1 Decembrie 2018. 100 de ani de România. Un moment istoric pe care televiziunea publică îl va reflecta prin producţii speciale, aşa cum a marcat toate evenimentele importante. Paradele militare de la Bucureşti şi Alba Iulia, emisiuni informative reunite sub sloganul #EuSuntRomânia, secvenţe unice din Arhiva de Aur, spectacole de folclor, cea mai frumoasă muzică românească se regăsesc în programele TVR.
Parada militară de la Arcul de Triumf va fi în direct la TVR în prima parte a zilei de 1 Decembrie. Televiziunea Română este Official Broadcaster al evenimentului şi va asigura, la standarde excepţionale, semnal pentru televiziuni din ţară, dar şi din Europa.
Pentru a trăi cea mai frumoasă experienţă de 1 Decembrie, TVR va mobiliza resurse impresionante. Parada militară de la Arcul de Triumf din Capitală, dar şi ceremoniile de la Alba Iulia şi Focşani vor fi pe micul ecran cu ajutorul celor peste 50 de camere de filmare şi 3 care de reportaj. Peste 100 de profesionişti ai TVR sunt implicaţi în realizarea transmisiunilor directe de la Bucureşti şi din ţară. Camere de filmare vor fi amplasate pe Arcul de Triumf, Casa Presei, dar vom vedea şi imagini filmate cu drona sau în mişcare, transmise din elicopter sau de pe TAB-ul militar.
Ca în fiecare an de 1 Decembrie, jurnalistul Adelin Petrişor va comenta desfăşurarea Paradei Militare de la Arcul de Triumf. Îi va fi alături colonelul Constantin Spânu. Principalul Telejurnal al zilei de 1 Decembrie, de la ora 20.30 (imediat după primul meci al Naţionalei de Handbal feminin la Campionatul European), va fi transmis la TVR 1 şi TVR Internaţional în direct de la Alba Iulia şi va fi prezentat de Radu Andrei Tudor şi Stela Dănilă, gazda Telejurnalului TVR Moldova.
Tot pe 1 Decembrie, la TVR 1 vom vedea cele mai emoţionante poveşti difuzate de-a lungul anului de Ştirile TVR sub titlul #EuSuntRomânia*, mesajele primite de la telespectatorii TVR şi de la români simbol care au marcat istoria ţării. Invitaţii jurnaliștilor TVR vor fi istorici, militari, artişti, vedete sau oameni obişnuiţi. Nu vor lipsi înregistrări din Arhiva TVR ale unor evenimente care au influenţat cursul României, precum şi momente artistice valoroase susţinute de artişti de care ne amintim cu plăcere şi peste ani: Toma Caragiu, Maria Lătăreţu, Stela Popescu, Amza Pellea etc.
Pe 1 Decembrie, programele Ştirilor TVR se vor desfăşura la TVR 1 sub numele #EuSuntRomânia astfel:
• 7.00 – 8.50 #EuSuntRomânia (moderator Eugen Rusu, Dorin Chioţea – reporter teren)
• 9.00 – 11.30 #EuSuntRomânia – Aniversarea Zilei Naţionale a României – moderator Dorina Florea – Paradă Arcul de Triumf, transmisiune directă de la Bucureşti – comentează Adelin Petrişor şi colonelul Constantin Spânu
• 15.00 – 16.30 #EuSuntRomânia: inaugurarea Monumentului Unirii și Paradă Alba Iulia – comentează Radu Andrei Tudor şi invitaţi de la Alba Iulia
• 17.00 – 18.00 #EuSuntRomânia – transmisiuni directe Focşani – prezintă Marian Voicu
• 20.30 – 21.05 #EuSuntRomânia – Telejurnal transmis în direct de la Alba Iulia – moderatori Radu Andrei Tudor şi Stela Dănilă.
Programe şi ediţii speciale ale programelor TVR 1 de 1 Decembrie:
De-a lungul zilei de 1 Decembrie, şi emisiunile curente ale TVR 1 au ediţii de sărbătoare. Astfel, între 12.00 şi 14.00, la TVR 1 este programat concertul aniversar Tezaur folcloric – 100 de ani de România, 35 de ani de Tezaur folcloric. Printre invitaţi: Grupul de tulnicărese din Câmpeni, jud. Alba, Fetele de la Căpâlna, Grupul vocal bărbătesc din localitatea Biia, jud. Alba, Leontina Fărcaş şi Grupul Muguri de Tezaur al Centrului de Cultură Augustin Bena, jud. Alba, Veta Biriş şi Grupul vocal bărbătesc de la Institutul teologic din Blaj, Elisabeta Turcu Juverdeanu, Nicolae şi Tudor Furdui Iancu.
