{mosimage}Datele corespunzătoare pieţei locale de AfH sunt chiar mai mici, pe acest segment, producţia internă acoperind doar 25% din consum
Consumul de hârtie în România se află la jumătatea nivelului înregistrat la nivel mondial, potrivit reprezentanților Paper Plus, care citează un studiu FAO. Astfel, la nivel mondial, consumul mediu de hârtie și carton (incluzând hârtie de scris, hârtie de ambalaj, hârtie folosită în scopuri sanitare) pe cap de locuitor este de aproximativ 55 kilograme pe an, conform Food and Agriculture Organization (FAO). În România, valoarea se situează la aproximativ jumătate din media mondială, la peste 27 kilograme.
“Comparativ cu statele din regiune, consumul mediu anual de hârtie în România este foarte scăzut. Spre exemplu, în Bulgaria se consumă anual peste 50 de kilograme de hârtie și carton pe cap de locuitor, iar în Ungaria acesta este de peste 80 de kilograme. Comparativ cu alte state mai dezvoltate din Europa, nivelul consumului de hârtie din regiunea Europei de Sud-Est se menține foarte scăzut, ceea ce demonstrează potențialul de creștere al acestor piețe, care atrag din ce în ce mai mult atenția marilor producători”, declară Marian Ivan, General Manager Paper Plus.
În state precum Germania, consumul mediu de hârtie anual este de peste 230 kg pe cap de locuitor, în Marea Britanie de aproximativ 200 kilograme, iar în Franța de aproximativ 180 kilograme, conform aceluiași studiu.
Datele aferente exclusiv pieței locale de AfH sunt însă și mai mici în România, comparativ cu alte state, conform reprezentanților Paper Plus. Pe piața locală de AfH, producția internă acoperă sub 25% din necesarul de consum, adică aproximativ 1000 de tone, în timp ce restul de 3500 de tone de hârtie pentru AfH provin din importuri, conform estimărilor Paper Plus.
“România este o piață foarte ofertantă pentru producătorii de AfH, fiindcă, în timp ce piețele statelor dezvoltate din Europa de Vest sau de Nord, precum Finlanda, sunt aproape de maturitate, alte piețe precum cea românească sunt încă într-o fază incipientă,” declară Marian Ivan, General Manager Paper Plus.
În SUA, consumul de hârtie în spațiile AfH a scăzut cu 15% în ultimii 12 ani. Cauza acestei tendințe nu o reprezintă însă scăderea cererii pentru produsele de tip AfH, ci noile tehnologii folosite în domeniu, care au ca scop reducerea consumului de hârtie. Sistemele AfH implementate în ultimul timp în spațiile publice contribuie la reducerea consumului de hârtie cu 30% până la 56%.
Este de așteptat ca în viitor, această tendință de scădere a consumului de hârtie în industria AfH ( sisteme de igienă în spațiile publice) să continue, în timp ce, pe segmentul „consumer”, în lanțurile de retail, se așteaptă o creștere a consumului.
{mosloadposition user10}