Lucian Dragos Bogdan
Editura Tritonic
Unele carti de “mistery and thriller” reusesc sa isi surprinda cititorii facandu-i permanent sa se intrebe ce e real si ce este fantezie, ce persoana corespunde personajului X, ce persoana personajului Z si tot asa.
Lucian Dragos Bogdan intra cu „Panza de paianjen” pe taramul cartilor politiste. Scriitor deja cu experienta – lucru vadit de tehnica folosita si atentia la detalii – Bogdan reuseste sa surprinda si sa tina orice cititor captivat de la prima la ultima pagina.
Romanul „Panza de paianjen” are tot ce ii trebuie unei asemenea carti: o intriga bine pusa la punct, personaje interesante, ritm ascendent si chiar umor (de limbaj sau de situatie, mai subtil sau mai evident) – nu va dezvalui detalii sau replici pentru a va lasa posibilitatea de a le descoperi singuri.
Actiunea se petrece la Rasnov, in timpul evenimentului special dedicat “mistery and thriller”. „Crime fiction” este eveniment care are loc in realitate, chiar la Rasnov – asa ca iata prima legatura cu realitatea. Eroii sunt scriitori, critici si, evident, organizatorul evenimentului – din nou persoane pe care le intalnim in realitate (numele sunt diferite de ale participantilor reali si evident nu sunt copii ale acestora desi s-ar putea sa regasiti anumite trasaturi – de caracter sau fizice).
In doua zile, trei persoane care participa la eveniment mor. Cine ar putea fi criminalul? Logica spune ca unul dintre participanti. Dar cine? Ritmul alert al actiunii, dialogurile si intamplarile va vor tine cu sufletul la gura, iar provocarea este sa intuiti criminalul inainte de dezvaluirea sa.
Interesanta este nu doar ideea in sine, ci si tehnica. Fiecare capitol incepe cu o scriere care ar apartine unui participant la conventie – o provocare de a scrie intr-o multitudine de stiluri!
„Panza de paianjen” – nume bine ales, la care se face trimitere chiar si in text intr-o anumita imprejurare – se constituie intr-un roman politist atragator, captivant, bine construit, provocator, de neratat.