Cald, natural și stabil. Asta face o casă frumoasă. Cu podeaua din lemn, se creează o atmosferă confortabilă. Lemnul radiază căldură și întâmpină primitor. Este, practic, o bucată de natură în casa ta.
De ce este parchetul din lemn adevărat atât de popular în întreaga lume? Baza se află în material: lemnul este o materie primă naturală și regenerabilă, cu un echilibru ecologic foarte bun. Combină ceea ce este mai bun dintre două lumi. Pe de o parte, este stabil și durabil. Pe de altă parte, este plin de viață și cald. Pardoselile de parchet realizate din lemn de înaltă calitate, care oferă multe opțiuni: forma, culoarea și tipul de lemn conferă spațiilor de locuit individualitate. Astfel, există parchetul potrivit pentru fiecare stil de decorare: de la o atmosferă rustică la un aspect modern, de la nonconformism, la o reședință elegantă.
sursa foto
Când vorbim de podea din lemn masiv, ne referim la aceea care este realizată din lemn natural și din aceeași specie. Adică compus 100% din lemn nobil. Este formatul tradițional, cel al podelelor din lemn vechi de sute de ani pe care îl găsim în palatele europene.
Ce avantaje au podelele din lemn masiv de interior, în comparație cu alte alternative precum: laminate sau pardoseala multistrat?
Reparație. Pot fi făcute mai multe șlefuiri și/sau reparații. La laminate această opțiune nici măcar nu există, iar la podelele multistrat numărul de șslefuiri va fi determinat de grosimea stratului nobil.
Durabilitate. Grație a unei întrețineri corespunzătoare, o pardoseală din parchet masiv este pentru toată viața.
Estetica reală. În cazul parchetului masiv, nu este vorba despre o imitație realizată mai bine sau mai puțin bine. Este lemn și se simte ca lemnul. În pardoselile laminate, deși sunt compuse dintr-un derivat din lemn, ceea ce vine în contact cu utilizatorul este totuși plasticul. Această notă reală de lemn poate fi realizată și cu pardoseala multistrat.
Nu se poate vorbi de dezavantaje, în cazul parchetului masiv. Cu toate acestea există câteva aspecte subiective, care pot fi considerate drept inconveniente pentru unele persoane, în anumite situații.
Stabilitate. Parchetul laminat și parchetul multistrat sunt produse industriale, în care sunt utilizate diferite straturi și procese de presare, printre altele, pentru a îmbunătăți stabilitatea naturală a lemnului. Prin urmare, la instalarea unui parchet masiv, din lemn natural, trebuie acordată o atenție deosebită. În acest caz, trebuie acordată atenție coeficienților de dilatare și contracție ai lemnului. Acest aspect nu trebuie neapărat să fie considerat un inconvenient, atâta timp cât instalarea și întreținerea sunt realizate în mod corect.
Ușurință în instalare. Tipurile de instalare recomandate pentru parchet masiv sunt lipirea (pentru instalarea flotanta) sau montarea cu cuie. Aceste metode sunt mai lente și mai complexe și, prin urmare, mai costisitoare decât instalarea unei pardoseli laminate. Unele tipuri de pardoseli din lemn permit instalarea flotantă, adică platforma nu este fixată de sol. Acest tip de instalare este întâlnit, în principal, la parchetul laminat și parchetul multistrat. Acest tip de instalare nu este obișnuit în cazul parchetului din lemn masiv.
Parchetul din lemn masiv este comercializat în 3 tipuri de finisaje: natural, lăcuit sau uns.
Natural sau neterminat. Este varianta aleasă de cei care caută un finisaj personalizat. Deși costul este mai mic, prin adăugarea costului suplimentar al finisajului, prețul final este mai mare.
Lăcuit. Este cel mai comun finisaj pentru podelele din lemn masiv de interior. Oferă rezistență excelentă la abraziune și întreținere redusă. Constă în crearea unei pelicule superficiale care sigilează lemnul. Cu excepția cazurilor de instalații în zone cu trafic intens, nu va fi necesară reînnoirea finisajului sau șlefuirea acestuia până nu trec mulți ani, chiar, poate, mai mult de 10.
Uns cu ulei. Este un finisaj care pătrunde în lemn și îl hrănește păstrând în același timp aspectul natural. Este un produs mult mai ecologic. Este necesar să se efectueze noi aplicații periodic, între 6 luni și 2 ani în funcție de utilizare. Pe de altă parte, pentru astfel de renovări nu este întotdeauna necesară șlefuirea, deci nu este o sarcină atât de complicată și nu trebuie să angajezi profesioniști. În plus, se pot face reparații locale, fără a fi nevoie de tratarea și/sau șlefuirea întregii suprafețe.
Pentru o întreținere corectă a parchetului din lemn masiv, trebuie respectate anumite recomandări.
Întreținerea zilnică. Măturați sau aspirați zilnic pentru a menține podeaua fără praf și murdărie. Acest lucru va preveni zgârieturile și va prelungi durata de viață și frumusețea podelelor din lemn masiv. De asemenea, ștergerea cu o cârpă umedă reduce semnificativ prezența alergenilor în casă. Ceva mai eficient decât metodele tradiționale este un material din microfibră, care utilizează încărcare statică pentru a prinde mai mult praf și alergeni. Aceste fibre mai mici ajung în porii podelei și scot murdăria mai eficient.
Întreținerea săptămânală. Există o modalitate corectă de curățare a podelelor și alta incorectă. Prea mult lichid poate deteriora podelele și formula greșită a respectivului lichid poate să nu funcționeze. Căutați formule cu pH neutru, non-toxice și biodegradabile pentru o curățare eficientă și pentru a vă menține casa și mediul în siguranță.