Turistii care au facut gratare in mijlocul parcului nu au fost opriti de autoritati
Organizatia Agent Green este indignata deoarece Parcul Natural Comana a fost poluat de 1 mai cu foc, zgomot si deseuri din cauza promovarii premature si a lipsei de atitudine a autoritatilor.
Recent doamna Elena Udrea a incurajat bucurestenii sa vina la Comana: „Primii care ar trebui să spargă gheaţa la Comana ar trebui să fie bucureştenii, care sunt sătui să stea în Capitala”, spunea in luna aprilie doamna ministru [nota 1]. Si bucurestenii au venit… Doar de 1 mai rangerii parcului au numarat 520 de masini intrate in parc care au adus peste 1500 de oameni ce au aprins focuri, au lasat deseuri si au facut zgomot deranjand animalele salbatice. Parcul Natural Comana nu are inca un plan de management, panouri informative, locuri de parcare, de campare si vetre de foc amenajate. In imprejurimi exista o singura pensiune cu 20 de locuri. In perspectiva forma de turism care ar putea aduce beneficii pe termen lung comunitatilor locale si mediului este ecoturismul.
Ecoturismul reprezinta o calatorie cu responsabilitate intr-o arie naturala protejate prin care se aduc beneficii pe termen lung pentru conservarea mediului si care contribuie la asigurarea bunastarii comunitatilor locale ”Sunt convins ca doamna ministru are cele mai bune intentii pentru Comana, insa promovarea trebuie sa fie rezultatul unei consultari cu expertii. Parcul nu are inca nici macar plan de management. Turistii de pic-nic nu aduc beneficii nici parcului, nici comunitatilor locale si nu au nicio legatura cu ecoturismul. Ei vin, fac gratarul, lasa mizerie, deranjeaza natura si pleaca fara sa invete nimic. Ceea ce s-a intamplat de 1 mai la Comana este cel mai bun exemplu de promovare nechibzuita a turismului necontrolat. Pentru binele naturii si al unui turism de calitate ar fi bine ca pe viitor sa fie promovate acele zone care sunt pregatite sa primeasca turisti”, a spus Gabriel Paun.
Legea este clara in privinta aprinderii focului si abandonarii deseurilor in arii naturale protejate. Aceste fapte se pedepsesc cu amenda cuprinsa intre 6500-7000 lei. De 1 mai voluntarii Agent Green au insotit comisarii Garzii de Mediu din Giurgiu pentru a constientiza turistii veniti in Parcul Natural Comana cu privire la necesitatea de a isi evacua singuri deseurile, de a nu aprinde focul si de a pastra linistea. Desi numarul de turisti care au incalcat legislatia a fost foarte mare, la Comana de 1 mai nici Garda de Mediu, nici Administatia Parcului Natural Comana nu au aplicat sanctiuni contraventionale. ”Cred ca autoritatile trebuie sa intervina neintarziat si drastic la Comana, altfel situatia va scapa de sub control cu mare usurinta. Turismul in masa nu este o optiune pentru o arie protejata. Un schimb de experiente si de bune practici cu cei ce actioneaza cu succes in alte arii protejat care au deja un plan de management si experienta cu turistii ar fi de mare folos pentru Comana” a incheiat Paun.
Agent Green cere:
– Ministerului Turismului sa promoveze turismul doar in ariile naturale protejate care au plan de management si sa acorde o atentie deosebita ecoturismului
– Garzii Nationale de Mediu si Administratiei Parcului Natural Comana (APNC) sa sanctioneze turistii care abandoneaza deseuri si fac focul in parc
– APNC sa finalizeze planul de management si sa realizeze strategia de dezvoltare a ecoturismului.
{mosloadposition user10}