în doar o lună
· Petrom, Vodafone România şi Raiffeisen Bank au investit împreună 130.000 euro în reamenajarea parcului din faţa Casei Presei Libere
· Primăria Sectorului 1 a asfaltat aleile şi a oferit 25 de bănci pentru parc
· Aproape 100 de copaci au fost plantaţi în parc, din care 32 au fost donaţi de Agenţia de Monitorizare a Presei
· Lideri de opinie, ziarişti si angajaţi ai celor 3 companii au participat ca voluntari la acest proiect
După numai o lună, parcul din faţa Casei Presei Libere a fost reamenajat în urma parteneriatului dintre Petrom, Vodafone România şi Raiffeisen Bank, Primăria Sectorului 1 şi Agenţia de Monitorizare a Presei. Pentru reamenajarea parcului, Petrom, Vodafone România şi Raiffeisen Bank au investit peste 130.000 euro, care au permis achiziţia a 64 de copaci, a 4000 de flori perene şi arbuşti, a rulourilor de gazon, a gardului viu şi sistemului de irigaţii.
Primăria Sectorului 1 a asfaltat aleile din parc, a oferit 25 de bănci din lemn şi metal şi 10 coşuri de gunoi cu scrumieră.
De asemenea, Agenţia de Monitorizare a Presei a donat 32 de copaci.
Pe 7 noiembrie a avut loc în parc, Ziua Voluntarilor la care au participat peste 100 de voluntari din rândul angajaţilor companiilor, jurnalişti şi lideri de opinie care au plantat, împreună, peste 70 de copaci.
Mariana Gheorghe, CEO Petrom: "În 2007 ne-am propus să fim un model de responsabilitate socială pentru comunitatea de business din România. Anul acesta am reamenajat 3 parcuri în trei oraşe ale ţării şi, iată că astăzi, inaugurăm încă un spaţiu verde, într-un parteneriat public privat de succes. Mă bucur că am reuşit să redăm frumuseţea acestor parcuri, chiar în luna cadourilor. Petrom multumeşte partenerilor săi pentru deschiderea şi implicarea în acest proiect! Sper ca, în 2008, să vedem că modelul nostru a fost urmat şi de alte companii".
Liliana Solomon, CEO Vodafone Romania: „Pentru noi, angajaţii Vodafone România, este o mare bucurie să ştim că am contribuit, alături de partenerii noştri, la crearea unui spaţiu verde atât de util bucureştenilor. Parcul Casa Presei Libere a devenit unul dintre locurile de relaxare civilizate, într-un oraş pentru care fiecare bucată de verdeaţă contează. Acest proiect ne-a arătat că, prin voluntariat şi solidaritate în jurul unei cauze, putem construi un model civic cu adevărat eficient, în folosul comunităţii”.
Steven van Groningen, Preşedinte şi CEO Raiffeisen Bank: „De fiecare dată când reuşim să încheiem un astfel de proiect în Bucureşti sau in ţară sunt foarte mulţumit că am putut schimba ceva în bine în locul în care trăim şi muncim. Am speranţa că şi anul viitor vom avea ocazia să colaborăm şi să dezvoltăm proiecte de mediu în parteneriat public-privat, iar prin eforturile noastre ale tuturor să reuşim să trăim în oraşe mai curate şi mai verzi”.
Andrei Chiliman, Primarul Sectorului 1: „Campania „Adoptă un spaţiu verde” iniţiată de Primăria Sectorului 1 este primul parteneriat de succes între administraţia locală şi zona privată. Este primul parteneriat public-privat axat pe reamenajarea spaţiilor verzi din România care a reuşit, iar locul ales este unul definitoriu pentru poarta de nord a Capitalei. Cred că spaţiile verzi sunt prioritatea zero pentru un oraş european, prosper economic şi în plină dezvoltare. De asemenea consider că spaţiile verzi trebuie să se bucure de atenţia pe care o acordăm locuinţei noastre, pentru că oraşul este o extensie a propriei noastre case. Vă chem astfel să ocrotim inima verde a capitalei”.
Costel Popa, Coordonator Programe Agenţia de Monitorizare a Presei: „Situaţia pădurilor din România e gravă, iar cea a spaţiilor verzi din Bucureşti nu e cu mult mai îmbucurătoare. Reamenajarea spaţiului verde din faţa Casei Presei Libere a fost acţiunea prin care am arătat că ne preocupa oraşul în care trăim şi că împreună (corporaţii, instituţii de stat, organizaţii nonprofit) putem realiza schimbarea. Gheaţa a fost spartă, parcul amenajat. Şi acesta este doar începutul”.
„Respect pentru Viitor” este un amplu program iniţiat de Petrom, la începutul anului 2007, prin care răspundem nevoilor societăţii şi mediului înconjurător. „Respect pentru Viitor” este concretizarea principiilor noastre, care stau la baza dezvoltării durabile. Credem că nevoile prezentului pot fi satisfăcute cu respect pentru generaţiile viitoare şi pentru aceasta am ales să tratăm aspectele legate de mediu şi cele sociale ca parte integrantă a conduitei noastre de business.
Vodafone este prima companie de telecomunicaţii din România care a lansat un program naţional de reciclare a telefoanelor mobile, iniţiativă ce are drept scop reducerea cantităţii de deşeuri electronice, pentru un mediu mai curat şi mai sănătos. Din 2005, Vodafone România derulează, împreună cu organizaţia non-guvernamentală Mare Nostrum, programul “Litoral Curat”, pentru menţinerea plajelor curate. Vodafone România este o divizie a Vodafone Group Plc., cel mai mare grup de telecomunicaţii mobile din lume, care oferă în prezent servicii către 232,0 milioane de clienţi din întreaga lume.
Raiffeisen Bank a contribuit în 2007 la programul „Dâmbovita Verde” în cadrul căruia a plantat arbuşti şi copaci pe malurile Dâmboviţei între Podul Izvor şi Podul Haşdeu. Acest program şi-a propus să înverzească şi să amenajeze ambele maluri ale râului care străbate Bucureştiul. Raiffeisen Bank este o bancă universală care oferă o gamă completă de servicii şi produse de calitate pentru persoane fizice, IMM-uri şi companii mari. Banca are peste 2 milioane de clienţi de retail (dintre care peste 130.000 IMM-uri) şi peste 5.000 clienţi corporaţii mari şi medii.
Primăria Sectorului 1 s-a implicat, în ultimii trei ani, în reamenajarea şi extinderea unui mare număr de parcuri şi spaţii verzi aflate în administrarea sa. Programul "Adoptă un spaţiu verde!" vine în completarea eforturilor proprii ale primăriei şi include – dincolo de participarea financiară a partenerilor – o componentă importantă legată de conştientizarea şi implicarea cetăţenilor, firmelor sau a societăţii civile într-o problemă importantă pentru toţi bucureştenii: conservarea şi îmbunătăţirea mediului în care trăim.
„Nu tăia pădurea ca-n codru!” este proiectul prin care Agenţia de Monitorizare a Presei readuce în agenda opiniei publice efectele negative ale defrişărilor abuzive. Proiectul a cuprins, pe lângă activităţile de împădurire, un concurs de creaţie adresat elevilor din clasele I – VIII, sesiuni de informare a proprietarilor de pădure din 4 zone grav afectate de despăduriri şi o campanie de informare prin mai multe tipuri de media (print, outdoor, media neconvenţională, spot radio, bannere web, blog etc.).
{mosloadposition user10}