Proprietatea ar putea fi inchiriata cu 40.000 – 50.000 euro pe luna
Palatul Primaverii din Bucuresti, fosta resedinta a familiei Ceausescu, deschis recent pentru public, valoreaza circa 18-22 milioane de euro, estimeaza specialistii din departamentul evaluari al Regatta Real Estate, cea mai mare companie de consultanta imobiliara cu capital romanesc.
“Am facut aceste estimari mergand in vizita la Palatul Primaverii, impreuna cu colegii de la departamentele evaluari, rezidential si investitii, pentru a stabili o valoare cat mai apropiata de realitate si in plus am incercat sa facem o comparatie cu proprietatile existente pe piata din acest moment. Cartierul Primaverii este cea mai cautata zona din Bucuresti pe segmentul rezidential premium si de lux, iar noi avem in portofoliu cele mai frumoase proprietati din aceasta zona. Din experienta noastra, proprietatile care au conotatii istorice sunt extrem de apreciate de catre cumparatori”, spune Eduard Uzunov, presedintele Regatta Real Estate.
Palatul Primaverii ar putea fi inchiriat cu circa 40.000-50.000 euro pe luna, estimeaza specialistii Regatta Real Estate, nivelul chiriei tinand cont de zona, amenajarile interioare, suprafata imobilului si nu in ultimul rand de renumele cladirii.
Palatul din Bulevardul Primaverii numarul 50 a fost construit in anii 1964-1965 pe un teren initial de 14.830 mp dupa un proiect al arhitectului Aron Grimberg-Solari. Arhitectura palatului este completata de ansamblul peisagistic conceput de arhitectul Robert Woll – de altfel si principalul designer de mobilier al resedintei – si de inginerul peisagist Teodosiu.
Resedinta are o suprafata construita de 3.000 mp si dispune in prezent de un teren de 4.800 mp, dar si de piscina, solar si sauna, cinema, sera cu plante exotice, gradina cu pauni. La acestea se adauga 80 de camere decorate cu tapet de matase, lambriuri de lemn, tablouri semnate de pictori romani celebri, seminee, parchet de lemn masiv, robineti auriti, mozaicuri, marmura, candelabre si oglinzi din sticla de Murano. Timp de 25 ani, palatul a servit drept resedinta familiei Nicolae si Elena Ceausescu, si copiilor acestora, Zoe, Valentin si Nicu. Stilul mobilierului este foarte variat, de la mobilier in stil renascentist, pana la Art Deco, piese clasice britanice si pana la piese in stil baroc si in stil Ludovic al XIV-lea si al XV-lea. Valoarea cladirii este estimata la circa 6-8 milioane de euro, iar cea a terenului la 12-14 milioane de euro, valorile tinand cont de preturile imobilelor si terenurilor in Cartierul Primaverii, care a fost dintotdeauna cea mai cautata zona din Bucuresti pe segmentul rezidential premium si de lux.
Un singur detaliu scade atractivitatea palatului: o parcela din gradina din fata apartine acum Ambasadei Kuweitului, asa ca viitorul proprietar al imobilului ar putea avea surpriza ca in gradina sa apara o constructie cu mai multe etaje. De asemenea, de-a lungul timpului mai multe parcele de teren au fost instrainate, din terenul initial de 14.830 mp ramanand doar 4.800 mp.
Zona Primaverii era considerata o zona de securitate maxima, asa ca pe strazile din jurul imobilului nu se circula nici auto nici pietonal. Exista chiar o legenda conform careia sub palat s-ar afla mai multe tuneluri, unul din ele ducand la vila de pe malul lacului, unde se tineau sedintele de partid.
In prezent, cladirea se afla in administrarea RA-APPS. In 2014, Guvernul a decis ca palatul sa fie scos din baza de protocol si pregatit pentru vanzare, in conditiile in care costurile de intretinere sunt foarte mari, iar cladirea era folosita de cateva ori pe an de catre delegatii oficiale.
Primele locuinte din Cartierul Primaverii au fost construite in anii 1930. La vremea aceea, era vorba despre lucrari care vizau extinderea si sistematizarea Capitalei. Initial, Primaverii a fost un cartier de functionari, caci uzina de gaze si electricitate a Bucurestiului a parcelat teritoriul fostului parc Jianu si l-a impartit angajatilor sai pentru a construi case. Parcelele aveau circa 400 mp, iar casele nu trebuiau sa aiba mai mult de parter si un etaj. Izbucnirea celui de-al doilea razboi mondial a intrerupt dezvoltarea zonei, iar dupa terminarea acestuia si venirea comunistilor la putere zona Primaverii s-a dezvoltat foarte mult. Avand drept reper modelul rusilor, comunistii au cautat o zona pentru a construi intr-un singur loc locuinte pentru demnitari si au ales Cartierul Primaverii, unde in anii 1950 au inceput lucrarile la vilele care exista si azi.