Deşi e zi de sărbătoare, Gianina Corondan nu ratează ocazia de a face Vizita săptămânală de lucru. Şi unde se poate face o vizită de lucru pe 1 decembrie, dacă nu în locuri care promovează românii şi România în fiecare zi. Astfel, de la ora 16.30, cu Gianina Corondan, ajungem la Fabrica de steaguri din Bucureşti şi la Fabrica de magiun de la Topoloveni.
De 1 Decembrie, România susţine România la Campionatul European de Handbal feminin! Pentru că doar împreună facem România mare. Primul meci al Naţionalei de Handbal feminin, împotriva Cehiei este în direct la TVR 1 şi TVR HD de la ora 19.00. Partida va fi precedată, de la 18.10, de Studio CE Handbal Franţa 2018, moderat de Cristian Mîndru.
După Telejurnalul transmis în direct de la Alba Iulia, la TVR 1, Andreea Bănică ne aduce, începând cu ora 21.15, o ediţie specială Provocarea starurilor.
Corina Chiriac şi Margareta Pâslaru – împreună, într-o emisiune de televiziune după mai bine de 20 de ani! Cele două iubite interprete ale românilor vor fi jurate în ediţia specială de 1 Decembrie a emisiunii Provocarea starurilor. Li se alatură Mihai Georgescu, de la Bere Gratis.
Mentorii Sanda Ladoşi, Ştefan Stan şi Mihai Alexandru vor cânta împreună „De vrei să ştii ce înseamnă român”, iar pentru concurenţii editiei a şasea, provocarea este de a interpreta, pe lângă melodii din repertoriul celor trei juraţi, şi cele mai frumoase melodii ale românilor.
Seara se încheie la TVR 1 tot cu povestea unui român, surprinsă de realizatorul Sabin Dorohoi în documentarul SWIM (producţie România, 2017), programat de la 23.15. Filmul urmăreşte performanţa unică realizată în vara anului 2017 de renumitul sportiv Avram Iancu, cel care a parcurs înot întregul curs al Dunării, cu o lungime de 2.850 kilometri. El este primul român care a traversat înot Canalul Mânecii, în 2016. Sportivul din Petroşani, bibliotecar de profesie, şi-a propus să facă această cursă după ce a recitit romanul „Pilotul de pe Dunăre”, al lui Jules Verne.
Tot la TVR 1, în zilele de sărbătoare:
Film Mihai Viteazul – joi si vineri, 29 şi 30 noiembrie, de la ora 21.10
Mihai Viteazul, filmul regizat de Sergiu Nicolaescu în 1971 poate fi urmărit de telespectatorii TVR 1 în două părţi, joi, 29 noiembrie şi vineri, 30 noiembrie, începând cu ora 21.10. În anul 1972, producţia având 8.4 rating pe IMDB a fost propunerea României pentru Premiile Oscar, la categoria cel mai bun film străin. Realizat sub formă de diptic („Călugăreni” şi „Unirea”), filmul lui Sergiu Nicolaescu evocă principalele momente ale domniei lui Mihai Viteazul: negocierea tronului cu Sultanul, la Constantinopol; refuzul de a plăti tribut; încoronarea de la Alba Iulia; bătălia de la Miraslău; trădarea generalului Basta; refugierea la Praga; bătălia de la Goraslău; uciderea domnitorului.
Realizat după un scenariu scris de Titus Popovici, filmul Mihai Viteazu îmbină perfect scenele de luptă la scară grandioasă, intrigile politice, trădările şi dramele familiale şi, mai ales, prestaţia unui mare actor – Amza Pellea. Din distribuție mai fac parte Sergiu Nicolaescu, Ion Besoiu, Olga Tudorache, Florin Piersic, Ilarion Ciobanu şi Mircea Albulescu. Povestea a avut premiera la 13 februarie 1971 şi s-a bucurat şi de succes internaţional. Mihai Viteazul a fost prezentat pe ecran panoramic la Festivalul Internațional de Film de la Moscova în iulie 1971. A urmat apoi lansarea filmului în Germania de Est, Finlanda, Germania de Vest, iar în aprilie 1973 a ajuns în Japonia.
5 tinere interprete luptă pentru un loc în semifinala Vedeta populară – duminică, 2 decembrie, ora 21.00
De muzică bună, emoţie şi competiţie strânsă avem parte la ediţia cu numărul 8 Vedeta populară! Iuliana Tudor ne pregăteşte o seară specială, în care se întrec cinci concurente. Doar una merge în semifinală, păstrându-şi şansele de a câştiga trofeul Vedeta populară şi Marele Premiu de 100.000 de lei. Cinci tinere frumoase, talentate şi mândre de locul din care vin ne vor purta cu cântecele lor din Argeş până la Bistriţa, din Neamţ până în Maramureş şi apoi în Oltenia, la Gorj. Au în comun dragostea pentru folclorul românesc şi dorinţa de a-şi croi un drum în muzica populară. Aflăm care dintre concurente va fi a opta semifinalistă Vedeta populară duminică seară, de la ora 21.00, la TVR 1.