Curtici/Judetul Arad
• Panfora Oil & Gas continuã campania de informare pentru comunitãțile din județul Arad, invitând pãrțile interesate sã viziteze zonele de producție ale Grupului MOL
• Panfora Oil & Gas va plãti proprietarilor de terenuri sume de bani sub formã de rente (conform Legii Petrolului)
• Compania a început sã notifice proprietarii de terenuri despre operațiunile și angajamentele sale în perimetrul Ex-6 Curtici, conform prevederilor Legii Petrolului
• Panfora își propune sã îi ajute pe aceștia sã nu se implice în proceduri birocratice greoaie
Panfora Oil & Gas continuã campania de informare, pentru a consolida relația cu comunitãțile din județul Arad din localitãțile care fac parte din perimetrul EX-6, astfel cã a început sã notifice proprietarii de terenuri despre operațiunile sale, conform prevederilor Legii Petrolului. Compania urmãrește sã plãteascã proprietarilor terenuri sume de bani sub formã de rente și sã îi ajute pe aceștia sã nu se implice în proceduri birocratice greoaie.
“Dorim sã asigurãm pe fiecare proprietar de teren cã Panfora Oil & Gas și furnizorul acesteia de servicii de cercetare geofizicã, sunt pregãtite sã plãteascã rente, așa cum prevede Legea Petrolului. Dupã cum am mai anunțat în numeroase ocazii, operațiunile de mãsurare de suprafațã vor respecta drepturile de proprietate ale deținãtorilor de terenuri din perimetrul EX-6 și toate prevederile legale. În acest sens, procesul de notificare privind începerea operațiunilor de explorare este de asemenea una dintre prevederile Legii Petrolului. Întrucât suntem hotãrâți sã continuãm consolidarea unei relații pe termen lung cu aceste comunitãți, beneficã ambelor pãrți, dorim sã plãtim deținãtorilor de terenuri sume corecte pentru accesul pe terenuri și pentru eventuale recolte nerealizate”, a declarat Ede Nagy, Director General al Panfora Oil & Gas.
Panfora Oil & Gas înțelege preocupãrile comunitãților privind toate aspectele pe care le presupun operațiunile petroliere. De aceea, compania este pregãtitã sã demonstreze istoricul excelent al Grupului MOL în producția petrolierã, vizibil în zone de producție aflate la doar câțiva kilometri de zona perimetrului Ex-6, dincolo de granița cu Ungaria.
Compania reitereazã cã va utiliza, pe întreaga duratã a acordului de concesiune, doar tehnologii tradiționale, care au fost folosite de câteva decenii în operațiunile petroliere din România. Nu va fi utilizatã fracturarea hidraulicã și nici forajul orizontal.
Mai mult, tehnologiile de mãsurare de suprafațã includ echipamente de vibrație de ultimã generație, cu un impact atât de limitat asupra mediului încât au fost utilizate în țãri din Uniunea Europeanã chiar și pentru cercetãri în zone urbane. Durata operațiunilor este de câteva zile pentru fiecare proprietar, în funcție de mãrimea terenului.
Pe de altã parte, operațiunile pentru explorarea și producția de petrol și gaze pot co-exista cu cele agricole în cele mai bune condiții, dupã cum s-a demonstrat în multe zone din județul Arad – Pecica, Turnu, Pereg. De asemenea, tehnologiile moderne folosite în prezent nu au impact asupra mediului și comunitãților.
Toate operațiunile pe care Panfora Oil & Gas are dreptul sã le deruleze sunt detaliate în acordul de concesiune și în programul de lucrãri, documente semnate cu Agenția Naționalã pentru Resurse Minerale (ANRM), singura autoritate relevantã din România în domeniul resurselor naturale. Aceste documente aratã fãrã dubiu cã nu existã niciun angajament și nicio obligație pentru explorarea de resurse neconvenționale, cum sunt gazele de șist, iar ANRM a confirmat acest lucru în repetate rânduri.