Proiectul european STAGE propune o soluție modernă de menținere a unei vieți culturale active pentru persoanele de vârsta a treia
Faptul că populaţia planetei îmbătrâneşte într-un ritm alert este deja o certitudine.
Conform datelor Organizației Națiunilor Unite (ONU), proporția populației vârstnice se va mări chiar și în regiunile unde rata natalității este destul de ridicată în acest moment. La nivel mondial, numărul persoanelor de peste 60 de ani se va dubla – de la 841 milioane în 2013 la peste 2 miliarde în 2050. La nivel european, ponderea persoanelor vârstnice, cu vârste de peste 60 ani crește mai rapid decât oricare alt segment de vârstă, astfel încât, se anticipează că în 2080 seniorii vor reprezenta 33,3% din totalul populației.
Aceste statistici au nu doar o semnificaţie demografică, ci şi una economică şi socială, fenomenul afectând piaţa muncii, protecţia socială, educaţia, ocrotirea sănătăţii, cultura sau politica. Pentru factorii decizionali şi pentru societate în general, această situaţie impune găsirea de soluţii imediate şi de strategii pe termen lung, respectiv demararea unor inițiațive la nivel comunitar care să participe la îmbunătățirea calității vieții persoanelor vârstnice.
Fenomenul de îmbătrânire are un impact profund asupra unor acţiuni concrete în sensul creşterii autonomiei şi bunăstării vieţii vârstnicilor, al asigurării unei vieţi de calitate, sănătoase, care să implice costuri sociale cât mai scăzute.
Izolarea de societate poate fi dificilă pentru seniorii care nu mai pot interacționa cu lumea înconjurătoare, iar motivele pot fi foarte variate. Un studiu făcut în 2013 arăta că 20% dintre vârstnici nu participaseră la diverse evenimente culturale din motive economice, 15% pentru că oferta nu răspundea preferințelor lor, dar pentru cei mai mulți dificultatea era legată de deplasarea la locul evenimentului.
Preocuparea de a răspunde acestei provocări a societăţii moderne, iminentă în orice țară, este reflectată în multe dintre proiectele de cercetare actuale.
Un astfel de exemplu este proiectul european de cercetare și inovare STAGE, finanțat în cadrul programului AAL – Ambient Assisted Living, domeniul Living Actively and Independently at Home.
Proiectul STAGE propune o soluție modernă pentru menținerea unei vieți culturale active a persoanele în vârstă care nu pot participa în mod direct la evenimente culturale (spectacole, concerte, piese de teatru, expoziții etc) din cauza unor probleme de mobilitate, a constrângerilor economice sau geo-spațiale. Practic, acestora le sunt oferite servicii de acces bazate pe inovaţie tehnologică, procese avansate şi tehnologii software noi.
Demarat în martie 2016 și având o durată de 30 de luni, proiectul STAGE este coordonat de Consiliul Național de Cercetare, Institutul de Tehnologii pentru Construcții din Italia în colaborare cu 8 parteneri din 5 țări: CEDEO di Chiariglione Leonardo EC (Italia), Accademia Nazionale Cultura Sportiva SIVECO Romania (România), Georama LLC (Cipru), ASM Market Research and Analysis Centre Ltd. (Polonia), Pannon Business Network Association (Ungaria), InfomatiX Hungary (Ungaria), și Materia Group – AgeCare Ltd (Cipru).
În cadrul proiectului se va dezvolta o platformă web, cu componente open-source prin intermediul căreia vârstnicii vor avea acces la evenimente culturale și de divertisment cu ajutorul soluțiilor de video streaming. Evenimentele culturale vor fi transmise prin intermediul unei tehnologii ușor de utilizat, împreună cu alte facilități oferite de o rețea socială dedicată și conținutul informativ specific.
SIVECO România va implementa și administra profilele utilizatorilor finali și ale instituțiilor care vor promova evenimentele culturale în platforma de video streaming. Totodată, SIVECO va dezvolta o componentă de eLearning și o serie de funcționalități dedicate comunicării în cadrul platformei, precum și servicii web pentru integrarea cu aplicațiile mobile dezvoltate. Astfel, prin integrarea în platformă a unor functionalități dedicate, similare rețelelor de socializare este încurajată implicarea socială, utilizatorii având posbilitatea să-și exprime propriile idei prin acordarea de note și postarea de comentarii cu privire la evenimentele culturale vizualizate. Vor fi furnizate informații despre evenimentele disponibile (de exemplu contextul istoric şi contextul cultural al lucrărilor originale) prin intermediul unei funcționalități de tip eLearning. Aplicațiile mobile vor fi web-based, cu procesare de tip server-side sau client-side, utilizatorii beneficiind astfel de o experiență similară aplicaților mobile native într-un browser web.
Pentru a răspunde cerințelor și așteptărilor utilizatorilor proiectului, platforma va fi dezvoltată prin aplicarea unei metodologii de tip co-design. Concret, aceştia vor fi direct implicați în definirea interfeţei platformei, astfel încât să răspundă preferințelor lor privind utilitatea, accesibilitatea, estetica și tipurile de dispozitive pe care urmează să le folosească. Dezvoltatorii vor interacționa îndeaproape cu potenţialii utilizatori, în cadrul unor întâlniri de co-design și ateliere de lucru.
De asemenea, vor fi luate în considerare și preferințele utilizatorilor privind tipul și varietatea evenimentelor culturale care urmează să fie incluse pe platformă. Asociațiile culturale partenere, care reprezintă grupul secundar de utilizatori în proiect, vor furniza informații care să răspundă preferințelor exprimate de vârstnici, oferind de asemenea și consultanță privind uzabilitatea platformei.
Utilizatorii finali vor fi implicați și în activități de diseminare, urmând să prezinte experiența lor în cadrul difuzării rezultatelor proiectului.