pentru a veni în sprijinul părinților, Aegon România a lansat un ghid practic de studii în România și străinătate
Părinții din România sunt tot mai preocupați de asigurarea unei educații superioare pentru copiii lor și pentru acest lucru apelează la diverse modalități de economisire. Una dintre acestea este reprezentată de asigurările de viață cu economisire, un produs potrivit pentru părinți, ales în special pentru finanțarea viitorului copiilor. Astfel, 55% dintre clienții Aegon România care dețin asigurări cu economisire le-au cumpărat cu scopul de a aduna bani pentru copiii lor, iar 1 din 4 investesc exclusiv pentru a le finanța studiile în momentul în care vor merge la facultate, conform unui studiu derulat în luna mai 2023, pe un eșantion de peste 770 de clienți Aegon care au cumpărat asigurări în ultimii 3 ani.
Dintre părinții care au ales acest produs de economisire pentru a finanța viitorul copiilor, aproape o treime folosesc alocația copilului pentru a acoperi plata primelor, bani care altfel s-ar pierde printre cheltuielile zilnice.
”În momentul în care devii părinte, prioritățile tale se schimbă. Îți dorești tot ce e mai bun pentru copilul tău, vrei să se dezvolte armonios, să fie sănătos, dar și să aibă parte de cea mai bună educație. Ne-am bucurat să vedem că un număr mare de părinți aleg să economisească printr-o asigurare pentru a-și putea susține financiar copiii în momentul în care încep facultatea, fie că vor alege să studieze în țară sau în străinătate. Cea mai bună și sigură investiție pe care o putem face noi și generațiile care vin este să investim în propria persoană, să nu încetăm niciodată să învățăm, să dezvoltăm noi abilități și să ne stabilim obiective spre a căror împlinire să facem pași în fiecare zi”, a declarat Sînziana Maioreanu, CEO al Aegon România.
Pentru a veni în sprijinul celor care doresc să le ofere un viitor mai bun copiiilor, dar și pentru a-i pregăti pe părinți în ceea ce privește costurile studiilor, Aegon România, alături de Edmundo, un serviciu de consiliere și asistență pentru admiterea la instituții de învățământ superior al grupului EDUCATIVA, au elaborat un Ghid practic de studii în România și străinătate pentru părinți și viitori studenți. Acesta oferă informații utile privind nivelul costurilor de școlarizare în principalele universități în care aleg să studieze tinerii români, precum și modalități de acoperire a sumelor necesare taxelor percepute de aceste instituții de învățământ superior. Ghidul a fost lansat recent în format online și poate fi descărcat gratuit de pe site-ul aegon.ro.
“Dedicăm acest ghid părinților și viitorilor studenți care sunt în căutarea unei direcții spre un viitor mai bun și care au înțeles că educația este răspunsul”, mai adaugă Sînziana Maioreanu.
La nivelul UE, statisticile Eurostat arată că nivelul educației influențează puternic veniturile, satisfacția și bunăstarea vieții. Astfel, cei cu studii superioare au venituri medii cu 50% mai mari decât absolvenții din învățământul secundar inferior (minim 10 clase), și cu 25% mai mari decât al absolvenților din învățământul secundar superior (absolvenții de liceu). De asemenea, aceleași statistici mai punctează că 67% dintre persoanele cu studii superioare sunt mai fericite.
Pornind de la datele adunate de Edmundo în cei peste 15 ani de consiliere educațională, Londra este alegerea principală pentru tinerii români care vor să studieze în străinătate, urmată de orașele olandeze Amsterdam, Rotterdam și Delft. Pe locul al treilea în preferințele studenților români se află universitățile din Dublin (Irlanda) și Bruxelles (Belgia).
“Misiunea EDMUNDO este de a contribui la atingerea potențialului maxim al fiecărui tânăr printr-o educație de calitate, iar noi suntem aici să îi sprijinim”, a declarat Victoria Stan, Business Manager al EDMUNDO.
O bună planificare financiară din timp pentru momentul în care copiii vor merge la facultate devine esențială, întrucât studiile implică o serie de costuri pentru care este important ca părinții să fie pregătiți. Dacă în România, la oricare dintre universitățile de top costurile variază de la 6.000 de euro la 12.000 de euro pe an academic (sumele estimate includ taxa de școlarizare cât și costurile cu cazarea, transportul și banii de buzunar), în străinătate acestea pot ajunge până la 26.000 de euro în Olanda, 39.000 de euro în Belgia, 43.000 de euro în Irlanda sau chiar 55.000 de lire sterline în Marea Britanie.
”Studiile vin cu o serie de costuri care sunt dificil de acoperit în momentul respectiv. În plus, este impredictibil cum vor evolua veniturile familiei în timp. De aceea, a face economii cu câțiva ani înainte de momentul alegerii traseului educațional poate constitui o soluție practică și emoțională, atât pentru părinți, cât și pentru copil,” declară psiholog Daniela Dumulescu, într-un material cu sfaturi de planificare dedicate părinților cuprins în Ghidul practic de studii.
În ceea ce privește principalele motivații în alegerea unei asigurări cu economisire, 35% dintre clienții care au participat la studiul derulat de Aegon au fost convinși în primul rând de suma garantată la maturitate. Alți 29% și-au motivat alegerea pe fondul disciplinei financiare de economisire pe termen lung pe care o presupune o astfel de asigurare, în timp ce 19%, respectiv 17% sunt mai liniștiți să știe că familiile lor sunt protejate în cazul producerii unui accident sau chiar a decesului.
Pentru a le veni în ajutor celor care intenționează să aleagă un astfel de instrument de economisire, Aegon România a dezvoltat un calculator online care le permite celor interesați să calculeze simplu și rapid, de acasă, ce sumă pot economisi printr-o astfel de asigurare.